Mitt nya efternamn del 2 – tillhöra adeln?

Hallu hallu! För två år sedan började jaken på mitt nya efternamn. ”Va?” tänker ni. Men här kan ni läsa det blogginlägget (klick!). Det är ju inte bara att jag och P en dag ska gifta oss och då ha ett enda namn. Och där vägrar jag ju ta hans. Det här är alltså något jag har sagt till honom redan v4 när vi dejtade ungefär hahaha.

Klänning ASOS | Skor & väska na-kd | Tröja Filippa K | Smycken Safira

Och sedan jag skrev det där blogginlägget i alla fall så har min mormor fortsatt att släktforska. Tror ni förresten att mina förfäder var adliga? Rätt svar: absolutely naat. Alla heter ”…dotter” eller ”…son” i efternamn. Förr fick man ju sina efternamn så. Min pappa heter tex Per i förnamn, och då hade mitt efternamn blivit ”Persdotter” om jag förstår det rätt. Det var ju så mitt ”bloggnamn” kom till en gång i tiden. Pdotter kommer ju ifrån Persdotter. Vilket även mina släktingar hette en gång i tiden har jag fått reda på nu hehe.

Sist ni fick se våra namnförslag så hade mormor inte börjat grotta i min killes släkt än. Men nu så! Så jag tänker att vi börjar med hans:

– Fehman
– Lemmich
– Lemmke
–  Brungren  (hehe jag har ju alltid velat heta Bruun i efternamn!)
– Strandberg
– Björner
– Engelbrektsson
– Bagge
– Buben
– Otterstedt
– Hendelius
– Blomsterlund (åländskt tror jag)
– Tham 

… Och då har det ju alltså visat sig att Tham från början är tyskt, men kröntes också adligt här i Sverige 1715 typ haha. Ätt nr 1850 tror jag ifall någon skulle undra. Jag har aldrig brytt mig om adeln VS inte osv. Och även om vi hade kunnat byta till det hade det känts löjligt utav ren princip att byta till? Aja nu går det inte i alla fall trots att hans släkt hette det i typ 7 generationer. Det var helt enkelt för länge sen. Men som sagt, det hade ändå inte varit ett alternativ pga för bajsnödigt och som att man ”vill vara adeln” trots att det var 200 år sen lol.

Håll i er för här kommer min utökade efternamnlista ifrån min släkt:

– Bång
– Frimodig
– Rehn
– Tomtefeldt
– Engelbrektsdotter
– Storm 

Alla de fetmarkerade namnen är våra favoriter, men också dem vi FAKTISKT skulle kunna byta till. Det finns ju massor med restriktioner kring sånt här ju.

Tanken är ju att vi ska byta namn den  dagen vi gifter oss, men nu under våren har jag börjat tänka på ifall jag ska göra det innan. Jag begär inte att någon utav er ska förstå, för det ÄR komplicerat med relationer. För det är ju precis det namn är, kopplade till olika relationer. Mitt efternamn är ifrån min pappa, och jag är stolt över att heta Löfgren (står med V i mitt pass tho since min farfar fick sitt namn felstavat som liten hahaha men min familj har alltid fortsatt att stava det med F som våra släktingar. Fattar dock inte varför vi aldrig bara bytte tillbaka?). Men i alla fall.

Många lägger nog ingen vidare värdering i sitt namn, medan det för mig är superviktigt. Det är ju hela min identitet. Och det är just därför jag har börjat gå i tankarna att byta efternamn. För att på något sätt börja om på en ny kula. Skapa MITT, och MIN familjs. Istället för att leva kvar i något som jag inte har band till längre. Oavsett om jag och P gifter oss eller inte, så börjar jag få svårare och svårare att se mig själv och mina framtida barn heta Löfgren. Jättekonstigt säkert, jag vet. Men som ni märker har jag inte riktigt landat i vad jag känner ännu.

Hur tänker ni kring efternamn? Töntigt? Viktigt? Har ni pratat med er partner om det? Eller har ni bytt efternamn ifrån er  familjs? Vet inte alls hur jag ska tänka?

 1. Efternamn för mig är sååå viktigt. Troligtvis för att jag har ett av Sveriges vanligaste – Eriksson. Jag har alltid sagt att den dagen jag gifter mig, om min framtida man har ett lika vanligt namn, så måste vi släktforska för att leta reda på ett nytt efternamn att ta, alternativt skapa ett nytt eget! Vägrar ha ett vanligt efternamn som gift 😂

  1. Hahaha jag fattar <3 Vanligt eller inte spelar dock inte så stor roll för mig, men såklart roligare att ta "Storm" ifrån min släkt istället för typ Persdotter/Persson osv som också finns<3

 2. Min partner vill behåll sitt efternamn – jämtdal, antagligen för det är unikt och han vill föra det vidare. Jag har inga problem att ta hans efternamn men då vill jag behålla båda mina efternamn som är – Thorson Roeknirandorn- vilket kommer bli otroligt långt. Så vi får se hur vi gör. Mina namn är viktiga för mig då de visar min bakgrund!

 3. Vi kollade massor av efternamn när vi skulle gifta oss . Min man och min bror heter samma så min man ville inte ta mitt efternamn Södling och jag ville inte ta hans Johansson . Så vi tog ett namn som fanns i hans släkt . Rhodiner . Men kan säga att det var ju inte bara att ta namnet . Var tvungen att bevisa att det var släktnamn , ta ut massa gamla papper och betala självklart för det . Så min man byte innan sen när vi gifte oss så tog jag och barnen samma . Det jag tyckte var viktigast då var att vi alla heter samma . Och det tycker jag fortfarande . Tyckte väldigt mycket om mitt förra namn . De jag har nu är jag inte riktigt förtjust i fast jag har hetat det i 10-år nu 🙂 Men vill ha ett efternamn som inte hela Sverige heter 🙂

 4. Jag heter Andersson som är UNIVERSUMS tråkigaste namn 😂 Har dock mitt danska släktnamn Rubjerg också men eftersom Sverige är så konstiga med namn blev det ett mellannamn istället för efternamn.. Min sambo har ett persiskt efternamn (Neghabian) som han inte vill byta bort så den dagen vi gifter oss eller skaffar barn så får det bli alla tre då jag lovat min pappa att aldrig byta bort Andersson 😅

 5. Så roligt ju!! Har alltid hetat Nordström efter min pappas sida (mamma hette Marthinson och Brandt innan – alla mina kusiner heter Marthinson så jag ville också heta det) men nu är jag gift och vi tog min mans namn Liljeroos vilket jag ÄLSKAR. Tycker det låter romantiskt och tjusigt. Min man var även fyndig för när vi gifte oss hade vi en blandad brudbukett med eucalyptus, olika blommor osv men viktigast av allt vi hade vita liljor och vita rosor, för Liljeroos<3 rolig grej! Det är ändå ett namn som ska följa med länge och något man förknippas med så jag skulle absolut bytt till något av dom ovan om ni båda är överens, rolig grej dessutom! Kram och trevlig helg!

 6. Förstår PRECIS! Har inte heller någon relation till min pappa och valde därför som liten att lägga till min mammas efternamn. Sedan gifte min mamma om sig och tog hans efternamn. Jag själv kom inte överens med min styvfar och ville verkligen inte ta efter hans. Kände mig plötsligt väldigt ”vilsen” i namnfrågan, för precis som du säger är det ju ens identitet!
  Har nu träffat en partner o väntar vårt första barn, där namnfrågan var enkel (ett plus att han har ett väldigt fint efternamn 🙂 ) Längtar i smyg på att han ska pop the question så att jag i framtiden kan slopa mina dubbel-efternamn och få ta hans också, haha.

 7. För mig känns det också SUPERVIKTIGT att hitta RÄTT. Jag trivs jättebra med mitt efternamn idag och har inget problem med släkt eller så alls. Så det finns på det sättet ingen anledning att byta och vill inte skapa någon onödig släktfejd eller så heller. Men jag har funderat på att byta sen högstadiet ungefär. Min mammas flicknamn är dock extremt ovanligt, 10 pers i Sverige och alla släktingar. Dock snart inga nära släktingar? Jag skulle vilja byta till det för att hedra mina morföräldrar, plus att det är SÅ fint! Tror verkligen det skulle passa MIG perfekt. Slängde ur mig det för mina föräldrar och tror min pappa kanske kommer ta illa upp? Smartare att isåfall byta vid framtida giftermål? Så himla svårt. Ser fram emot att följa ditt val och dina tankar!!

 8. Förstår absolut. Jag har alltid velat ha min mammas släkts efternamn och inte pappas, så tråkigt med Matsson och dessutom känner jag att jag inte vill förknippas med den sidan av släkten. Om jag gifter mig någon gång så kommer jag att byta till mammas, mest för att det bara är vår släkt som heter så i Sverige. Har velat byta så länge jag kan minnas, ännu mer när jag var yngre. Skulle dock inte vilja byta innan jag gifter mig av respekt mot mina föräldrar. De är världens bästa och jag beundrar dem så ofantligt mycket.

  Har dock skrivit in båda efternamnen på min insta 😉 så framtida killen vet vad som gäller redan från start 😂

 9. Detta med efternamn är mycket intressant! Jag är helt okej nöjd med mitt (Kullberg), men drömmen är att byta till min mammas (Hoflin) när jag gifter mig. Min sambo heter Karlsson och vill absolut inte heta Kullberg, och jag känner samma för Karlsson. Men Hoflin är vi bägge överens om. Dilemmat nu är bara att vi väntar vårt första barn, och vi kan inte bestämma vad hen ska få för efternamn fram tills dagen vi gifter oss… 😂

 10. Jag har det näst mest vanliga efternamnet i Sverige (Svensson), och jag gillar det inte. Det känns som jag hade kunnat vara släkt med 25% av Sveriges befolkning. Min sambo har också ett -sson namn, och vi båda vill bort ifrån det, så vi får se vad vi kommer fram till. Vi båda är i alla fall överens om, och stensäkra, på att vi vill byta riktning helt.

 11. Håller helt med, det är superviktigt! Mitt efternamn är påhittat av min farmor och farfar när de gifte sig då de hade vanliga efternamn. När min farfar gick bort tatuerade jag in mitt efternamn på armen som en hyllning vilket gör att jag inte riktigt kan byta. Men min kille vill inte heller byta så vi kommer nog ha olika efternamn när vi gifter oss.

 12. Jag tycker att efternamn är så viktigt och jag är superstolt över mitt. Nu kommer jag aldrig att skaffa barn så mina namn kommer inte leva vidare efter mig i alla fall men jag vill oavsett fortsätta heta Grahn + min killes efternamn. Jag älskar att hans är lite mer unikt samtidigt som jag är otroligt stolt över att vara en Grahn haha.
  Fattar verkligen din anledning till att verkligen vilja byta dock, det kommer ju från någon som du inte har någon relation med och inte så härliga känslor om. Jag älskar min pappa och Grahn-släktet men hade det varit tvärtom hade kanske jag också väldigt gärna velat byta.

  http://johannagrahn.se

 13. Känner likadant och var också väldigt tydlig med att tidigt berätta för min kille (numera man) att jag vägrade ta hans namn men att jag heller inte vill ha mitt. Det är svårt att tänka att jag skulle heta något annat än det jag heter idag, men känner ingen koppling till det och vill inte ha det heller. Min farfar var adopterad och det är därifrån det kommer. Men jag har fått berättat för mig att hans adoptivpappa inte var en snäll man, drack och slog både fru och barn. Därför vill jag inte förknippas med det!
  Än har vi inte bytt efternamn, vi står i valet och kvalet om vilket vi ska ta av gamla släktnamn som vi hittat, men det lutar åt Meurke. Lycka till i ert namnbyte!

 14. Jag bytte efternamn så fort jag fyllde 18 år. Jag hade brutit med min pappa och ville inte ta studenten i ”hans” namn och ville börja skapa mitt eget liv. Ville inte komma ihåg alla problem och för mig är efternamnet väldigt viktigt så tog därför ett annat efternamn. Min mormors omgifta efternamn. Gillade inte min mammas flicknamn som hennes pappa hette men min mormor var omgift med en ny man (som dock dog när jag var 5 år men som jag älskade, både mannen och min mormor) så jag tog deras efternamn. Älskar mitt efternamn idag, Svahn och har bärt det med stolthet varje dag. Har haft svårt att se mig själv någon gång byta bort det vid t.ex. giftemål, men min sambo har ett unikt vackert utländskt efternamn som jag nog vill ta sist och slutligen ♡ Jag tycker det är trevligt när du skriver om efternamn samt om relationen med din pappa för igenkänningsfaktor är väldigt hög och det behövs fler som pratar om de. Kram!

 15. Jag gifte mig med min man efter 8 år tillsammans och det var självklart att vi skulle ta hans efternamn. Jag heter Karlsson och han heter Mejstedt (bara hans släkt i Sverige som heter det). Har alltid tyckt att han har ett fint efternamn och vår son som vi fick efter 6 år tillsammans fick efternamnet Mejstedt.

  Jag ville sååå gärna ha samma efternamn som mina två älsklingar och var laddad på att skicka in papperna. När allt var klart blev jag förvånad över min reaktion.. jag började gråta och var ledsen i en vecka. Jag föddes och växte upp som en Karlsson, ett efternamn som må vara det vanligaste i Sverige men jag har fått det från min fina pappa..

  Jag är idag nöjd över att jag bytte och har samma efternamn som min man, son och nu dotter. Men innerst inne kommer jag nog alltid vara en ”Karlsson”. Det jag vill säga är att det är så mycket mer än bara ett efternamn.

  Kram!

 16. Kan förstå känslan, speciellt om man har sitt efternamn från något man kanske inte har någon koppling till längre osv. Kan dock inte påstå att det varit speciellt viktigt för mig och har aldrig egentligen tänkt att jag ska gifta mig någon gång.. meen tji fick jag, det ska jag visst göra nu på midsommar haha, efter 10år tillsammans samt en lilleman i magen. Vi kommer inte ansöka om ändring på våra efternamn dock, men vår son kommer heta efter min sambo – Niska, då vi båda gillar det namnet och vill bevara det. Vill även bevara min mammas efternamn Kusén men jag tror inte vi orkar hålla på med nå dubbelefternamn.
  Jag gillar förövrigt Ellinor Storm väldigt mycket! Och när ni gift er vore Lemmke fint, antingen bara det, eller Lemmke Storm.

 17. Så viktigt ju, och många som nog känner som du. Jag och min ena storebror har hetat som min morfar som jag inte haft ngn kontakt med. Min mamma gifte om sig när jag va väldigt liten och tog min plastpappas namn, fick min lillasyster och de tre hade samma namn. Min biologiska pappa ogillade att vi skulle heta samma som vår plastpappa, och vi ville inte ha vår pappas namn. Min mormor hette ytterligare ett efternamn och så även mina plastsyskon. Sen gifte min storebror bort sitt efternamn tidigt och där stod jag kvar, ensam med min morfars namn. Så när jag gifte mig kändes det som en sån lättnad i livet att få heta samma som någon man faktiskt älskar och kan relatera till. Så, byt så fort som möjligt! Onödigt att må dåligt över ett namn!

 18. Jag och min man gifte oss för 1,5 år sedan och vårt nya efternamn gick igenom för två månader sedan. Han hade ett av Sveriges vanligaste efternamn och jag hade ett som bara min släkt heter. Jag har ett av Sveriges vanligaste förnamn och jag ville därför inte ha Sveriges vanligaste efternamn också. Min man har ett väldigt ovanligt förnamn och ville därför inte ha ett ovanligt/svåruttalat efternamn också, så vi grävde runt både i släkt och fantasi. Först kom vi på ett eget efternamn som ingen annan heter, men det blev inte godkänt och vi valde att inte överklaga. Efter lång betänketid kom vi fram till att vi ville ha min mormors flicknamn då det är fint, svenskt uttal men ovanligt. Nu heter jag, min man och vår son samma namn och vi har tagit bort alla andra namn. Det var viktigt för oss att vi blev enhetliga. Vår familj. En ny kula. ❤️

 19. Hej!
  Tycker att det är himla svårt med såna här kommentarer för vill verkligen hålla god ton och menar inget illa, men undrar hur du tänker med smittspridningen av Corona när du t e x är ute på möhippa på din sorry med massa människor? Jag tillsammans med flera närstående jobbar inom vården på IVA och känner en sån mental trötthet när jag ser människor leva som om ingenting var fel. Jag tänker att influencers verkligen skulle vara ett bra sätt att nå ut till unga människor på och att ni om några kan få unga att stanna hemma. Undrar bara hur du tänker kring detta, som sagt inget illa menat. Tack för en bra blogg!

 20. Men Ellinor Löfgren är ju ditt varumärke och väl inarbetat hos kunder så det tycker jag att du skall behålla.Lite svårt det där kan jag tycka.

 21. Heej!

  Vilken sida använder din mormor sig av? Jag vill verkligen göra samma och hitta gamla släktnamn i min släkt. kram!

 22. Kuuuul med namn! Älskade flera av namnen på din lista. Själv heter jag Storm i efternamn och är sååå himla nöjd med det! Tycker det är coolt och skulle aldrig i livet byta efternamn – älskar att heta Storm! (Fun fact är att en kompis till mig heter Bruun i efternamn – ytterligare en av dina favoriter ;))

 23. Min kille ska byta efternamn nu när vi snart ska få en bebis. Han byter från ett svensson-namn till hans mormors efternamn innan hon gifte sig. Hon är så glad över det då namnet annars skulle dö ut, då vi kommer vara de enda i sverige med namnet vilket är extra kul. Älskar ovanliga efternamn som har betydelse i släkten. Lycka till med ert val 🙂

 24. Vad lustigt, min släkt på mammas sida heter Bruun. Vi är från Finland, men har för mig att det ursprungligen kommer från Tyskland? Är osäker. Aldrig hört någon som vill heta det, så kul ju! Fick liten chock, haha 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi