Tips i Skåne! Antiha på Börringekloster – Café, gårdsbutik och slott

Ni är många som vill läsa mer om mina skånevistelser så nu har jag gjort en ny kategori på bloggen som heter just det – ”Skåne”. Där jag kommer att lägga in vanliga inlägg härifrån men också tips på olika gårdar/fik/restauranger och loppisar. Men de inläggen kommer alltid att börja med ”TIPS” för att ni lättare ska hitta dem när ni klickar på kategorin.

Landskapet är nere är otroligt vackert, och det påminner mig om Sveriges historia. Varför gårdarna är placerade som dem är, att allt ser likadant ut idag som då – fast modernare. Som trädallér tillexempel. Här rullade gårdsherrarna in till sina slott och gårdar.

Igår åkte vi till Börringekloster för att testa på deras omtalade lunchbuffé – och där stod träden på led en bra bit innan man kom fram. En barndomsdröm ju, att ha en sådan pampig entré till sitt hus. Det ligger väldigt nära Sturup flygplats.

Börringeklosters Slott är en ENORM gård med en herrgård, lantbruk, stall, åkrar, en förskola (!), bed & breakfast, restaurang och gårdsbutik. Det gamla klostret byggdes år 1150 (!!) av danskarna och var ett katolskt munkkloster.

Fun fact: Klostret revs dock och sedan byggdes slottet. Det är inte öppet för allmänheten men man kan kika på det om man vill vilket vi gjorde. Ni skymtar det bakom de gula husen häröver på bild. 

Entrén till gårdsbutiken och restaurangen. Jag hade så EXTREMT höga förväntningar då jag har hört så gott om detta stället.
Bruno och jag väntade utanför för att se om han fick komma in. Det fick han! Så tips alla hundägare!

Titta så fint det är när man kommer in! Gårdsbutiken och fiket ligger i samma rum.

Nämligen i ett gammalt stall som är renoverat. Läckert tycker jag!!!

Man kunde köpa allt ifrån fryst och färskt kött (även hemleveranser av köttpaket för 850kr månaden, stort tips!), rabarbersaft, sylt och fårskinn. Allt ifrån gården eller andra närliggande gårdar i Skåne.


Här kan man beställa antingen buffén eller menyn. Jag ger personalen 5/5 stjärnor! Dom var magiska. Otroligt trevliga och man kände att dom älskade sitt jobb!

Vi tog ett bord utomhus och Bruno fick massa kompisar att leka med. Här har han span på en collie…

All mat i buffén kom ifrån gården och konceptet är att kött inte är det primära. Dock finns det att välja till (istället för tvärt om). Så är du vego fanns det massa goda alternativ. Anitha som driver restaurangen lagar även mycket mat och dekorerar med ”ogräs”. Ingredienser som annars bara kastas bort, men som hon istället toppar både tårtor, sallader och pajer med.

”Inget får förfaras!!!” som min farmor alltid säger. Är man uppvuxen på en gård med jord eller lantbruk vet man att man aldrig kastar mat. Så jag älskar konceptet.
Många goda sallader i roliga kombinationer.

Löksoppa till förrätt och provsmak av alla sallader såklart.

Jag trodde att alla öler skulle komma ifrån närliggande bryggerier men som jag förstod det gjorde dem inte det? Det fattade jag inte riktigt varför dem hade tummat på… Kanske en pengafråga eller att det helt enkelt inte finns nära – vad vet jag.

PRIS: 
Buffén kostade 250kr/pp plus dricka. Jag tyckte helt klart att det var värt det medan min kille inte gjorde det. Egentligen inte för att han inte gillade maten – han tyckte om den supermycket. Men både han, jag och min svärmor var överens om att….

Det var alldeles för mycket folk där en söndag. Framförallt barnfamiljer. Jag tycker absolut att man ska åka hit, dock en vardag. Det kändes som att personalen inte hann med att alltid fylla på det som tog slut. När jag skulle ta dessert (bla deras omtalade hemgjorda vaniljglass) så var i princip allting slut. Och hade varit ett tag utan att det fylldes på.

MER PRISVÄRT EN VARDAG:
… Därav 250kr kändes lite mycket, då helheten sänktes när det var så mycket folk. Dock kostar det typ en hundring om man åker dit på lunch en veckodag. Hade vi vetat det hade vi åkt idag (måndag) istället.

ÄR NI ETT STÖRRE SÄLLSKAP?
Boka ett bord inne i själva restaurangen istället för cafét. Mycket lugnare, mindre spring och inga skrikande barn.

BARA ÄTA EFTERRÄTT?
Beställ istället ifrån menyn och ta in några olika att dela på. Mycket fräschare! Jag fick ju inte smaka på något bland efterrätterna i princip men det var mycket choklad, pajer, glassen och pannkakor.

Detta är ett av alla uråldriga gamla hus som ligger på gården, vid en liten bäck. Så otroligt fint!! Det var inte här inne man åt som sagt, men man kunde gå runt på gården efteråt och kika lite vilket vi gjorde.

TOTALT BETYG: 
Anitha på Börringe Kloster får totalt 3/5 stjärnor. Men då enbart för att det var mycket folk en söndag (kändes rörigt), att personalen inte hann komma ut med ny mat så jag blev utan samt priset då enligt min kille. Men konceptet, personalen, lokalen och MATEN i sin helhet får 5/5.

Så jag tycker ABSOLUT att ni ska åka hit! Man SKA vara en patriot och gynna de bönder och gårdar man har runtom sig <3 Speciellt när all mat och allt i gårdbutiken kommer ifrån själva gården eller andra närliggande gårdar. Säg till om det är något annat ställe här nere i södra Skåne som ni vill att jag betygsätter! Och jag hoppas att ni tyckte detta var kul läsning – puss!

 1. Jättebra tips! Du får gärna tipsa om andra ställen i Skåne som du besöker. Ett ställe som jag undrar över är Hallongården som ligger vid Trelleborg 🙂

  1. Heeej!! Det ska jag absolut spana in direkt och kolla ifall någon i familjen vill hänga på idag/imorgon. Tack!!! KRAM <3

 2. Jättebra tips! Du får gärna tipsa om andra ställen i Skåne som du besöker. Ett ställe som jag undrar över är Hallongården som ligger vid Trelleborg 🙂

  1. Heeej!! Det ska jag absolut spana in direkt och kolla ifall någon i familjen vill hänga på idag/imorgon. Tack!!! KRAM <3

 3. Hej! Jag brukar aldrig kommentera men ville bara skriva att detta var SÅ rolig läsning! Älskar Skåne <3 +passar så bra i tiden med att få massa tips på roliga saker att göra ( som inte bara finns i Stockholm) utan att behöva åka utomlands hela tiden (även fast det självklart alltid är härligt med). Tack för rolig läsning!

 4. Hej! Jag brukar aldrig kommentera men ville bara skriva att detta var SÅ rolig läsning! Älskar Skåne <3 +passar så bra i tiden med att få massa tips på roliga saker att göra ( som inte bara finns i Stockholm) utan att behöva åka utomlands hela tiden (även fast det självklart alltid är härligt med). Tack för rolig läsning!

 5. Jag ÄLSKAR dessa inlägg! Eller ja, alla inlägg du skriver är fantastiska. Oavsett vad det handlar om gör du det till så intressant samt underhållande läsning, känns som att man läser sin kompis blogg!! Men just dessa inlägg om mat älskar jag extra mycket haha

 6. Jag ÄLSKAR dessa inlägg! Eller ja, alla inlägg du skriver är fantastiska. Oavsett vad det handlar om gör du det till så intressant samt underhållande läsning, känns som att man läser sin kompis blogg!! Men just dessa inlägg om mat älskar jag extra mycket haha

 7. Tycker det är så roligt när stockholmare kommer ut i landet och får det att låta som att de är så insatta och vet allt? Det är ju en superfin guide, tycker bara det hela är lite komiskt.

 8. Tycker det är så roligt när stockholmare kommer ut i landet och får det att låta som att de är så insatta och vet allt? Det är ju en superfin guide, tycker bara det hela är lite komiskt.

 9. tips på ställen i Skåne som du borde besöka:
  1. Slättarps gård, ligger i Skegrie.
  2. Skanör-Falsterbo!! speciellt Skanörs hamn som har några mysiga ställen att äta på. Bland annat Lindas fingermat, Restaurang JP, Badhytten, och en fiskrestaurang.
  3. Majas Cottage
  4. Restaurang strandtugg i Kämpinge

 10. tips på ställen i Skåne som du borde besöka:
  1. Slättarps gård, ligger i Skegrie.
  2. Skanör-Falsterbo!! speciellt Skanörs hamn som har några mysiga ställen att äta på. Bland annat Lindas fingermat, Restaurang JP, Badhytten, och en fiskrestaurang.
  3. Majas Cottage
  4. Restaurang strandtugg i Kämpinge

 11. Tack för ett fint inlägg! Ja man ska värna svenskt jordbruk av flera anledningar.Svensk mat är bland de renaste i världen.Skånsk mat är förstås ännu ett strå vassare:)#patriot

 12. Tack för ett fint inlägg! Ja man ska värna svenskt jordbruk av flera anledningar.Svensk mat är bland de renaste i världen.Skånsk mat är förstås ännu ett strå vassare:)#patriot

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi