La upp en bild igårkväll på en paj jag och Petter hade gjort och fick många frågor kring recept! Så här har ni det! Det här är inte alls en sån där söt paj, som tillexempel smulpajer kan vara annars. Utan denna är gjord på lite socker och mycket nötter plus havregryn vilket gör att den också blir väldigt mätt. Perfekt med en liten bit efter middagen när det får plats lite mer i magen. Serveras med en köpp kaffe och vaniljsås!
Deg 1
200 gram smör
2 dl havregryn med fibrer
1.5 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
3 tsk vaniljsocker
150 gram finhackade hasselnötter
1.5 dl socker
1 st ägg
4 msk ljus sirap (hade inte ljus sirap hemma så använde oss av mörk sirap)
Deg 2(smuldeg som täcke)
75 gram smör
0.75 dl socker
0.25 tsk kardemumma
100 gram grovhackade hasselnötter
3 msk ljus sirap (hade inte ljus sirap hemma så använde oss av mörk sirap)
1 st ägg
1.25 dl havregryn med fibrer
Fyllningen
225 gram blåbär (vi hade 250gram men hade likagärna kunnat ha 300 också för jag älskar bäär! vi hade dessutom blåbär/hallon blandat)
1 st stort äpple
0.5 dl råsocker (vi hade inte det hemma så fick bli farinsocker)
4 tsk kanel
Instruktioner
1. Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram blåbär ur frysen och lägg i en skål. Börja med att göra deg 1. Hacka hasselnötterna fint. Smält smöret till 50 %, det ska inte vara helt flytande. blanda under tiden socker, kardemumma, vaniljsocker och ägg. Ta i smöret och rör om. Blanda i havregrynet, vetemjölet och hasselnötterna och sippra samtidigt i sirapen. Degen ska gå att arbeta med händerna.
2. Gör nu deg 2 som ska vara som smuligt täcke på pajen. Hacka hasselnötterna grovt knåda ihop det rumstempererade (inte smälta) smöret med sockret, kardemumman och havregrynet. Knäck i ägget och rör ner sirapen. De hackade nötterna ska också i nu.
3. Fyllningen Skiva äpplet så tunt du bara kan och blanda i skålen med blåbären. Blanda i sockret och kanelen.
4. Knåda ut Deg 1 i en pajform Häll i fyllningen och bred ut den Fördela deg 2 över fyllningen och sätt in i ugnen ca 15 minuter. Ta ut och lägg folie över och grädda ytterligare 15-20 minuter (vår blev inte klar så hade den inne i 25min tror jag). Tag ut och låt svalna!
5. Servera med lättvispad grädde ihopblandat med vaniljsås! Vi körde på vaniljglass men vaniljsås är mycket godare till! (Om ni vill dra ner på sockret så funkar säkert Lindahls vaniljkvarg till för det är nästan godare än vaniljsås!)
oj ser supergott!!
oj ser supergott!!
Hej! Så gott det ser ut=) är det en mateus tallrik? jag har aldrig sett den färgen innan, den var super fin=)
Hej! Så gott det ser ut=) är det en mateus tallrik? jag har aldrig sett den färgen innan, den var super fin=)
mums med blåbärspaj
mums med blåbärspaj