Svartsjuka – så hanterar jag den

Fråga: ”Hej, jag undrar om du har några tips på hur man hanterar svartsjuka? Drabbas du någon gång av det i din och P:s relation eller känner du dig helt trygg? Jag står nu inför en sommar med massa jobb och som kommer innebära att jag missar massa roliga events mm – har du något bra tips på hur man hanterar sånna jobbiga känslor? Hur hanterar du sådana känslor nu när du hoppar på ett nytt jobb som innebär mer arbete osv?”

Svar: Hej! Jag känner mig verkligen 100% trygg med P. Jag har varit väldigt tydlig med att han får vara med vem han vill, bara han gör slut med mig först. Och det litar jag verkligen på att han håller. Att bli bedragen är den största förnedringen man kan tvingas utstå och som kan förstöra ens syn på relationer i all framtid. Jag har själv blivit bedragen och det är vårt enda problem när det kommer till svartsjuka. Jag är inte konstant svartsjuk så fort en annan kvinna kommer in i bilden (vilket kanske hade varit en naturlig effekt) men däremot har jag ett hjärnspöke på axeln som jämt ifrågasätter ifall han älskar mig. För är man otrogen så är man inte kär, punkt slut. Så jag känner inte den där ”brännande-i-bröstet-svartsjukan” utan snarare en ledsamhet. Jag är inte rädd för att han ska hitta någon annan på ett event, på jobbet eller liknande och blir svartsjuk därför. Däremot är jag livrädd för att han en dag ska vända sig om i sängen och säga att han inte är kär längre och att han inte har varit det på ett tag.

Men mycket när det kommer till svartsjuka tycker jag är ren och skär vett. Man behandlar sin partner med respekt. Man presenterar sin partner för alla nya människor som man står och pratar med, man berättar på ett ungefär vilka man ska träffa när en själv inte ska med. Man håller ett visst avstånd gentemot andra kvinnor och man vågar visa andra vem man är tillsammans med. Gör man det så blir båda per automatik tryggare i relationen. Och har man en trygg grund står man stadigare när det börjar svaja. Så mitt tips är bara att vara 100% öppen. Då släpper oftast många hjärnspöken direkt. ”Nu när du säger så känner jag såhär…” och så vidare. Sen är det viktigt att båda har varsitt liv och tillåts att vara det. Känner man sig ”fri” i sin relation blir man mer trogen. Det gäller även i vänskapsrelationer, jobb etc. Tvingas man (tex klockas kontorstimmar eller påtvingade vinkvällar) så vill man tillslut inte och sparkar bakut. Hoppas du känner att du fick svar på din fråga! Lycka till och glöm aldrig vikten av tydlig kommunikation med din partner. Kram!

  1. Hej Ellinor! Tänkte bara höra med dig om du inte skulle kunna tipsa om vad man bör önska sig i studentpresent? Tänkte eftersom du redan tagit studenten kanske där är något du känner i efterhand att du önskar att du önskat haha om du förstår vad jag menar! Kram

  2. Hej Ellinor! Tänkte bara höra med dig om du inte skulle kunna tipsa om vad man bör önska sig i studentpresent? Tänkte eftersom du redan tagit studenten kanske där är något du känner i efterhand att du önskar att du önskat haha om du förstår vad jag menar! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi