Mina pengar på börsen – hur går det?

Detta inlägget är i stolt samarbete med Fundler, investeringsappen som jag använder mig av för att investera mina pengar i fonder. Jag har använt Fundler i över 1,5års tid och har samarbetat med Fundler (dvs pratat om deras app jag tjänar ingenting på att ni laddar ner den tex) i drygt 1,5 års tid.


Okej mina vänner! Dags att snacka ekonomi som ni så många efterfrågar! Dels är ni flera som undrar hur mina fonder går och ifall att jag har blivit rädd för att placera mina pengar iom att börsen går upp och ner. En tjej kom fram till mig och berättade att hon hade blivit stressad över att börsen gick ner så hon hade plockat ut sina pengar. Och jag fick PANIK!!!!!!! när hon sa det eftersom att det är det SISTA man ska göra. Om man ska göra något så är det att passa på att investera mer pengar i sina fonder eftersom fonderna är ”på rea” och kommer då att öka snabbare när börsen går uppåt igen. Så som svar på frågan ifall jag är rädd för att placera mina sparpengar i fonder: neeeej jag blir inte rädd när börsen går ner. Just för att jag tänker såhär med mina sparpengar:

– Sparpengar jag kan behöva de närmsta månaderna (tex körkort, installera fiber i sommar) sparar jag på bankkontot. Just för att jag kan behöva plocka ut dem när som helst utan att de kan ha gått ner i värde.
– Sparpengar jag inte har planerat att röra de närmsta 1-2 åren (tex köpa en ny taklampa, en bil mm) har jag lågrisk på.
– På pensionsspar tillexempel har jag högsta risk eftersom att jag inte planerar att plocka ut dem på lääänge. Likaså bröllopssparande och annat jag inte planerar att plocka ut på ett tag.

Så då gör det inget om börsen gungar för på sikt går ALLTID pengarna upp. Vi har ju pratat om detta förut, inflation. Allt annat i vår nutid stiger i pris på sikt förutom våra sparpengar. Tex att en glass kostade 50 öre förr, nu kostar den 25kr. Lägger jag undan 20 000kr på ett sparkonto nu när jag är 23år gammal så är inte pengarna värda 20 000kr om 20år, hänger ni med?

Såhär ser det ut i min Fundler-app när man kollar på hur det har gått för mina sparpengar. Upp ner upp ner. Och jag lyckades faktiskt placera ännu mer pengar precis i en sån där dipp som ni ser. Vilket gör att pengarna har gått upp en del nu. Yaaaay! Men för er oroliga själar kommer här lite…

FAKTA OM BÖRSEN:
– Detta är andra gången på 4år börsen svänger så ”drastiskt”. Då förstår ni ju hur sällan det sker. 4år!!
– Börsens utveckling under oktober 2018 gick den svenska börsen ner 10%, den amerikanska 11% och Fundler 8%.
– Börsen har återhämtat sig och sedan årsskiftet har min portfölj Fundler Smart Index Framtid ökat med 12,35%. Under samma period har stockholmsbörsen (OMX 30GR) stigit 10%.

FUNDLER GER DIG REKOMMENDERAD RÅDGIVNING MED HJÄLP AV EN ALGORITM:

Det är ju en algoritm som hjälper dig att investera dina pengar utifrån dina förutsättningar, rådgivningen är alltså digital, inte en riktig människa vilket gör att Fundler även kan ha så mycket lägre avgifter än tex banken där alla mänskliga ”rådgivare” (säljare!) ska ha lön. Jag som har jobbat mycket med algoritmer tycker det känns väldigt väldigt skönt. En algoritm går inte och lägger sig över natten och kanske missar att vissa fonder går upp eller ner. Den är ju uppdaterad hela hela tiden och behöver ingen eftermiddagskaffe liksom haha. Alltså på riktigt nu: vet ni inte hur man köper och säljer fonder och är insatt i börsen så placera ALDRIG era pengar själva. Lova mig det!!!!! Vill ni ge er in på börsen så ta för Guds skull hjälp.


Här är ett utav mina sparanden och som ni ser har det gått upp 3% vilket känns väldigt bra, speciellt med tanke på börsen inte ens är helt tillbaka där den har varit innan. Ju mindre pengar du lägger in, ju mindre går pengarna upp i värde (i alla fall i kronor och ören). Hade jag lagt in säg 1000kr så hade det ju inte hänt så mycket. Därför lägger jag in i princip alla mina sparpengar i Fundler. Skulle jag vilja ta ut dem klickar jag bara på ”Ta ut” så har jag pengarna på mitt bankkonto efter några dagar.

Är ni osäkra på vilken risknivå ni ska ha så hjälper Fundler er med det när ni startar upp ett konto. Då ställer appen massa frågor till en som kan se ut som ovanstående.

Jag är så himla glad över att jag började placera mina sparpengar. Och som ni vet var den största anledningen till det att jag fick reda på vad inflation innebar. Jag vill ju inte att mina pengar på bankens sparkonto ska stå stilla och allt annat i världen ska öka i värde (tänk bara hur mycket ens bostad i Stockholm har ökat i värde? Tillskillnad ifrån ens sparkonto hos banken? Ångest!).

Ett av mina konton hos Fundler tömmer jag inom kort då jag och min kille ska köpa en grej…. Vill ni veta vad så lyssna på denna veckans avsnitt av Embrace Her. Och vill ni veta hur jag och P delar upp vår ekonomi hemma så lyssna på vårt förra veckans avsnitt som heter ”Vår privatekonomi – det bjussigaste avsnittet någonsin!”. Även där pratar jag om mina Fundler-konton och både jag och Sanja ger grymma spartips.

Har ni inte kommit igång med Fundler än rekommenderar jag er att göra det nu. Inte bara för att pengarna på sikt ökar i värde utan också för att börsen inte är heeeelt återställd och då är det ju värt att köpa fonder. Man vill ju köpa fonder när dom är så billiga som möjligt, det är då man gör en bra affär. Klicka här för att ladda ner Fundler.

Har du redan påbörjat ditt sparande i Fundler så rekommenderar jag dig till att sätta in en ny summa pengar. Jag har fyllt på vissa av mina konton hos Fundler varje månad och andra varje kvartal. Dock inte det ni ser som heter ”spar buffert” eftersom att siffrorna inte skulle bli rättvisa för er då hehe. LYCKA TILL NU mina vänner och jag tycker det är så kul att ni är så intresserade av ekonomi. Är det något annat inom min ekonomi ni vill att jag snackar om? Jag har ju betat igenom min ekonomiska resa, tankar kring mitt sparande, mina bästa spartips osv. Förslag?

  1. Hur du lägger upp din budget/håller koll på att du inte spenderar mer än vad du har? Hur mycket vikt du lägger på att din net worth ska öka? Hur gör du ifall du känner att du vill tjäna lite mer pengar?

  2. Hur du lägger upp din budget/håller koll på att du inte spenderar mer än vad du har? Hur mycket vikt du lägger på att din net worth ska öka? Hur gör du ifall du känner att du vill tjäna lite mer pengar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi