Svar på tal – plugga inte vidare

Jag vet att lilla Sverige är fullt av fördomar, avundsjuka och jantelags-tänk. Jag vet ju det. Och jag vet att jag provocerar många genom att göra min grej. Förmodligen kommer jag att fortsätta gå åt helt andra hållet tills den dagen jag slutar bli ifrågasatt. Efter att Måndagspepp släppte avsnittet i måndags om att man inte behöver plugga har vi blivit överrösta av arga, bittra och konservativa människor. Egentligen ids jag inte förklara, för redan när ni lyssnade på avsnittet missuppfattade ni innehållet. Men bara för att ni ska försöka dumförklara, så ska jag klargöra för er vad jag menar.

1. JO om du kan snacka för dig – så kan du snacka in dig. Det behöver inte vara en heltidstjänst du får direkt, utan kanske en praktik eller att bonda med dem på företaget vilket är ett steg på vägen. Sen får du jobba dig upp. Dvs= du kan få de jobben du vill ha bara du ger dig f*n på det och inte ger upp. Utbildning ger dig per automatik inte ditt drömjobb om du inte är lämpad för jobbet.

2. Det innebär dock INTE att jag eller Hanna skulle få ert drömjobb som tandläkare för att vi kan snacka för oss. I många branscher behöver man en utbildning. Men inte i alla. Och vill du jobba i en bransch där det inte behövs, som IT, sociala medier, företagande, inredning, design etcetc och känner att du inte vill plugga, gör inte det. Alla är inga läshuvuden utan lär sig av erfarenheter istället och jag förstår inte varför det är så tabu att säga det?

3. Jag är ingen dålig förebild för att jag förespråkar att gå sin egna väg. Vi är individer som fungerar på olika sätt. Jag är fanemej en av de bättre förebilderna som finns på sociala medier. Jag säger att alla kan bli vad dom vill, varesig en utbildning eller inte. Jag ifrågasätter träningshets, strukturer, skönhetsidealet och kvinnors rättigheter. Hur många andra bloggare gör det?

4. ”Gud vad ni är omotiverande för dem som har börjat plugga nu” Vänta VA? Vi lär ju vara de enda och första unga tjejerna som säger att man inte behöver plugga. Vill man plugga och är man motiverad till det så är det ju rätt. Alla vi som inte tycker att plugga är den enda vägen för framgång däremot, vi har ett helt samhälle mot oss som ständigt ifrågasätter våra beslut. Den hetsen om att man ”gör fel” som inte väljer den akademiska vägen bidrar till att fler inte vågar trotsa normen och fastnar istället i saker de inte vill göra. Det om något är väl omotiverade för individer. Att göra något man inte vill och slösa flera år på det. 

5. Det är inte en dans på rosor att inte ha en utbildning. Har du en, så är det naturligtvis ett plus. Men som sagt, vill du så går det. Sök alltid tjänsten ändå. Våga. Livet är för kort för att gå alla andras vägar och vara negativ.??

Principen med avsnittet var att man inte ska underskatta människor som inte har pluggat, och att man som människa inte ska känna press över att man MÅSTE plugga bara för att många äldre har tutat i oss det. Man är inte mindre smart, mindre driven eller mindre framgångsrik för att man väljer något annat. Det handlade alltså inte om att vi tycker att alla ska sluta plugga, för att för vissa skulle det spåret vara helt fel också. Avsnittet lyssnar ni på HÄR.

 1. Jag hoppade av gymnasiet för 1 år sedan och har idag två jobb, ett av dom är som elevassistent på en skola så till er som klagar eller säger emot! Det är faktiskt möjligt utan en utbildning.
  Fortsätt göra din grej 😊

 2. Jag hoppade av gymnasiet för 1 år sedan och har idag två jobb, ett av dom är som elevassistent på en skola så till er som klagar eller säger emot! Det är faktiskt möjligt utan en utbildning.
  Fortsätt göra din grej 😊

 3. Så jäkla bra skrivet! Man kan komma hur långt som helst utan utbildning.. Kör din grej för du e grym och funkar det för dig så är det ju bara att ösa på 😉

 4. Så jäkla bra skrivet! Man kan komma hur långt som helst utan utbildning.. Kör din grej för du e grym och funkar det för dig så är det ju bara att ösa på 😉

 5. Håller helt med i att det finns många vägar att gå för att nå sina mål och ingen väg är fel, alla vägar är rätt så länge det känns bra, så långt är vi överens. Men det ni gör är att förminska pluggandet, kan ni inte bara lyfta båda delar, bara det att programmet heter "Plugga inte vidare" är ju ganska negativt laddat och en uppmaning om att inte göra det 😊
  Jag håller som sagt med dig i sak men det är nog snarare hur det framförs som blir lite fel.

 6. Håller helt med i att det finns många vägar att gå för att nå sina mål och ingen väg är fel, alla vägar är rätt så länge det känns bra, så långt är vi överens. Men det ni gör är att förminska pluggandet, kan ni inte bara lyfta båda delar, bara det att programmet heter "Plugga inte vidare" är ju ganska negativt laddat och en uppmaning om att inte göra det 😊
  Jag håller som sagt med dig i sak men det är nog snarare hur det framförs som blir lite fel.

 7. Håller helt och hållet med dig! Jag utbildar mig till fastighetsmäklare nu för att jag behöver registreringen, men utbildningen i sig gör mig inte mer "anställningsbar" utan det är mer vem jag är som person och hur driver jag är. Ni är bäst och gör mina måndagar!

 8. Håller helt och hållet med dig! Jag utbildar mig till fastighetsmäklare nu för att jag behöver registreringen, men utbildningen i sig gör mig inte mer "anställningsbar" utan det är mer vem jag är som person och hur driver jag är. Ni är bäst och gör mina måndagar!

 9. Så tråkigt att du inte kan diskutera utan att nedvärdera de som inte tycker som dig. Hela världen kretsar inte kring dig! Det är väl KLART att du kommer att argumentera för att inte plugga eftersom du själv inte vill/orkar – men givetvis kommer vi som pluggar att kunna diskutera från det andra perspektivet! Som någon skrev här uppe så kommer den som både har social OCH akademisk kompetens få jobbet före den som enbart har den sociala biten, men det tar ni inte upp såklart. Och det är ok! Men önskar mer ödmjukhet inför andra personers åsikter och tankar.

 10. Så tråkigt att du inte kan diskutera utan att nedvärdera de som inte tycker som dig. Hela världen kretsar inte kring dig! Det är väl KLART att du kommer att argumentera för att inte plugga eftersom du själv inte vill/orkar – men givetvis kommer vi som pluggar att kunna diskutera från det andra perspektivet! Som någon skrev här uppe så kommer den som både har social OCH akademisk kompetens få jobbet före den som enbart har den sociala biten, men det tar ni inte upp såklart. Och det är ok! Men önskar mer ödmjukhet inför andra personers åsikter och tankar.

 11. Nedvärdera de som inte tycker som mig? Att jag sätter mig över pluggandet menar du? För det menar inte jag. Läs vad jag skriver, vill man plugga GO. Vill man inte, nej men gör inte det då.

  Vill? Jjo det hade varit kul. Orkar? Om det är något som finns i min 185cm kropp så är det ork. Om jag behöver däremot? Nä. Varför så jag då göra det? Om det sedan kommer en dag om tre år när jag behöver en kurs för att jag behöver kunskaperna , ja men då gör jag väl det. Men vad jag vill jobba med nu och framöver behöver jag ingen utbildning.

  Det handlar inte endast om "den sociala biten" utan om erfarenheter som sagt. Erfarenheter som ger en kompetens. Som kan leda till en anställning, just för att man är mer lämpad för tjänsten. Som sagt, en utbildning i bagaget ger dig per automatik inte en utbildning.

  Vad det gäller ödmjukhet? Det är inte så att folk som inte pluggar blir bemötta med ödmjukhet? Tvärtom. Man får en stämpel direkt som att man är dum i huvudet.

 12. Nedvärdera de som inte tycker som mig? Att jag sätter mig över pluggandet menar du? För det menar inte jag. Läs vad jag skriver, vill man plugga GO. Vill man inte, nej men gör inte det då.

  Vill? Jjo det hade varit kul. Orkar? Om det är något som finns i min 185cm kropp så är det ork. Om jag behöver däremot? Nä. Varför så jag då göra det? Om det sedan kommer en dag om tre år när jag behöver en kurs för att jag behöver kunskaperna , ja men då gör jag väl det. Men vad jag vill jobba med nu och framöver behöver jag ingen utbildning.

  Det handlar inte endast om "den sociala biten" utan om erfarenheter som sagt. Erfarenheter som ger en kompetens. Som kan leda till en anställning, just för att man är mer lämpad för tjänsten. Som sagt, en utbildning i bagaget ger dig per automatik inte en utbildning.

  Vad det gäller ödmjukhet? Det är inte så att folk som inte pluggar blir bemötta med ödmjukhet? Tvärtom. Man får en stämpel direkt som att man är dum i huvudet.

 13. "Plugga inte vidare om du inte vill det" är för långt därför blev det döpt som det blev. Om du tycker innehållet va bra, haka inte upp dig på rubriken för då förstår du ju vad vi menar! 😊

 14. "Plugga inte vidare om du inte vill det" är för långt därför blev det döpt som det blev. Om du tycker innehållet va bra, haka inte upp dig på rubriken för då förstår du ju vad vi menar! 😊

 15. Känner mig riktigt motiverad av eran podd denna veckan och inte så misslyckad längre för man inte vill plugga! Tummen upp till er då ni är dom enda jag hört säga det!

 16. Känner mig riktigt motiverad av eran podd denna veckan och inte så misslyckad längre för man inte vill plugga! Tummen upp till er då ni är dom enda jag hört säga det!

 17. Alltså tack för det där avsnittet!!! Jag sökte en utbildning men kom inte in och så hittade jag detta avsnitt och kände bara wow ni har så rätt! Peppad till tusen på att jobba nu istället pga av er ❤️❤️❤️❤️

 18. Alltså tack för det där avsnittet!!! Jag sökte en utbildning men kom inte in och så hittade jag detta avsnitt och kände bara wow ni har så rätt! Peppad till tusen på att jobba nu istället pga av er ❤️❤️❤️❤️

 19. Men jaa hallå!!!! KÖR! Det enda som hindrar en är viljan. Vill man något tar man sig dit. Om det så kräver att man får sitta uppe dag och natt i två veckor för att nöta in info om saker så man blir förberedd inför en intervju tex! Go go go. Det är en själv som sätter gränser 😊 <3

 20. Men jaa hallå!!!! KÖR! Det enda som hindrar en är viljan. Vill man något tar man sig dit. Om det så kräver att man får sitta uppe dag och natt i två veckor för att nöta in info om saker så man blir förberedd inför en intervju tex! Go go go. Det är en själv som sätter gränser 😊 <3

 21. Nu har jag vare sig lyssnat på podden (?!) eller läste tidigare debatt men jag håller helt med dig. Jag är inget plugghuvud, skolan var det värsta jag visste >ändå< har jag lyckats att göra en bra karriär. Som 22-åring var jag kundservicechef och hade 17 anställda, nu bor jag på en medelhavsö och driver företag i två olika länder. Man kan om man vill, det är det som allt handlar om. En utbildning behöver absolut inte ge >dig< drömjobbet, oftast är erfarenheten det som väger tyngst. Och viljan då.

 22. Nu har jag vare sig lyssnat på podden (?!) eller läste tidigare debatt men jag håller helt med dig. Jag är inget plugghuvud, skolan var det värsta jag visste >ändå< har jag lyckats att göra en bra karriär. Som 22-åring var jag kundservicechef och hade 17 anställda, nu bor jag på en medelhavsö och driver företag i två olika länder. Man kan om man vill, det är det som allt handlar om. En utbildning behöver absolut inte ge >dig< drömjobbet, oftast är erfarenheten det som väger tyngst. Och viljan då.

 23. Att du ens behövde skriva detta inlägg?? Det var ju HELT uppenbart i podden att ni inte menade något illa mot människor som väljer att plugga vidare. Ni förklarade bara att det finns möjligheter att skapa karriär även om man inte har en utbildning. Kan folk sluta bli kränkta för allt? 😊

 24. Att du ens behövde skriva detta inlägg?? Det var ju HELT uppenbart i podden att ni inte menade något illa mot människor som väljer att plugga vidare. Ni förklarade bara att det finns möjligheter att skapa karriär även om man inte har en utbildning. Kan folk sluta bli kränkta för allt? 😊

 25. Du är jättebra på många sätt, men i såna här situationer känns du så otroligt ung och omogen. Klart folk kommer ha andra åsikter än dig och inte kommer tycka allt du säger är fantastiskt. Du går till försvarsställning direkt och attackerar liksom.
  Jättetråkigt, för som sagt absolut att du gör en massa bra grejer också.

  Och att säga att du inte behöver utbildning för ditt jobb är så sorgligt.. Samt att det inte behövs för IT? Det finns hela IT linjer på flera universitet.
  Ditt språk skulle kunna bli bättre av en utbildning tillexempel. Så det är väll klart att bloggare också skulle kunna/behöva utbilda sig..

 26. Du är jättebra på många sätt, men i såna här situationer känns du så otroligt ung och omogen. Klart folk kommer ha andra åsikter än dig och inte kommer tycka allt du säger är fantastiskt. Du går till försvarsställning direkt och attackerar liksom.
  Jättetråkigt, för som sagt absolut att du gör en massa bra grejer också.

  Och att säga att du inte behöver utbildning för ditt jobb är så sorgligt.. Samt att det inte behövs för IT? Det finns hela IT linjer på flera universitet.
  Ditt språk skulle kunna bli bättre av en utbildning tillexempel. Så det är väll klart att bloggare också skulle kunna/behöva utbilda sig..

 27. Beror ju helt på vilket drömjobb du har, och för de allra flesta högre jobb krävs en högre utbildning. Du blir inte t.ex. psykolog genom erfarenhet har du ingen utbildning funkar det inte. Så att sägs att erfarenhet "oftast" väger tyngst är bara inte sant. Och det här med vilja: alla har inte samma förutsättningar, då spelar det inte alltid roll hur mycket man än vill. Att du och Ellinor har lyckats med erat säger heller egentligen inte så mycket då ni är typ en på miljonen som faktiskt gör det.

 28. Beror ju helt på vilket drömjobb du har, och för de allra flesta högre jobb krävs en högre utbildning. Du blir inte t.ex. psykolog genom erfarenhet har du ingen utbildning funkar det inte. Så att sägs att erfarenhet "oftast" väger tyngst är bara inte sant. Och det här med vilja: alla har inte samma förutsättningar, då spelar det inte alltid roll hur mycket man än vill. Att du och Ellinor har lyckats med erat säger heller egentligen inte så mycket då ni är typ en på miljonen som faktiskt gör det.

 29. Eller så är det du som är konservativ och inte speciellt positiv och nytänkande? Wake up. Vi lever i ett modernt samhälle där de som tar plats, får plats. Försvarsställning och attackerar? Det blir så ironiskt att alla som är fast beslutna om att plugg är den enda vägen till framgång tar detta så otroligt personligt och sedan ska du kalla mig omogen och försöka förminska mig.

  Min poäng är att ingen väg är fel så jag förstår inte varför man vill dra egna paralleller och mena på att jag säger att en utbildning är det. När det kommer till tex IT, och det är det här jag förespråkar – JA det finns utbildningar. Och sen finns det människor som lär sig program, programmering etcetc på egen hand som besitter samma kunskaper. Varför ska dom då plugga?

  När det kommer till mitt yrke skulle jag hänvisa dig till att lyssna på podden där jag berättar om vad jag jobbar med, drar in pengar på, varför jag inte har tid eller behöver plugga just nu. Take care och vidga dina ramar. Det finns inte en väg som är rätt, utan flera.

 30. Eller så är det du som är konservativ och inte speciellt positiv och nytänkande? Wake up. Vi lever i ett modernt samhälle där de som tar plats, får plats. Försvarsställning och attackerar? Det blir så ironiskt att alla som är fast beslutna om att plugg är den enda vägen till framgång tar detta så otroligt personligt och sedan ska du kalla mig omogen och försöka förminska mig.

  Min poäng är att ingen väg är fel så jag förstår inte varför man vill dra egna paralleller och mena på att jag säger att en utbildning är det. När det kommer till tex IT, och det är det här jag förespråkar – JA det finns utbildningar. Och sen finns det människor som lär sig program, programmering etcetc på egen hand som besitter samma kunskaper. Varför ska dom då plugga?

  När det kommer till mitt yrke skulle jag hänvisa dig till att lyssna på podden där jag berättar om vad jag jobbar med, drar in pengar på, varför jag inte har tid eller behöver plugga just nu. Take care och vidga dina ramar. Det finns inte en väg som är rätt, utan flera.

 31. Ja SÅKLART. Jag har inte sagt att alla högskolor bör läggas ner för att ingen behöver plugga. Klart det krävs utbildning för många yrken. Nej alla kan inte gå vår väg, för att man inte hittar dit. Man ser inte sin egna väg. Inställning är så jävla mycket. Jag har snällt fått kämpa som alla andra och varken glidit på en räkmacka eller fått hjälp på vägen. Att plugga är inte för alla, precis som att inte plugga – inte är för alla. Som sagt, jag förespråkar att alla går den vägen som passar dem bäst.

 32. Ja SÅKLART. Jag har inte sagt att alla högskolor bör läggas ner för att ingen behöver plugga. Klart det krävs utbildning för många yrken. Nej alla kan inte gå vår väg, för att man inte hittar dit. Man ser inte sin egna väg. Inställning är så jävla mycket. Jag har snällt fått kämpa som alla andra och varken glidit på en räkmacka eller fått hjälp på vägen. Att plugga är inte för alla, precis som att inte plugga – inte är för alla. Som sagt, jag förespråkar att alla går den vägen som passar dem bäst.

 33. Ja men såhär är det alltid. Här kommer jag, en tjej som säger att man inte behöver plugga när folk tror att det är det enda rätta och har lagt år av sitt liv åt att göra det. Såklart det är provocerande. Men folk måste börja vara mer öppna haha…

 34. Ja men såhär är det alltid. Här kommer jag, en tjej som säger att man inte behöver plugga när folk tror att det är det enda rätta och har lagt år av sitt liv åt att göra det. Såklart det är provocerande. Men folk måste börja vara mer öppna haha…

 35. Alltså – det jag tycker är mest provocerande är att du/ni ser eran visioner och mål och generellasierar detta över på alla. Alla vill inte bli chefer eller egna företagare – någons mål kan faktiskt vara att bo på virsan med en hund/katt + Volvo.

  Måndagspepp känns som ett koncept där ni ska peppa alla olika typer av individer – men på vissa plan känns ni verkligen helt obildade. Som att tandhygienister ska bli tandläkare för att få mer pengar eller sjuksköterskor ska bli läkare – kanske dags att läsa på vad de olika yrkesgruppena gör?

  Min dröm är att bli sjuksköterska, specialsida mig inom anestesi (narkos) jobba 1/3 av året och ha en årslön på 500k. Resa och jobba ideellt för läkare utan gränser resten av året. Detta gör en släkting till mig.

  För att för mig – så mår jag bra av att pumpa HLR tills ett hjärta som stannat går igång. Jah mår bra av att sticks sprutor i folk och vaccinera dom för att de inte ska bli sjuka – speciellt att tex åka till Indien som jag har gjort och vaccinerat fattiga barn.

  De känns betydelsefullt för mig – och för de behöver jag en utbildning.

  Jag behöver inte bli chef eller något. Så länge jag tjänat pengar på att rädda liv är jag nöjd. Alla har olika perspektiv på livet och vad som är meningsfullt för dom – och jag tycker de är viktigt att lyfta att de är ok att ha de som mål eller sträva efter de ( de som inte samhället anser vara framgång). Hetsen ibland ungdomar om att skapa sig en karriär och en fin titel finns reda och hetsar i samhället – tala mer för att de är ok att ha mål som inte samhället tycker är ok.

  Ett sjukt exempel på detta; säger jag till nya människor att jag pluggar till sjuksköterska så säger folk "aha…" Säger jag att jag pluggar till ambulansman säger folk "OMG VAD HÄFTIGT! Du kommer vara värsta superhjälten! Fan va spännande jobb!"… Samma utbildning – men olika titlar.. Helt olika reaktion pga yrkestiteln är så nedvärderad av samhället.

 36. Alltså – det jag tycker är mest provocerande är att du/ni ser eran visioner och mål och generellasierar detta över på alla. Alla vill inte bli chefer eller egna företagare – någons mål kan faktiskt vara att bo på virsan med en hund/katt + Volvo.

  Måndagspepp känns som ett koncept där ni ska peppa alla olika typer av individer – men på vissa plan känns ni verkligen helt obildade. Som att tandhygienister ska bli tandläkare för att få mer pengar eller sjuksköterskor ska bli läkare – kanske dags att läsa på vad de olika yrkesgruppena gör?

  Min dröm är att bli sjuksköterska, specialsida mig inom anestesi (narkos) jobba 1/3 av året och ha en årslön på 500k. Resa och jobba ideellt för läkare utan gränser resten av året. Detta gör en släkting till mig.

  För att för mig – så mår jag bra av att pumpa HLR tills ett hjärta som stannat går igång. Jah mår bra av att sticks sprutor i folk och vaccinera dom för att de inte ska bli sjuka – speciellt att tex åka till Indien som jag har gjort och vaccinerat fattiga barn.

  De känns betydelsefullt för mig – och för de behöver jag en utbildning.

  Jag behöver inte bli chef eller något. Så länge jag tjänat pengar på att rädda liv är jag nöjd. Alla har olika perspektiv på livet och vad som är meningsfullt för dom – och jag tycker de är viktigt att lyfta att de är ok att ha de som mål eller sträva efter de ( de som inte samhället anser vara framgång). Hetsen ibland ungdomar om att skapa sig en karriär och en fin titel finns reda och hetsar i samhället – tala mer för att de är ok att ha mål som inte samhället tycker är ok.

  Ett sjukt exempel på detta; säger jag till nya människor att jag pluggar till sjuksköterska så säger folk "aha…" Säger jag att jag pluggar till ambulansman säger folk "OMG VAD HÄFTIGT! Du kommer vara värsta superhjälten! Fan va spännande jobb!"… Samma utbildning – men olika titlar.. Helt olika reaktion pga yrkestiteln är så nedvärderad av samhället.

 37. SÅ bra inlägg, håller helt med dig/er! Fantastiskt hur alla plugg-fantaster går igång på det här med att man INTE behöver plugga för att bli något, vad har de då gjort av de 4 åren i sitt liv(!?) Alla dessa nedvärderande kommentarer, om att du skulle se ner på de som pluggar vidare, är ett stort skämt. Hade inte de själva sett ner på de som inte pluggar vidare och ändå lyckas göra karriär, så hade de ju inte yttrat sig angående det här överhuvudtaget. Pinsamt! Man kan lyckas på så många sätt här i livet, det enda alternativet är inte att plugga sig till en karriär och ett lyckligt liv. Livet är bra mycket mer än så! You go girl!

 38. SÅ bra inlägg, håller helt med dig/er! Fantastiskt hur alla plugg-fantaster går igång på det här med att man INTE behöver plugga för att bli något, vad har de då gjort av de 4 åren i sitt liv(!?) Alla dessa nedvärderande kommentarer, om att du skulle se ner på de som pluggar vidare, är ett stort skämt. Hade inte de själva sett ner på de som inte pluggar vidare och ändå lyckas göra karriär, så hade de ju inte yttrat sig angående det här överhuvudtaget. Pinsamt! Man kan lyckas på så många sätt här i livet, det enda alternativet är inte att plugga sig till en karriär och ett lyckligt liv. Livet är bra mycket mer än så! You go girl!

 39. Du är bara bäst! Om folk bara kunde lugna sig och förstå att alla är lika bra oavsett utbildning och även de som varken har ekonomi eller motivation att plugga vidare, kan också få eftertraktade jobb!! Jag ville bli psykolog men orkade inte plugga vidare men detradera avsnitt fick mig att ta upp tanken igen, jag har trotsallt upplevt mycket! Och kan dela med mig o hjälpa människor med det. Du är bäst bäst bäst, tack!!

 40. Du är bara bäst! Om folk bara kunde lugna sig och förstå att alla är lika bra oavsett utbildning och även de som varken har ekonomi eller motivation att plugga vidare, kan också få eftertraktade jobb!! Jag ville bli psykolog men orkade inte plugga vidare men detradera avsnitt fick mig att ta upp tanken igen, jag har trotsallt upplevt mycket! Och kan dela med mig o hjälpa människor med det. Du är bäst bäst bäst, tack!!

 41. Jag fattar inte varför människor blev provocerade. Ni vill ju bara förklara att det går att lyckas utan at ha behövt plugga. Är så trött på människor som säger till en "när ska du börja plugga då?" Eller "oj vad länge du ska resa, är det inte dags att börja plugga?" Resa för mig är att bli rik på livet och få en massa erfarenheter+att jag blir världsvan! Plugget kan få komma senare, om jag nu ska göra det!

 42. Jag fattar inte varför människor blev provocerade. Ni vill ju bara förklara att det går att lyckas utan at ha behövt plugga. Är så trött på människor som säger till en "när ska du börja plugga då?" Eller "oj vad länge du ska resa, är det inte dags att börja plugga?" Resa för mig är att bli rik på livet och få en massa erfarenheter+att jag blir världsvan! Plugget kan få komma senare, om jag nu ska göra det!

 43. Jag älskar erat resonemang och tycker att ni har helt rätt. Jag trivdes verkligen aldrig i skolan, mest i den sociala biten, men också för att jag satte så höga krav på mig själv och ständigt hade presentations ångest. Jag gick ut med nästan alla MVG men hade ingen aning om vad jag ville plugga och var inte heller särskilt sugen på att plugga i tre år.
  Jag har alltid varit jätteintresserad av mode så sökte till en ettårig utbildning på London College of Fashion. Många tyckte det var konstigt och dumt att "slänga" så mycket pengar på en utbildning(det är ganska dyrt att plugga i UK) som bara ger ett diplom och inte en riktig examen. Detta var för tre år sedan och nu har jag precis fått ett jobb på ett stort engelskt klädmärke som assistant buyer, men för detta har jag jobbat två och ett halvt år i butik i London och slitit sjukt hårt. Jag började jobba som sales assistant i det företaget jag nu jobbar för drygt ett år sedan och sa till min manager från dag ett att det är till huvudkontoret jag vill, och nu ett år senare sitter jag här.
  Första intervjun jag hade var en grupp intervju, vi var ca 15 st, jag var den ända utan universitets examen och alla andra hade också gjort minst ett års internship på något flashigt märke. Det var jag och en annan tjej som jobbade i butik i samma företag.
  Andra intervjun var enskild med avdelnings chefen. Hon hade bett mig att göra en presentation och när jag hade presenterat den var det första hon sa "oj du har lagt ner mycket tid på detta". Det är klart jag hade det, jag ville så himla gärna ha jobbet och det visade ju jag genom detta, så det slutade med att jag fick jobbet. Jag hade redan kunskap om företaget och visade att jag var passionerad och ambitiös, detta var mer värdefullt i deras ögon än en examen och internships.
  Man kan om man vill och tror på sig själv helt enkelt!

 44. Jag älskar erat resonemang och tycker att ni har helt rätt. Jag trivdes verkligen aldrig i skolan, mest i den sociala biten, men också för att jag satte så höga krav på mig själv och ständigt hade presentations ångest. Jag gick ut med nästan alla MVG men hade ingen aning om vad jag ville plugga och var inte heller särskilt sugen på att plugga i tre år.
  Jag har alltid varit jätteintresserad av mode så sökte till en ettårig utbildning på London College of Fashion. Många tyckte det var konstigt och dumt att "slänga" så mycket pengar på en utbildning(det är ganska dyrt att plugga i UK) som bara ger ett diplom och inte en riktig examen. Detta var för tre år sedan och nu har jag precis fått ett jobb på ett stort engelskt klädmärke som assistant buyer, men för detta har jag jobbat två och ett halvt år i butik i London och slitit sjukt hårt. Jag började jobba som sales assistant i det företaget jag nu jobbar för drygt ett år sedan och sa till min manager från dag ett att det är till huvudkontoret jag vill, och nu ett år senare sitter jag här.
  Första intervjun jag hade var en grupp intervju, vi var ca 15 st, jag var den ända utan universitets examen och alla andra hade också gjort minst ett års internship på något flashigt märke. Det var jag och en annan tjej som jobbade i butik i samma företag.
  Andra intervjun var enskild med avdelnings chefen. Hon hade bett mig att göra en presentation och när jag hade presenterat den var det första hon sa "oj du har lagt ner mycket tid på detta". Det är klart jag hade det, jag ville så himla gärna ha jobbet och det visade ju jag genom detta, så det slutade med att jag fick jobbet. Jag hade redan kunskap om företaget och visade att jag var passionerad och ambitiös, detta var mer värdefullt i deras ögon än en examen och internships.
  Man kan om man vill och tror på sig själv helt enkelt!

 45. Dock känns det som att du målar upp de som utbildar sig som helt socialt inkompetenta utan någon som helst vilja att börja lägst ner och jobba sig upp?

  Faltumet kvarstår att om två person med likvärdiga efenskaper, dvs är socialt kompetenta och har en enorm drivkraft och är villig att skaffa sig erfarenheter och börja lägnsr ner så kommer den bli vald före den utan utbildning. Skolan är inte för alla ich är inte allas väg att gå men 99 % av alla branscher så är det en utbildning som krävs och tycla vad man vill om det men det är den nakna sanningen.

  Det är inte bara de utan utbildning som är beredda att slita röven av sig, börja längst ner o ch skaffa erfarenhet?

  SJÄLVKLART behöver man inte plugga vidare om man är bloggare, youtuber, intedare eller målare osv osv men man kan aldrig bli advokat, jurist, socionom, psykolog osv utan utbildning. Dagisfröken och sjuksköterska och massa andra yrken kan man säkert bli utan utildning men JAG känner mig då mycket tryggare om dom har utbildning oavsett hurpedagogiska eller bra att möta patienter dom är. Och oavsett om dom är villiga att börja lägst ner och jobba sig uppåt utan utbildning.

 46. Dock känns det som att du målar upp de som utbildar sig som helt socialt inkompetenta utan någon som helst vilja att börja lägst ner och jobba sig upp?

  Faltumet kvarstår att om två person med likvärdiga efenskaper, dvs är socialt kompetenta och har en enorm drivkraft och är villig att skaffa sig erfarenheter och börja lägnsr ner så kommer den bli vald före den utan utbildning. Skolan är inte för alla ich är inte allas väg att gå men 99 % av alla branscher så är det en utbildning som krävs och tycla vad man vill om det men det är den nakna sanningen.

  Det är inte bara de utan utbildning som är beredda att slita röven av sig, börja längst ner o ch skaffa erfarenhet?

  SJÄLVKLART behöver man inte plugga vidare om man är bloggare, youtuber, intedare eller målare osv osv men man kan aldrig bli advokat, jurist, socionom, psykolog osv utan utbildning. Dagisfröken och sjuksköterska och massa andra yrken kan man säkert bli utan utildning men JAG känner mig då mycket tryggare om dom har utbildning oavsett hurpedagogiska eller bra att möta patienter dom är. Och oavsett om dom är villiga att börja lägst ner och jobba sig uppåt utan utbildning.

 47. Men ja detta är så rätt!! Alltså sedan jag slutade gymnasiet för snart tre år sen har jag fått höra av ALLA i min omgivning att "är det inte dags att plugga vidare snart?" och det gör mig bara så rätt. Man kan absolut lyckas och ha ett toppjobb utan universitetsutbildning, jag jobbar just nu på en hedgefund i London. Bara det är ett exempel på att man verkligen inte måste plugga vidare för att få ett bra jobb. Självklart kan man inte börja på topp, utan man får ju jobba sig uppåt och det är verkligen inte lätt utan det krävs massor av vilja och motivation. Sen är det absolut inget fel på att plugga, det är ju jättebra att man vet vad man vill jobba med och skaffar sig en passande utbildning. Men heja dig Ellinor som tar upp detta och vågar gå emot "pluggnormen". Jag tycker detta är oerhört viktigt för i dagens samhälle får man stämpeln "lat, omotiverad, dum och ambitionslös människa" om man inte pluggar vidare och det är så störigt!!!
  Massa kramar

 48. Men ja detta är så rätt!! Alltså sedan jag slutade gymnasiet för snart tre år sen har jag fått höra av ALLA i min omgivning att "är det inte dags att plugga vidare snart?" och det gör mig bara så rätt. Man kan absolut lyckas och ha ett toppjobb utan universitetsutbildning, jag jobbar just nu på en hedgefund i London. Bara det är ett exempel på att man verkligen inte måste plugga vidare för att få ett bra jobb. Självklart kan man inte börja på topp, utan man får ju jobba sig uppåt och det är verkligen inte lätt utan det krävs massor av vilja och motivation. Sen är det absolut inget fel på att plugga, det är ju jättebra att man vet vad man vill jobba med och skaffar sig en passande utbildning. Men heja dig Ellinor som tar upp detta och vågar gå emot "pluggnormen". Jag tycker detta är oerhört viktigt för i dagens samhälle får man stämpeln "lat, omotiverad, dum och ambitionslös människa" om man inte pluggar vidare och det är så störigt!!!
  Massa kramar

 49. Du visar ju bara din omogenhet gång på gång.. So sad att du snackar om hur mogen du är 😟 för finns noll sanning i det!

  Jag är inte konservativ alls, jag tror jag bara ser hur världen ser ut. Klart det finns flera vägar. Och visst kan man nå jobb utan att ha pluggat.

  Intressant bara att det du tycker och tänker är det enda rätta..
  Fan ta den som inte tycker som dig! Det viktigaste för dig verkar ju vara att vi alla ska vara stöpta i din lilla form.
  Du har ingen verklighetsbild.. Märks att du bott i Sverige hela livet :/

 50. Du visar ju bara din omogenhet gång på gång.. So sad att du snackar om hur mogen du är 😟 för finns noll sanning i det!

  Jag är inte konservativ alls, jag tror jag bara ser hur världen ser ut. Klart det finns flera vägar. Och visst kan man nå jobb utan att ha pluggat.

  Intressant bara att det du tycker och tänker är det enda rätta..
  Fan ta den som inte tycker som dig! Det viktigaste för dig verkar ju vara att vi alla ska vara stöpta i din lilla form.
  Du har ingen verklighetsbild.. Märks att du bott i Sverige hela livet :/

 51. Vill bara poängtera att du inte alls kan jobba som sjuksköterska utan utbildning. Det är ett legitimerat yrke vilken innebär att man INTE kan kalla sig sjuksköterska förens du har fått ditt legitimation från socialstyrelsen som man måste ansöka om. Om du inte blandar ihop sjuksköterska och undersköterska, för det är två helt olika yrkeskategorier.

 52. Vill bara poängtera att du inte alls kan jobba som sjuksköterska utan utbildning. Det är ett legitimerat yrke vilken innebär att man INTE kan kalla sig sjuksköterska förens du har fått ditt legitimation från socialstyrelsen som man måste ansöka om. Om du inte blandar ihop sjuksköterska och undersköterska, för det är två helt olika yrkeskategorier.

 53. Fast det var ju inte alls det hon sa? Vart står det att dom som väljer utbildning är mindre drivna och utan social inkompetens? Jag är en av de få som väljer att inte utbilda mig för jag har alltid haft svårt för skolan & alltid velat jobba kreativt, vet att jag kan jobba mig upp ändå. Jag har också fått enormt mycket skit från vuxna pga mitt val. Det är jätteduktigt av er som vill plugga vidare. Hade jag orkat så hade jag säkert blivit sjuksköterska!

  Hon säger inte åt folk att inte vidareutbilda sig? Hon säger att det finns andra alternativ och att det inte borde vara ett "måste"! Läs om, läs rätt. Man behöver förövrigt utbildning för att bli förskollärare & barnskötare.

  Du säger att 99% av alla branscher kräver utbildning? Snälla läs detta – "Och vill du jobba i en bransch där det inte behövs, som IT, sociala medier, företagande, inredning, design etcetc och känner att du inte vill plugga, gör inte det. Alla är inga läshuvuden utan lär sig av erfarenheter istället och jag förstår inte varför det är så tabu att säga det?"

 54. Fast det var ju inte alls det hon sa? Vart står det att dom som väljer utbildning är mindre drivna och utan social inkompetens? Jag är en av de få som väljer att inte utbilda mig för jag har alltid haft svårt för skolan & alltid velat jobba kreativt, vet att jag kan jobba mig upp ändå. Jag har också fått enormt mycket skit från vuxna pga mitt val. Det är jätteduktigt av er som vill plugga vidare. Hade jag orkat så hade jag säkert blivit sjuksköterska!

  Hon säger inte åt folk att inte vidareutbilda sig? Hon säger att det finns andra alternativ och att det inte borde vara ett "måste"! Läs om, läs rätt. Man behöver förövrigt utbildning för att bli förskollärare & barnskötare.

  Du säger att 99% av alla branscher kräver utbildning? Snälla läs detta – "Och vill du jobba i en bransch där det inte behövs, som IT, sociala medier, företagande, inredning, design etcetc och känner att du inte vill plugga, gör inte det. Alla är inga läshuvuden utan lär sig av erfarenheter istället och jag förstår inte varför det är så tabu att säga det?"

 55. Upptäckte er podd nyligen och lyssnat på en del avsnitt (superhärlig podd för övrigt!). Senast blev det money, money, money och (jag antar att någon redan förklarat detta) ville bara förklara det här med att spara sitt studielån. Pengar växer med tiden pga inflation (typ att du kunde köpa mjölk för någon krona på 60-talet och idag kostar en liter 15ggr så mkt) och om du placerar pengarna i fonder/aktier lär de med största sannolikhet växa över tid. Eftersom räntan på csn är så låg så innebär det att du kanske inte ens behöver betala någon ränta för de pengarna när du väl betalar tillbaka lånen. Kände bara att det kunde missförstås så i podden för lyssnare som inte heller förstår den logiken. 😊
  Kommer fortsätta lyssna på er podd för övrigt – superbra så keep up the good work!

 56. Upptäckte er podd nyligen och lyssnat på en del avsnitt (superhärlig podd för övrigt!). Senast blev det money, money, money och (jag antar att någon redan förklarat detta) ville bara förklara det här med att spara sitt studielån. Pengar växer med tiden pga inflation (typ att du kunde köpa mjölk för någon krona på 60-talet och idag kostar en liter 15ggr så mkt) och om du placerar pengarna i fonder/aktier lär de med största sannolikhet växa över tid. Eftersom räntan på csn är så låg så innebär det att du kanske inte ens behöver betala någon ränta för de pengarna när du väl betalar tillbaka lånen. Kände bara att det kunde missförstås så i podden för lyssnare som inte heller förstår den logiken. 😊
  Kommer fortsätta lyssna på er podd för övrigt – superbra så keep up the good work!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi