Fundler – varför jag inte sparar lika mycket längre + viktig info om pensionsspar

I samarbete med Fundler.

Halli hallå mina godingar <3 Dags att prata lite pengar igen! Jag tycker ju att det är så himla kul. Och sedan sist så har min ekonomi skakats om lite som ni kanske vet. Dels har jag skaffat en assistent som ska ha sin lön varje månad. Dels har jag en bil och alla utgifter kring den. Och slutligen så har jag gjort flera investeringar här hemma i form utav renoveringar. Helt andra utgifter alltså!

VARFÖR JAG SPARAR INTE LIKA MYCKET LÄNGRE:
Jag sparar inte alls 50% av min lön längre, utan kanske ca 20%-30% beroende på inkomst. Det är ju så livet ser ut och jag ser det bara positivt! Alla mindre + större renoveringar av huset är pengar vi tror att vi får tillbaka vid eventuell försäljning, så dem ser jag som investeringar. Dvs att jag lägger dom i huset och att dem får växa där istället för att dom ligger i fonder där jag också sparar pengar.

Som ni vet placerar jag inte mina pengar själv utan jag använder mig utav appen Fundler som gör det åt mig. För att pengarna ska öka i värde helt enkelt. Ni vet ju redan vad Fundler är, men är ni nya härinne rekommenderar jag er att läsa mina tidigare ekonomi inlägg. Dom är faktiskt sjukt matnyttiga och VIKTIGA och går att läsas om och om igen. Mycket bra info däri om jag får säga det själv! Här har ni dom:

– Den nakna sanningen om min ekonomi. Hjälp upp från botten & han hotade med att lämna mig.
– Mina utgifter varje månad uppstaplade på rad.
– Mina bästa spartips + frågor och ärliga svar om vår gemensamma ekonomi 

MITT SPARANDE HAR VÄXT MED 14%!
Jag har ju lite olika sparkonton på Fundler bla ett för huset. Tanken var att det skulle gå till solceller på sikt eller kanske ett bygge av ett nytt hus. Så jag har tagit högsta risk på dem pengarna eftersom jag inte hade planerat att plocka ut dem på några år. Men sen jag stoppade in dem i appen så har dem gått upp med +14%!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (banken slå det om ni kan naaat). I rena pengar så har det alltså blivit några tusenlappar! YAY!

Bakgrundinfo: placerar du dina pengar via din bank är det ofta en bankman som får provision eller en kick-back för att han placerar dina pengar i vissa fonder etc. I Fundler är det ju en oberoende robot som gör det. Dom tar ut en avgift men den är inte i närheten av den cutten som en bank tar, bara så ni vet! Jag vill även påminna er om att jag använde appen Fundler i 6mån innan vi ens inledde ett samarbete, så inte en enda åsikt om dem är ”köpt” om någon av er nu skulle tro det. Jag tror 100% på Funders produkt och att det är framtidens sparande. Kom ihåg att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning.  

DAGS FÖR MIG ATT INVESTERA!

Aja nu vid renoveringen av vårt sovrum + walk in (samt att vi har köpt persienner som stänger ute solljus) så valde jag att plocka ut en del av dom pengarna. Det är ju superlätt att lägga in pengar i appen, och det är lika lätt att plocka ut. Ni gör ju som ni vill med era pengar, men skulle dem gå ner (vilket man får räkna med om man ska placera sina pengar) så skulle jag personligen inte plocka ut dem. Kanske snarare lägga in lite till om jag kan när kursen ändå är låg. För någon gång kommer den ju att gå upp igen och då har jag tjänat en kosing. Och kom ihåg, på SIKT går pengarna alltid upp oavsett på grund av inflation (läs mer om det i ett inlägg jag skrev här).

(Såhär ser det ut i appen innan man klickar sig in på respektive konto)

HUR MYCKET PENSIONSSPARAR DU OCH DITT JOBB ÅT DIG?

Jag läste nyligen att regeringen har höjt pensioneåldern från 61år till 62år. Jag är övertygad om att det bara kommer att höjas hela tiden i och med att vi människor blir äldre och äldre. Och då går ju inte den ekonomiska kalkylen ihop, eftersom att vi då ska få lika mycket pengar – fast under fler år. Det kostar för mycket. Så jag tror att vi 90+80 talister kommer få jobba tills vi är 70år. Dvs: det är viktigare än någonsin att ta tag i sitt pensionssparande. Även fast det känns tråkigt så är det fruktansvärt tråkigt att leva på existens minimum när vi är pensionärer – det vill jag lova er!! Om du är över 30 så kan du låta Fundler göra en pensionsanalys helt kostnadsfritt för att se om din tjänstepension kanske kan investeras smartare, bra ju.

Så försök att lägga undan en liten slant varje månad. Och förhandla med ditt jobb angående tjänstepensionen som dem kanske lägger undan åt dig. Om dem gör det utöver den allmänna pensionen det vill säga? Om ni inte har koll på detta så tar ni reda på det. Inget jobb är skyldiga att betala tjänstepension, men det kanske är något du kan förhandla om?

NÄR SKA DU PLOCKA UT DINA SPARPENGAR?
Man kan ju spara med både hög och låg risk, och såhär i efterhand skulle jag kanske ha sparat i låg risk med ”hus pengarna” i och med att jag använde dem efter så kort tid. Menmen nu gick jag ju några tusenlappar plus så det var ju bara en bonus! Obs jag hade aldrig plockat av dem om pengarna hade gått ner men ändå. Mina pensionspengar har jag på högsta risk och det kommer jag alltid att ha. Nu ska jag ju sätta upp nya sparanden, och tänkte att jag kanske skulle ha ett för solcellerna med hög risk. Och ett lite mindre för framtida renoveringar på låg risk?

Hur vet man vilken risk man ska ha då? Jo man ser över när man vill plocka ut pengarna. Inom det närmsta 2åren tillexempel en resa? Låg risk!
Eller om lång tid tex kontantinsats till en lägenhet eller pensionssparande? Hög risk!

Men det som är bra med Fundler är att appen tar fram ett investeringsförslag åt dig och sköter allt automatiskt.

>>Har ni fortfarande inte laddat ner Fundlers app så gör ni det här!<< 

Och har ni några nya frågor så är det bara att ställa dem till mig i kommentarsfältet så ska jag göra mitt bästa för att besvara dem 🙂 

Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Hos Fundler investeras dina pengar i fonder som är utvalda med omsorg för att du ska få så hög avkastning som möjligt utan att ta onödiga risker. Om investeringen sker i värdepapper som handlas i annan valuta än svenska kronor tillkommer en valutarisk.

  1. Och kom ihåg, på SIKT går pengarna alltid upp oavsett på grund av inflation (läs mer om det i ett inlägg jag skrev här).

    Nej – pengar minskar i värde pga inflation, inflation är en ökning i prisnivå -> saker blir dyrare -> du kan köpa mindre för samma belopp som tidigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi