Julklappar till bebisar – ja eller nej?


Fjärde advent idag! Stort ju. Vår älskade lilla Gugge är 9 månader nu också. Symboliskt på många sätt. 9 månader inuti magen, och 9 månader utanför. (Eller är det bara något man säger? För jag blev helt förvirrad när barnmorskan sa att jag skulle vara gravid i 10 månader? Hur var det nu? Jaja!!!).


Alla ni med kids födda i år, hur gör ni med julklappar? Vi har bestämt att vi inte köper något alls. Eller, det var väl en lögn. Han ska få ett 2-pack med nya nappar som han behöver (det andra paketet fick vi riva upp igår i ren panik när alla andra tvåhundraelva napparna plötsligt var försvunna…).

Men hans mormor, farmor och eventuellt någon mer släkting kommer att köpa lite andra grejer som han skulle behöva. Typ en pulka och lära-gå-vagn och så. Ja ni hajjar. För mig är det rätt viktigt att jularna inte bara handlar om en driljon paket sen när William blir stor. Svår balansgång dock.

Tar gärna emot inputs kring hur ni har gjort!!!! Hur många paket får era barn? Om ni har flera kids, får dem exakt lika många klappar och för samma peng? Eller ska barnen få lära sig att rättvisa mäts på andra sätt? Eller blir det kaos då? Om ni firar med släkten, öppnar alla barnen alla paket ihop – eller delar ni upp det? GAH så mycket frågetecken man aldrig behövde fundera kring när man inte hade barn haha!!

Men jag tänker att det är lika bra att börja fundera över de här sakerna nu, så vi har ett hum inför nästa år sen.

(Blö, jag kan dock inte hjälpa att tänka på alla som känner en enorm press och ekonomisk stress inför julen och paketen också. Framförallt småbarnsföräldrar där 19% uppger att dem övervägt att ta lån för att få ihop julfirandet 🙁 Källa: IT Finans).

 1. Vi har sagt max två paket från varje ”enhet”, alltså farmor&farfar är 1 enhet osv. Vill inte att julafton bara ska handla om paketen och nya grejer utan om att umgås och ha mysigt tillsammans. Vi ger i år delar ur min gamla tågbana och en bok!

 2. Våra barn är 1,5 och (snart) 5 år gamla och för storebror är det väldigt viktigt att dom får lika många ( han räknar 😅) så dom får 6 paket var. Och vi öppnar alltid julklapparna från oss på morgonen när vi bara är våran egna familj tillsammans (vi åker alltid bort på firande) så hinner dom leka med de på morgonen med.
  Varför vi gör såhär är också för att barnen ska uppskatta det som dom får utav deras morföräldrar och kusiner när vi åker vidare på firande. Annars om de blir för många paket samtsiigr så blir de bara att dom sliter upp paketen och knappt kollar vad dom
  Fått 😅 . God jul på dig och tack för en bra blogg 🙏🏽

 3. Min son på 10 månader får 3 paket men det är saker som han skulle fått oavsett jul el inte, pekbok, 2 tröjor och en leksaksbil.
  2 åringen får några fler men det är alla små saker som färgpennor och klistermärken, någon liten bil. Blir inte samma pengar men tänker att båda barnen har glädje av leksakerna, kläderna ärvs osv. Vill inte heller att julen ska handla om att få saker utan tid tillsammans som familj.
  God jul till dig och din fina familj🌟

 4. Vi resonerar ungefär som du. Min bebis är 10 månader och jag tänker att han förstår ju ändå inte? Vi har köpt två böcker och tänkte slå in dem, mest för att det är kul att greja med presentsnöret, typ. Det är vårt första barn, men senare när det är dags för syskon tycker jag att det är rimligt att köpa paket för lika mycket pengar. Jag och min syster är uppvuxna på det sättet – tror ingen av oss ens reflekterat över antal paket osv. När vi var yngre var det ett himla hets med julklappar när vi firade med våra kusiner. Sedan vi började fira med endast familjen så har vi börjat rimma och tar lång tid på oss vid paketöppnandet – en i taget liksom! Det tänkte jag föra vidare nu när jag har fått en egen unge att sätta avtryck på.

 5. Förra året när vår son var 9 månader så fick han byggklossar av oss och sånt han behövde som nått plagg etc. Han var väldigt intresserad av att bygga så klossarna används än idag. Vill inte heller att julen ska handla om hur många julklappar och kanske lika bra att lära sig från början att livet inte är rättvist i hur många man får jämfört med andra osv? Man har olika behov och får kanske det man behöver av familjen, farfars, morfars osv. I år kommer han få stora byggklossar, mindre klossar, pussel och en bok om syskon. Tänker mycket pedagogiska material som utmanar och som inte har nån bestämd grej det ska bli. Att man kan blanda in andra saker i leken osv. Men det är en svår balansgång!

 6. Tänkt exakt som er för vår 8månaders kille. Vi har inte tänkt köpa något till han iår. Utan släkten kommer ge lite grejer som är bra att ha nu 🙂 nästa år har vi tänkt att tex farmor/farfar och mormor/morfar får ge Max 1 present var och så får vi köpa 1-3 lite dyrare presenter. Tycker man ska satsa på kvalitet inte kvantitet ☺️ Så har vi haft i familjen iaf.

 7. Min son blir 6 månader på julafton. Av oss föräldrar får han sina första par skor 👞 Kul att spara som minne sen när ungen är vuxen! De ligger dock kvar i sin låda för han förstår ju inte hur man öppnar ändå 🙂
  På min sida har vi sagt max 1 paket/hushåll men verkar inte som att svärmor fick samma besked för där kommer en drös paket..

  Med risk att det blir ett väldigt långt svar: Jag har tyvärr fått uppleva en negativ sida med mycket paket. Har syskonbarn som är otroligt bortskämda och det ska vara dyra paket också. En jul fick de ett klädesplagg av sin släkting och det bara slängdes iväg. Fick så ont i magen…

 8. Vi tänker liknande. Sonen är snart 9 månader och vi har köpt två paket, badbyxor till babysimmet och en leksak, familjerna kommer nog sedan ha köpt någon liten sak. Han tycker nog mest snöret är kul i år. Försöker verkligen inte ha någon hets på klappar, vi rimmar också på klapparna till vuxna som är ett kul moment 🙂

 9. Min Maja blir tre månader imorgon. Hon ska få en bok av oss ”Majas alfabet” lite kul med en bok som första julklapp. Något som finns kvar och kan använda senare. Av släkt kommer hon få en stol, matservis osv. Bra ha saker bara – inte många saker.

 10. En regel kring paketöppning i vår släkt är att EN öppnar i taget. Nästa barn får öppna en av sina presenter när barnet innan är klar och har tackat så mycket. Då lär barnen sig dels att visa tålamod och att visa uppskattning. Börjar man att göra såhär från och med dem allra första jularna så är det inget problem. Ingen blir otålig eller tjurig eftersom ”det alltid har varit så”.

 11. Barnen får för ungefär samma summa, lite blandat mellan vad som behövs och vad som önskas. Vid julklappsutdelning är vi alltid minst 10st beroende på vilken sida vi är på. För att det inte ska bli kaos har vi gjort så att alla barnen (endast fyra) får i tur och ordning gå fram till granen och plocka fram paket och ge. Nästa barn får inte hämta nytt förens paketet innan är öppnat. Vet inte om det är därför men antalet paket man har fått har inte varit viktig utan snarare att få dela ut lika många paket

 12. Min son är lika gammal som W och vi har inte köpt något till honom. Känns onödigt då han ändå inte förstår.
  Av hans farmor & farfar har vi önskat oss ett bidrag till en ny bilbarnstol. Mormor & moster köper en leksak var.

  Har en 8-åring med och till henne brukar vi köpa saker hon behöver (ex ny pyjamas, nåt fint till klädesplagg till nyårsafton, cykelhjälm osv samt lite småsaker som hon tycker om så som badbomber, läppglans, pennor osv. Självklart får hon någon leksak eller liknande med om hon önskat sig något specifikt. Brukar bli totalt runt 1000:-

 13. Vi har en tiomånaders och ger honom en symbolisk present från tomten, mest för att övriga barn vi firar med inte ska tycka att det är konstigt att tomten glömt honom. På sikt är vi av uppfattningen att alltid ge honom och ev syskon tre paket var; något att ha på sig, något att leka med och något att läsa. Det behövs inte mer. Och jag tar hellre i och ger t ex ett efterlängtat dyrare PS etc än att ge så många paket som möjligt. Sedan tänkte vi ha som tradition att ha julstrumpa med något kul under dagen och att alltid köpa ett nytt sällskapsspel inför jullovet. Det tror vi blir bäst för vår familj.

 14. Vi har köpt två saker till vår 5 månaders ändå skulle fått (ny pyjamas och pipmugg) mer för att de andra barnen inte ska tycka att det är konstigt att han blir utan.

  Till mor och farföräldrar och syskon har vi sagt att han inte behöver julklappar men har blivit bemött olika. Från min sida av släkten får han pengar insatt till ett framtida sparande av mormor och morfar och kusinens gamla leksaker (mer för att de ska bli av med saker 😉) har tyvärr känt från vårt barns farmor och farfar en hets att han visst måste få julklappar, för de andra barnen får ju. Har försökt säga att han är så liten och inte förstår innebörden ändå, men upplever att jag får skit för att vi säger tack, men nej tack till presenter. Till slut gick de med på att också bidra till sparande.

  Vi hade dessutom dop helgen som var och fick pengar till både bilstol och tripp trapp-stol så han fick redan då det han eventuellt kan behöva.

  Läste i kommentarerna här om gräns på summa man får spendera. Jag är också inne på att sätta en gräns kommande år på vad som får spenderas på julklappar just för att det inte ska bli en hets från farföräldrarnas sida. Mina föräldrar kommer nog alltid bidra med en liten summa till sparande eller så vi kan köpa det vi vill till vårt barn. Vill inte att julen ska handla om flest julklappar och dyrast. Det har julen aldrig varit för mig som kommer från en stor familj. Utan där har det bara varit mysigt att vi samlas, spelar spel och umgås med familjen. Mina föräldrar har aldrig haft den ekonomin när vi var små till att vi ska få berg med presenter. Men jag gissar redan nu att jag tyvärr redan nu kommer bli bemött på ett tråkigt sätt från farföräldrarna…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi