Varför har du prestationsångest för?

Det är så hemskt, men jag har ju inte riktigt förstått vikten av min prestationsångest först nu. Jag har ju egentligen alltid lidit av den. Jag har tillexempel aldrig gått på utsatt provdatum i skolan, utan alltid få bett om att göra provet själv senare. Aldrig deltagit på ett enda fystest med rädsla för att inte vara bra nog. Jag vågade inte köra upp eller göra teoriprovet för körkortet, för herregud vad värdelös jag skulle vara om jag inte klarade det på första försöket. Det är hemskt, men jag har ju inte förstått att jag ens lider utav prestationsångest eller hur mycket mitt liv kretsar kring att prestera på topp. Jag har ju bara trott att jag kanske är lite mer nervös än alla andra, att jag måste vara modigare – lite bättre. Eller att det är mitt psyke, att det inte är lika starkt som alla andras. Jag har aldrig kopplat ångesten till prestation. Fastän jag har vetat om att jag hatar att få betyg? Eller att jobba som säljare på provisionsbasis tex?

Jag har alltid sett ner på mig själv och undrat varför killar skulle vilja vara tillsammans med mig? Eller varför Google skulle vilja samarbeta med mig? Mina prestationer har alltid definerat mig som människa. Och enda sedan jag startade min blogg som 12åring har jag fått pekpinnar om min personlighet. Vad som är störande, irriterande. Vad jag gör bra och vad jag är sämst på. Vilken dålig flickvän jag är, hur obrydd, dominant och vild jag verkar vara. Och på allt detta skaffade jag ett jobb som influencer (av alla jäkla jobb!). För det är ju ett jobb som folk inte tror är på riktigt. Jag har fått höra det så många gånger att jag själv inte tror att jag jobbar. Fastän jag har suttit varje dag med mail, blogginlägg och bilder den här veckan till 22.

Jacka Day Birger Et Mikkelsen // Jeans Vero Moda // Skor Scorett (?) // Kashmir Zalando

Det är så många olika faktorer som har spelat in. Att jag alltid är yngst är också ett praktexempel. Jag har alltid känt att jag behöver hävda mig. Att jag är bra FASTÄN jag är yngst. Att jag visst jobbar FASTÄN jag bloggar. Att jag är bra på mitt jobb FASTÄN jag inte tar perfekta bilder. Att jag har koll på livet FASTÄN jag har adhd. Att jag är älskad FASTÄN min pappa inte vill ha kontakt med mig. Jag kan fortsätta i all oändlighet.

Jag ville egentligen bara skriva det. För jag förstår om människor utifrån sett inte förstår. För det är svårt att sätta sig in i att 50 000 (!!!) människor varje månad läser om vad jag gör om dagarna. 50 000 olika åsikter. År efter år. Den 6e november ska jag prata med en psykolog och jag är så otroligt peppad. Det är bara jag som bär ansvaret för min psykiska hälsa. Och det är anledningen till varför jag avföljde 1500 perfekta konton på Instagram nyligen. Det är inte personligt mot någon? Men jag måste fokusera på att må bra.

 1. Alltså faaaaan vilken bra blogg jag har hittat! Älska din blogg och ska fortsätta läsa heeeela kvällen! Kram.

 2. Alltså faaaaan vilken bra blogg jag har hittat! Älska din blogg och ska fortsätta läsa heeeela kvällen! Kram.

 3. Vill bara säga att jag älskar hur öppen och ärlig du är alltid! Beundrar hur du är som person & du är en av få jag blir pushad av att följa.
  Fortsätt köra ditt race precis som du är 😍

   1. Detta måste ju faktiskt vara den finaste kommentaren av de alla. ”du är en av få jag blir pushad av att följa.”

 4. Vill bara säga att jag älskar hur öppen och ärlig du är alltid! Beundrar hur du är som person & du är en av få jag blir pushad av att följa.
  Fortsätt köra ditt race precis som du är 😍

   1. Detta måste ju faktiskt vara den finaste kommentaren av de alla. ”du är en av få jag blir pushad av att följa.”

 5. Ellinor, du är grym. Har följt dig så pass länge nu att jag inte längre vet hur länge. Hittade till dig från början för att du skrev SÅ SJUKT bra texter om känslor och livet, texter som träffade rakt in i hjärtat – som man verkligen kände igen sig i.

  Har flera gånger gått in här, de senaste åren, och tänkt att shit vilken grym kvinna hon är! Vilka framgångar hon gör! Du inspirerarverkligen till att man själv vill skapa framgång. Du om någon borde vara med i framgångspodden.

  Du är grym!!

 6. Ellinor, du är grym. Har följt dig så pass länge nu att jag inte längre vet hur länge. Hittade till dig från början för att du skrev SÅ SJUKT bra texter om känslor och livet, texter som träffade rakt in i hjärtat – som man verkligen kände igen sig i.

  Har flera gånger gått in här, de senaste åren, och tänkt att shit vilken grym kvinna hon är! Vilka framgångar hon gör! Du inspirerarverkligen till att man själv vill skapa framgång. Du om någon borde vara med i framgångspodden.

  Du är grym!!

 7. Jag känner så väl igen mig i det där. Jag lider också av grov prestationsångest och har inte heller förstått tidigare hur präglad jag egentligen är av den. Jag vill så mycket. Jag KAN så mycket. Men prestationsångesten säger åt mig att det är bättre att inte göra någonting alls före att göra någonting som riskerar att inte bli perfekt med en gång. Det är sjuka och hämmande tankar att ha, men både du och jag verkar vara på rätt väg då vi åtminstone har insett och accepterat faktumet för oss själva!

 8. Jag känner så väl igen mig i det där. Jag lider också av grov prestationsångest och har inte heller förstått tidigare hur präglad jag egentligen är av den. Jag vill så mycket. Jag KAN så mycket. Men prestationsångesten säger åt mig att det är bättre att inte göra någonting alls före att göra någonting som riskerar att inte bli perfekt med en gång. Det är sjuka och hämmande tankar att ha, men både du och jag verkar vara på rätt väg då vi åtminstone har insett och accepterat faktumet för oss själva!

 9. Du är grym! Älskar din blogg, många bloggare tappar igenkänningsfaktorn, förutom du. Känner igen mig så mycket. Jag har klättrat fort i karriären (lika gammal som du) och trots att så mycket går BRA har jag ständig oro att inte räcka till. Allt från att göra andra ledsna till att helt enkelt inte leva upp till förväntningarna. Jag gick till en psykolog i ett år och herregud bästa beslutet i mitt liv. Kommer gå så bra för dig. Hoppas du kan ta åt dig av detta. 🙂

  Påtal om något helt annat, jag har ett önskeinlägg till bloggen. Har du några tips på klänningar som passar ett event med dresscode mörk kostym? Är också en långis. Kram

 10. Du är grym! Älskar din blogg, många bloggare tappar igenkänningsfaktorn, förutom du. Känner igen mig så mycket. Jag har klättrat fort i karriären (lika gammal som du) och trots att så mycket går BRA har jag ständig oro att inte räcka till. Allt från att göra andra ledsna till att helt enkelt inte leva upp till förväntningarna. Jag gick till en psykolog i ett år och herregud bästa beslutet i mitt liv. Kommer gå så bra för dig. Hoppas du kan ta åt dig av detta. 🙂

  Påtal om något helt annat, jag har ett önskeinlägg till bloggen. Har du några tips på klänningar som passar ett event med dresscode mörk kostym? Är också en långis. Kram

 11. Jag tycker att din blogg är helt fantastisk. Jag valt att sluta läsa de ”stora” och perfekta bloggarna för att det inte är mysigt att kika in där. Jag vill läsa inlägg jag själv kan känna igen mig i och där jag kan få tips som passar gemene man. De flesta instagramkonton och bloggar består i stort sett bara av reklam idag och jag tycker inte att det är särskilt intressant att läsa om senaste metoden för tandblekning för att sedan få en galen rabattkod som ger mig hela 10%. Tack för att bidrar till mer vardag och mys i dina kanaler:)

 12. Jag tycker att din blogg är helt fantastisk. Jag valt att sluta läsa de ”stora” och perfekta bloggarna för att det inte är mysigt att kika in där. Jag vill läsa inlägg jag själv kan känna igen mig i och där jag kan få tips som passar gemene man. De flesta instagramkonton och bloggar består i stort sett bara av reklam idag och jag tycker inte att det är särskilt intressant att läsa om senaste metoden för tandblekning för att sedan få en galen rabattkod som ger mig hela 10%. Tack för att bidrar till mer vardag och mys i dina kanaler:)

 13. Hej Ellinor!
  Först och främst, grym blogg! <3
  Vet du har pratat mycket om Linkedin och de positiva sidorna med det, men det jag funderar över är om det ses som något "dåligt" i chefens ögon att man satsar på sin Linkedin? Ser det ut som man söker nytt jobb eller ses det mer som något positivt och att man försöker bygga sitt eget varumärke och kontaktnät? Tänker även, bör man lägga till sin chef på Linkedin? Så många funderingar över detta så därför har jag inte tagit tag i det haha!
  Kram <3

 14. Hej Ellinor!
  Först och främst, grym blogg! <3
  Vet du har pratat mycket om Linkedin och de positiva sidorna med det, men det jag funderar över är om det ses som något "dåligt" i chefens ögon att man satsar på sin Linkedin? Ser det ut som man söker nytt jobb eller ses det mer som något positivt och att man försöker bygga sitt eget varumärke och kontaktnät? Tänker även, bör man lägga till sin chef på Linkedin? Så många funderingar över detta så därför har jag inte tagit tag i det haha!
  Kram <3

 15. Visst är det väl skönt när man kan sätta ord på hur man känner och mår? Jag tror det gör allt lite lite lättare. Jag hoppas du kan börja se dig själv med andra ögon, du har åstadkommit så otroligt mycket i så ung ålder. Alla gör allt i sin egen takt, men du har gjort det med raketfart och ändå lyckats hålla dig över ytan. Jag har ett mantra när jag mår dåligt, är stressad, nervös osv. som på något sätt bagatelliserar det ”allt jag känner är bara en kemisk reaktion i hjärnan” det kanske låter töntigt men det får hjärtat att banka lite långsammare och händerna att skaka lite mindre iallafall.

  Det ska bli så spännande att se vad du gör i framtiden, men som det verkar nu blir du (och är) en riktig power-tjej! Stor kram 🌻

 16. Visst är det väl skönt när man kan sätta ord på hur man känner och mår? Jag tror det gör allt lite lite lättare. Jag hoppas du kan börja se dig själv med andra ögon, du har åstadkommit så otroligt mycket i så ung ålder. Alla gör allt i sin egen takt, men du har gjort det med raketfart och ändå lyckats hålla dig över ytan. Jag har ett mantra när jag mår dåligt, är stressad, nervös osv. som på något sätt bagatelliserar det ”allt jag känner är bara en kemisk reaktion i hjärnan” det kanske låter töntigt men det får hjärtat att banka lite långsammare och händerna att skaka lite mindre iallafall.

  Det ska bli så spännande att se vad du gör i framtiden, men som det verkar nu blir du (och är) en riktig power-tjej! Stor kram 🌻

 17. Hittat din blogg på något vis och älska den och dig! Du är så öppen och det är så mycket roligare, vissa bloggare blogga bara om mode och samarbeten och det blir så långtråkigt till sist. Här känner man sig glad, intresserad, ledsen, humor – allt! Du döljer inget och det är så kul! Du visa att influencer livet inte alltid är perfekt. Du är fan cool! Kram!

 18. Hittat din blogg på något vis och älska den och dig! Du är så öppen och det är så mycket roligare, vissa bloggare blogga bara om mode och samarbeten och det blir så långtråkigt till sist. Här känner man sig glad, intresserad, ledsen, humor – allt! Du döljer inget och det är så kul! Du visa att influencer livet inte alltid är perfekt. Du är fan cool! Kram!

 19. Hej Ellinor!
  Jag känner igen mig i så mycket av det du skriver. Jag har känt mig kass för att jag valt att studera istället för att arbeta, att jag inte tjänar några pengar. Jag har känt mig kass för att jag inte fått VG i alla kurser mm.. Det är så himla skönt att veta att jag inte är ensam, även fast jag inte önskar någon annan detta. Det jag egentligen ville säga är att jag tycker du gör ett sånt fantastiskt arbete. Dina texter både här och på instagram har verkligen berört mig, men också inspirerat mig. Du är så så så himla duktigt, DU ROCKAR!

 20. Hej Ellinor!
  Jag känner igen mig i så mycket av det du skriver. Jag har känt mig kass för att jag valt att studera istället för att arbeta, att jag inte tjänar några pengar. Jag har känt mig kass för att jag inte fått VG i alla kurser mm.. Det är så himla skönt att veta att jag inte är ensam, även fast jag inte önskar någon annan detta. Det jag egentligen ville säga är att jag tycker du gör ett sånt fantastiskt arbete. Dina texter både här och på instagram har verkligen berört mig, men också inspirerat mig. Du är så så så himla duktigt, DU ROCKAR!

 21. Vad bra du formulerade detta. Jag insåg precis att det är just det jag känner, prestationsångest. Har alltid undrat varför jag inte klarar att gå på mina seminarier eller är nervös inför fester och liknande trots att jag alltid blir center of attention och inte alls borde oroa mig. Har har svårt att förstå exakt vad det är men när jag läste detta blev det väldigt klart. Tack Ellinor, uppskattar dig och din blogg!

 22. Vad bra du formulerade detta. Jag insåg precis att det är just det jag känner, prestationsångest. Har alltid undrat varför jag inte klarar att gå på mina seminarier eller är nervös inför fester och liknande trots att jag alltid blir center of attention och inte alls borde oroa mig. Har har svårt att förstå exakt vad det är men när jag läste detta blev det väldigt klart. Tack Ellinor, uppskattar dig och din blogg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi