Få ”ihop” färgerna och renoveringen rent praktiskt

Nu har vi fått hem färgkartor med ett gäng olika färgprover på. Jag blir helt ivrig av tanken, men samtidigt ganska stressad också. Jag är mån om att hemmet ska kännas enhetligt och att alla toner ska funka tillsammans. Vi vill inte att alla rum ska ha olika stilar och känslor, utan att det ska hänga ihop… Och det är ju faktiskt en djungel…

Jag försökte sälja in hos min pojkvän att ha kalkfärg i sovrummet. Men efter lite tänkande så tror vi att det inte kommer att passa i vårt hem. Det kommer att bli för ”rustic”, även om det är skitfint i min systers sovrum tillexempel. Men en matt färg behöver vi. Det fick jag lära mig tack vare en bloggläsare faktiskt (ni är fantastiska när det kommer till vår renovering och flytt!!), att det får rummet att kännas större.

I vardagsrummet kommer det att bli beige (lite beroende på om köket blir vitt eller grått… Vi kommer till den punkten också i bloggen). Men bara att hitta RÄTT beige är skitsvårt. Det finns beige som har gröna toner i sig, gula och typ mer lila. Vi kommer nog att åka ut till Jotuns lager och be om hjälp och tester att få med hem. Jag tänker att det är bäst att fråga om hjälp och få tips istället för att det blir fel. Det är så jäkla mycket val man kan göra i och med en flytt och det är lätt att man rör ihop allt.

När det kommer till renovering så gör många missen att börja renovera, sen har man glömt att beställa hem kakel, rör eller vad det nu än kan vara. Så står renoveringen still tills man har fått hem produkterna som saknas. Och helt plötsligt har man renoverat i 6mån och levt i en byggarbetsplats. Så vi kommer att göra följande:

1. Flytta in och ta alla exakta mått så att vi kan beställa hem varorna.
2. Ta dit olika hantverkare och be om offerter ifrån alla (dvs vad bygget skulle kosta).
3. Börja renoveringen när de mesta har kommit (ca 2mån efter att vi har flyttat in) så att bygget görs så effektivt och tidsbesparande som möjligt.
4. Klart! (Ber till Gudarna att allt går som vi vill och att det är klart i typ maj).

 1. Bra tänkt med att vänta där! Der tar tamejtusan ALLTID längre tid än beräknat.. Vår senaste renovering tog nästan dubbelt så lång tid än de 1,5 månader vi trodde från början och då gjorde vi ändå allt (utom el) själv och kunde anpassa allt eftersom det kom upp ”problem”.

  Skönaste vore ju om det är under sommaren så ni kan hänga på något lantställe under tiden ni inte behöver kolla med byggarna. Att bo i renoveringskaos är inte speciellt roligt och sjukt dammigt.

  Kommer ihåg att du tidigare frågade om tips på saker man lätt glömmer, så här kommer några jag kommer på just nu:
  – Innerdörrar, åt vilket håll ska de öppnas?
  – Kakelfog!! Färg på den?
  – Var ska sängen stå i sovrummet och var behöver ni i så fall uttag? (Vanligtvis en tvåa per sängbord).
  – På tal om uttag. Ska ni riva och sätta upp väggar är det bra att tänka igenom alla uttag och strömbrytare så de räcker sitter på bra ställen. Vilka lampor vill ni kunna dimra? Är det svårt tror jag att det finns elkonsulter som har koll på läget.
  – Om kök ska flyttas: kommer det gå att dra vatten till vasken och kan köksfläkten kopplas in (annars finns ju kolfilter)?

  Hoppas du har någon nytta av det!!

 2. Bra tänkt med att vänta där! Der tar tamejtusan ALLTID längre tid än beräknat.. Vår senaste renovering tog nästan dubbelt så lång tid än de 1,5 månader vi trodde från början och då gjorde vi ändå allt (utom el) själv och kunde anpassa allt eftersom det kom upp ”problem”.

  Skönaste vore ju om det är under sommaren så ni kan hänga på något lantställe under tiden ni inte behöver kolla med byggarna. Att bo i renoveringskaos är inte speciellt roligt och sjukt dammigt.

  Kommer ihåg att du tidigare frågade om tips på saker man lätt glömmer, så här kommer några jag kommer på just nu:
  – Innerdörrar, åt vilket håll ska de öppnas?
  – Kakelfog!! Färg på den?
  – Var ska sängen stå i sovrummet och var behöver ni i så fall uttag? (Vanligtvis en tvåa per sängbord).
  – På tal om uttag. Ska ni riva och sätta upp väggar är det bra att tänka igenom alla uttag och strömbrytare så de räcker sitter på bra ställen. Vilka lampor vill ni kunna dimra? Är det svårt tror jag att det finns elkonsulter som har koll på läget.
  – Om kök ska flyttas: kommer det gå att dra vatten till vasken och kan köksfläkten kopplas in (annars finns ju kolfilter)?

  Hoppas du har någon nytta av det!!

 3. Älskar att läsa om renoveringen och dina tankar kring inredning! Tycker också det är härligt att ni vågar satsa på färg, många har fastnat i vitt/grått och även om det är snyggt så blir det så tråkigt när hela hemmet går i de tonerna och alla hem ser i precis likadana ut.

  Ett tips när det gäller färgprover: Måla på en pappskiva, cirka A3 i storlek, som ni sen kan ta med runt i rummet för att se hur färgen reflekterar ljuset. Gärna vid olika tidpunkter, det är stor skillnad på morgonsol/dagsljus/skymningsljus.

 4. Älskar att läsa om renoveringen och dina tankar kring inredning! Tycker också det är härligt att ni vågar satsa på färg, många har fastnat i vitt/grått och även om det är snyggt så blir det så tråkigt när hela hemmet går i de tonerna och alla hem ser i precis likadana ut.

  Ett tips när det gäller färgprover: Måla på en pappskiva, cirka A3 i storlek, som ni sen kan ta med runt i rummet för att se hur färgen reflekterar ljuset. Gärna vid olika tidpunkter, det är stor skillnad på morgonsol/dagsljus/skymningsljus.

 5. Åh va roligt att du skrev att du fått tips av en läsare. Jag vet att jag skrev en kommentar om det och så roligt att du verkligen visar att du läser våra kommentarer, det gör det så mycket roligare att kommentera, haha.

  Tror du kommer få en helt fantastisk lägenhet!!
  Kram

 6. Åh va roligt att du skrev att du fått tips av en läsare. Jag vet att jag skrev en kommentar om det och så roligt att du verkligen visar att du läser våra kommentarer, det gör det så mycket roligare att kommentera, haha.

  Tror du kommer få en helt fantastisk lägenhet!!
  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi