Små renoveringsdetaljer som ökar värdet på din bostad

Hej fina ni! Här om dagen frågade jag ju er på Instagram Stories om ni undrade över något kring huset/vår ekonomi/inredning då jag skulle spela in en video och svara på det (som jag tyvärr fick skjuta på och prioritera annat).

En vanlig fråga var hur jag väljer vart jag ska placera mina pengar i en bostad. Alltså, vad jag ser som investeringar, och som jag personligen tror att jag får tillbaka vid en försäljning. Och idag tänkte jag skriva om andra saker än typ ”renovera badrummet”, för jag tror faktiskt att små billiga saker också kan öka värdet på ens boende.

Lite av vardagsrummet i gamla lägenheten vid Odenplan. Vi satte upp all stuckatur och målade upp väggar + tak.

Nu är jag ju varken en mäklare eller ekonom, men! Något jag har lärt mig är att köpare ALLTID kommer att gå på KÄNSLAN när dom kliver in i en lägenhet. Känns den fräsch/rymlig/lyxig/mörk osv? Sen tänker man ju såklart på tusen andra grejer också, men man kommer alltid jämföra i huvudet ifall bostaden är värd den KÄNSLAN man fick när man klev in i den. ”Är den värd det här priset?”.

Jag säger inte att man måste ha en tip top lägenhet för att få den såld, eller för att få tillbaka pengarna man har lagt in. Men mina sparpengar placerar jag där jag tror att dem kommer att växa. Och iom att jag inte placerar mina pengar (i samma summor som huset är värt) så tror jag på att en bostadskarriär får mina pengar att växa.

MEN då måste jag se till att huset inte blir slitet. Jag tycker att man som säljare ansvarar för att bostaden lever upp till förväntningarna och priset man har satt. Och jag vill ju ha bra betalt för vårt hus när vi säljer det såklart hehe 🙂 Jag vill inte att någon ska komma till huset och bli besviken…

När vi sålde lägenheten var jag helt manisk med att alla tavelhål i väggar skulle spacklas, slitna lister skulle bytas ut, sprucken väggfärg skulle målas över, inga vissna blad på blommor, kliniskt ren ugn, inga lådor som glappade och inga handtag som satt lite löst. Lägenheten skulle KÄNNAS 100% fräsch bara.

Och i den VÄRSTA bostadskraschen så sålde vi faktiskt lägenheten till ett bra pris INNAN visning. Vi hade mycket tur, men jag tror absolut att det var våra små medel som gav oss en chans. Ingenting här i livet säljer sig självt, och jag kan inte ”sitta och hoppas på det bästa” vid den största affären i mitt liv.

När vi köpte huset var det såååå många småsaker som gjorde att huset KÄNDES ofräscht och ofärdigt, vilket gjorde att vi tillslut var de enda som la ett bud.

P och jag tänker väldigt lika kring det här med att lägga in våra pengar i huset, och hans område är att huset ska vara ett smarthouse. Det vill säga: han ser till att vi har de senaste tekniska funktionerna i huset (i dagsläget kan vi reglera allt ifrån golvvärme, larm, all belysning ute/inne, högtalare i alla rum och rullgardiner genom telefonen).

Medan jag istället ser över små renoveringsmöjligheter. Och en sak som har grämjt mig är att alla handtagen i huset har känts så gamla. Om ni har följt mig ett tag så vet ni ju att jag bytte ut alla kökshandtag i vår förra lägenhet. Från svarta lantliga, till modernare i mässing. Vilket gjorde att köket fick en helt annan känsla.


Alla eluttag etc i huset är mattsvarta, och när vi byggde om vardagsrummet i huset och byggde en bokhylla så köpte vi därför mattsvarta moderna knoppar ifrån BeslagDesign i samma stil. Vilket blev så så så snyggt.

Serien Helix ifrån BeslagDesign. Dom finns i mässing, krom och koppar också (tror jag)

Vi velade dock ett tag med vilka knoppar vi skulle välja, och gör väl egentligen fortfarande till garderoberna i sovrummet. P röstar för nr 1 precis som vi har i bokhyllan. Men jag skulle nästan vilja ha något större…


Som ni ser är eluttag och lampknappar svarta sen innan. Och nu är det bara knopparna som ska på plats! Eller blir det handtag istället…?

Vad tycker ni att vi ska välja? Knoppar eller handtag?

När vi nu byggde garderoberna i sovrummet så såg jag nämligen att BeslagDesign hade utökat samma serie som vi har på knopparna – ’HELIX’ till både lådor och dörrar. Och då slog tanken mig att vi borde byta ut ALLA dörrhandtag i hela huset till svarta… Så det gjorde vi!


RESULTATET MED DÖRRHANDTAGEN BLEV SÅÅÅ BRA! Jag är så galet nöjd! Hela huset känns mycket mer enhetligt och modernt.

P var snäll och bytte alla handtagen som en överraskning när jag låg hemma i feber. Så när jag vaknade var alla bytta, men då hade han redan slängt de gamla. Så tyvärr kan jag inte visa er FÖRE/EFTER bilder. Men det blev verkligen så himla fint.


INNAN vi fixade till handtagen (bla) i vårt gamla kök i lägenheten. Dom var svarta och lantliga… Och väldigt slitna.

EFTER vi hade bytt handtagen (målat om/byggt en soffa & bytt kakel)

Jag tror inte att många egentligen ser nya knoppar till köket eller dörrhandtag i sitt hus som en investering. Men jag tror verkligen att det är det. För det bidrar till den där KÄNSLAN som jag skrev om innan.


Gud vilket långt blogginlägg men kontentan är att jag absolut tror att något så litet som handtagen eller knopparna ökar värdet på ens hus. Det är en väldigt liten summa man själv lägger in, men känslan i huset blir helt annorlunda!

Eller vad tror ni? Håller ni med? Om inte, varför? Och vad tycker ni om de nya handtagen? 🙂 

 1. Ellinor! Blev så inspirerad av att byta handtag på dörrarna i min lägenhet efter att jag såg detta! Däremot är det en sekelskiftes – först blev jag väldigt sugen på svarta, men sen skrev du att det ger ett modernt intryck och det har du ju rätt i. Vilka handtag skulle du rekommendera till en lägenhet i stil sekelskiftet 1900? 💛 tyckte däremot det var så fint med svarta handtag och börjar bli så trött på mässing. Älskar din stil så skulle bli så glad om du ville svara vad du tycker.

  1. Hej fina!! Jag vet inte exakt hur din lägenhet ser ut i övrigt/vad ni har för stil/färger etc 🙂 MEN jag tycker att det är så sjuuuukt snyggt med läderhandtag. Hittade på BeslagDesigns hemsida nu. I tex silver med svart läder? Det ger ett lite modernare intryck än tex mässing + brunt läder. Modellen jag tänker på heter Kastrup. Men googla annars på svarta dörrhandtag så kanske du hittar något mittemellan? 😀 KRAM <3

 2. Handtag! Raka och cleana! Nr 2. Supertack för tips! Har kollat buster&punch men det här var mycket mer prisvärt. Älskar din blogg & allt du gör, så bra content och tips.

  1. Eller hur?! Hahaha ska bara övertala min kille. Tack tack tack <3 JA precis. Sjukt stor skillnad i pris. Har ju klämt å känt på båda och jag tycker att dem håller samma kvalitét. Där betalar man nog mest för varumärket. TUSEN TACK för feedback <3

 3. Detta är galet (positivt galet!!). Jag och min pojkvän har precis köpt vår första bostadsrätt tillsammans, ett svart kök med sinnessjukt tråkiga aluminiumhandtag. För en stund sedan gick jag runt på IKEA med en vän, där vi konstaterade att nya handtag skulle ge köket en mycket lyxigare känsla. Skrattar lite för mig själv, för detta var alltså precis innan jag läste ditt inlägg! Känns skönt att även få våra funderingar bekräftade här hos dig 🙂 Kram

 4. Det är de små detaljerna som gör skillnad.Det är som när du komponerar en bild,är en detalj ful i bilden dras hela intrycket ned.Vilken tjusig kakelugn! Handtagen är ju superfina!

  1. …och så kan jag inte låta bli att skratta igenkännande av beskrivningen om de lantliga handtagen.Jag har sådana i köket och jag bor på landet;)
   Jäkla lantis är man,allt avslöjar en och till och med handtagen i köket.Ahh,jag får byta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi