Problem med Bruno – hjälp oss

Nu tänkte jag faktiskt be er om lite tips och råd när det kommer till Bruno. Som ni vet går ju vi till en tränare med Brune en gång i månaden, och under de timmarna har vi fått med oss hemläxor som vi sedan tränar på. Och tar upp frågor eller om vi vill utveckla andra saker. Det jag kommer att skriva om nu är något som vi inte riktigt har tagit upp med vår tränare än, men vår tanke är att hon ska få komma hem till oss och själv få se hur Bruno agerar i sin hemmiljö.

Alltså min lilla lilla älskling <3 

Hundtränaren har gett oss många små tips som har varit väldigt betydelsefulla i vardagen. Tex om Bruno har gjort något han inte får, tex tagit en toffla och sprungit iväg med den. Då har vi såklart sagt ifrån, men när han sen har släppt tofflan och sprungit till oss istället så har vi glömt bort att ge beröm. Så det gör vi alltid nu 🙂 Beröm så fort han slutar med det han inte ska. Det gör att han har blivit lite mer lydig i vissa situationer. (OBS jag vet att Bruno är en valp och att han ÄR busig, det ska han ju vara också, men det är skillnad på bus och olydnad).

 Vi tränar lydnad och inkall varje dag i olika miljöer, men något som VÄGRAR att sätta sig är det här med hans skällande. Eller alltså, han skäller inte på promenader eller såna saker. Utan det är HÄR HEMMA. Vi har ju fönster ut mot gatan ifrån golv till tak, så han ser ju VARENDA människa som passerar vårt hus. Och VARENDA gång skäller han. Vilket är kanske 30 gånger om dagen? Minst. 50 kanske? Ibland vaknar jag mitt i natten av att hans skall låter helt panikartat, och som om någon på riktigt försöker att skjuta sig in igenom ytterdörren. Men då är det en liten ekorre som har klättrat upp på balkongen.

Vi har testat allt! Säga NEJ på skarpen, distrahera med olika godislekar, klappa händerna, bara låta glad på rösten, låta arg på rösten utan att säga ifrån, ja alltså ALLT. Vår hundtränare säger att han skäller för att han vill skrämma bort förbipasserande. Och tyvärr så tror han ju att han skrämmer bort alla också, eftersom att de ute på gatan inte hör honom. Utan glatt promenerar vidare… Höjer vi rösten och ropar ”Nej” så tror han att vi också vill vara med och skrämma bort alla och blir ännu mer galen. Om jag går fram till fönstret och säger ”ingen här” så blir det lite bättre. Men iom att huset är så stort så springer han bara vidare till nästa fönster där han ser dom igen och börjar skälla på nytt. Det är liksom ingen långsiktig lösning att jag ska springa fram varje gång.

Om jag jobbar hemifrån brukar han få vara med mig inne på kontoret för där ser han inte ut på gatan. Då är det som att han kan slappna av och somnar direkt. Vilket har gjort att vi har testat att skärma av huset med staket. Men ser han då någon utanför huset emellan så skäller han så mycket att han nästan sätter i halsen. Som att han inte har kontroll och inte vet vad han ska ta sig till? Det är ett panikartat skall då verkligen.

Och plingar det på dörren… OMG då svimmar han nästan för att han skäller så mycket. Det bästa är ju om han får hälsa på de som kommer, då avtar det väldigt fort. Men det är inte så att en hundrädd budkille eller grannbarnen tycker att det är speciellt kul att hälsa när han skäller så mycket. Allt det här började med att Bruno bara var några veckor gammal, och några barn i området började cykla utanför vårt hus och skrämma Bruno. Vilket vi inte fattade att dom gjorde de första veckorna, tills dom började springa in på vår innergård och fram till våra ytterfönster. Så jag vet inte om han är rädd, vill skrämma bort de utanför, vill skydda oss ELLER tror att det är en lek. En sak vi har märkt är att han inte alls vaktar lika mycket om han bor hemma hos min mamma eller svärmor. Han ligger fortfarande BARA på platser där han ser ut igenom fönstren, men han går inte runt på helspänn och skäller inte alls i samma utspridning som här hemma i huset.

Har jag något RIKTIGT gott som tex en köttbulle, så slutar skällandet för en millesekund. Men så fort han har fått köttbullen springer han tillbaka och skäller. Och jag är rädd för att dra det kortet för ofta också, då det känns som att han tror att han får godis och uppmuntran när han gör något fel.

Så nu kommer min fråga till er: HAR NI NÅGRA TIPS? Jag vet på riktigt inte vad jag ska ta mig till och ibland vill både jag och P lägga oss ner och börja gråta för att vi känner oss som så dåliga hundägare. Vi tränar och tränar och tränar och det går jättebra. Sen börjar det om på noll igen så fort någon passerar huset eller plingar på dörren.

 1. Prova med antiskäll-halsband.Är man konsekvent med att använda halsbandet under några veckor tror jag att det går att få bort ovanan att skälla.

  1. Och det jag rekommenderar är givetvis de halsband som använder komprimerat vatten och varje gång hunden skäller får den en liten dusch.Väldigt effektivt kan jag garantera.

  2. Haha. Testade att spruta vatten på honom med den där sprayflaskan till strykjärnet när han skällde. Men då gapade han istället efter mer vatten hahaha. Och sen sprang han tillbaka till dörren….

   1. Hahah,ja han är inte rädd för nåt.Jag tror ändå att du skall testa med ett sådant halsband.Köp hem ett och se till att det används och att det fungerar(batteri och patroner med vatten).Man får inte göra uppehåll i användningen förrän hunden verkligen vant sig av med att skälla.Han ser ut att ha tjock päls så du måste klippa bort den under hakan för bästa effekt.Det är ju en mindre plåga för både hund och ägare när de skäller så men det är väldigt vanligt.
    Lycka till!

 2. Jag är ingen expert men detta är mina tankar; Problemet grundar sig i att han tror att han är den som ska ha ansvar över flocken (dvs. Du och P), han vaktar er och ert revir. Du och P behöver visa tydligare att det är ni som avgör om någon är välkommen in i reviret, om någon utgör en fara eller är snäll osv – ni avgör, inte han. Han ska kunna lita på er och att ni tar hand om flocken, inte han. I en hundflock så kan alfahunden nypa till om en flockmedlem inte beter sig som den ska. Var inte rädda för att använda hundspråk gentemot Bruno, det är ju det språk han förstår bäst. Läs på lite om hur hundar agerar mot varandra i en flock, gå direkt till ursprungskällan! Självklart ska man ALDRIG slå en hund eller göra den illa, men om hunden verkligen inte lyssnar så som du beskriver får man inte vara rädd att nypa ifrån och avbryta hundens beteende. Genom detta visar ni att det är ni som kontrollerar omgivningen och att ni är kapabla till det, inte han. Givetvis kan han skälla ibland för att göra er uppmärksamma, men det är ni som avgöra vem/vilka som är vänner/fiender. Likadant när han möter andra hundar, ni som ledare är de som tar hand om andra hundar, han ska lita på att ni skyddar honom och inte tvärtom. 🙂

  1. Hej goding! tyvärr så tror jag inte
   på detta med ”hundspråket” som du pratar om. Hundar lever inte i flock, vargar gör det 🙂 Och i min mening är det inget man kan blanda ihop. Dvs hur dom internt skulle behandla varandra om en missköter sig. Bara för att vargar brottar ner varandra och biter varandra i örat tex, så kommer jag inte att göra det med Bruno (sålänge han inte är en fara för någon annan och situationen kräver det). Utan jag ska ju finnas i hans liv för att ”skydda” honom precis som du säger. Både skydda honom ifrån det på utsidan utav huset (som uppenbarligen stör honom) men också att jag aldrig själv ”skadar” honom. Känner han att jag skyddar honom så finner han tillit till mig, och litar på att jag har rätt. Det är jag övertygad om. Jag tror inte att han finner tillit om jag ”gör honom illa”… Jag har inga problem med att ryta ifrån, men jag förstår inte ditt konkreta tips? Att jag ska nypa honom för att avbryta hans beteende? Tyvärr funkar som sagt inte saker som distraherar under en längre tid, utan enbart för stunden sen springer han tillbaka till dörren. Men kanske finns något däremellan jag kan göra tänker jag. När jag väl har fått uppmärksamheten till att han rusar tillbaka. Timea det bättre på något sätt? Eller tvinga hela min familj och alla våra vänner att gå förbi huset och sedan plinga på dörren, och att dom ger godis till Bruno haha…. Tror mer på den teorin än att ta i med hårdhandskarna faktiskt… Tips till dig är att lyssna på Hundpodden, dom tar upp just detta med hierarkier etc som du pratar om 🙂 KRAAAM

   1. Håller inte med alls att lösningen är att man måste nypa hunden, men bara för att jag känner att du tappade fokus från ursprungsargumentet från Mathilda så vill jag bara meddela att det är med största sannolikhet anledningen till varför ni har problem. Er hund skäller för att han känner behov av att vakta flocken, och det är för att ni inte tydlig visat vem som är ledaren. Det är osäkerhet från Brunos sida.
    Du behöver inte ha dåligt samvete, många som skaffar hund har det här problemet. Du kan få konkreta tips i valpkursen om vad du ska göra för att bevisa för er hund att du är ledaren och att du är den som bestämmer vem som får komma in i huset (eller gå förbi ostört).

 3. Vår hund är likadan! Han har ett fönster i hallen och skäller alltid när någon går förbi!! Speciellt andra hundar. Kan hjälpa ibland om vi säger ”dom får vara här” upprepande gånger. Eller om han känner personen i fråga, då blir han bara glad och skäller inte.
  Hur som helst får du gärna dela med dig om ni kommer fram till något tips som funkar då vi också provat fleeera saker! Men vi har typ dragit slutsatsen att han kommer fortsätta, i och med att rasen är lite känd för att ”vakta” 🙂

 4. Har inget tips men vill supergärna att du följer upp på detta i bloggen sen! Är uppväxt med en otroligt skällig familjehund och ska ev skaffa egen nästa sommar så jag är redan taggad på att förebygga det så snart det bara går

 5. Hej! Vi har samma problem med vår goldenvalp på 6,5 månad, eller han skäller BARA på nätterna, vilket är superjobbigt och omöjligt att vara proaktiv. Men vi fick tipset att ha honom i vårat sovrum och stänga dörren, skärma av från resten av hemmet helt enkelt. Det har gjort att han slutat skälla helt, han behöver liksom inte ha koll eller vakta då. Testa det, tänker att det även kan funka på dagarna, att du har honom i det rum du är i. Förhoppningsvis är detta en fas och det avtar med tiden! Lycka till! 🙂

  1. Ja precis!! Funkar bra för oss på natten av exakt samma anledning. Han ser inte ut/stängt till huset. Samma när han är med mig inne på kontoret om dagarna. Men där inne är man ju inte hela tiden som man är i sovrummet på natten liksom… AAAAH<33333 Men herregud vad MYSIGT MED EN LITEN GOLDENVAAAAALP<3333

   1. Nej det är klart, är supersvårt det där! Ted skäller en del när brevbäraren kommer och när det ringer på dörren. Jag försöker alltid få honom lugn innan jag går till dörren, eller kasta ut godis på golvet så har han fullt upp med nosa efter det. Men är verkligen svårt och frustrerande, speciellt när han skäller och ylar på små små ljud som knappt hörs haha. Ofta kan jag också se på hans kroppsspråk när han är påväg att skälla, försöker fånga det precis innan och avleda, tycker det funkar, men ibland kan man/hinner man inte se det. Men är så mysigt annars, golden är en så härlig och mysig ras! 😍 hoppas våra valpar mognar till sig och släpper det här 🤣

 6. Men gud, får panik av att ungarna ville skrämma honom, fy! Först tänkte jag att han tagit på sig vaktrollen men sen när du skrev det så är det nog en blandning av rädsla och att han vaktar.
  Precis som du skriver förstärker han ju också sitt eget beteende om han vill att människorna ska försvinna och de bara promenerar vidare. Han tror ju då att det är han som skrämt dom 🙂
  Har du läst om skvallerträning? Man använder det med hundar som är reaktiva mot andra hundar och jag tänker att det kanske går att använda här också? Om ni kan så ge honom inte möjlighet till fri tillgång till att titta ut. Ta några tillfällen under dagen och sitt tillsammans med honom istället och titta ut och när en människa närmar sig (alltså så fort den syns) så mata honom med så mycket godis att han inte kan skälla tills människan försvinner. Efter 100 gånger (hehe) kommer han förhoppningsvis att söka sig till er när han ser någon utanför för att det betyder ju inget annat än att han får godis och kalas i hans värld 🙂 Vet inte om det funkar med skvallerträning i er situation men fråga hundtränaren! Jag skulle testa! Lycka till, kram!

 7. Hej! Jag hade absolut ställt frågan till Fredrik Steen, han kommer alltid med väldigt bra och användbara tips som är lätta att applicera i praktiken! Han är grym på att svara om man skriver till honom på t.ex instagram. TIPS TIPS!

 8. När vår tidigare hund höll på såhär så löste vi det genom att gränsa av området och säga till… Vår entré är på nedre plan och vår sociala del på övre plan, han kunde alltså ligga i soffan på övervåningen och sen vakna, springa med för trappen och stå och skälla i fönstret! Vi ställde ett kompostgaller i trappen på övervåningen, sa till med mörk skarp ton och sprayade med vatten ur en vanlig sprayflaska… detta för att bryta beteendet att han skulle stå i hallen och skälla, vilket gav oss kontroll… efter en tid slutade vi med flaska och galler och sa bara till. med lite tid insåg han att vi hade kontroll över läget så då slutade han. Vår hund hade dock blivit överfallen av andra hundar och var mer rädd, men principen borde ju funka 🙂

 9. Åh detta skällande! Min hund skäller på andra hundar (samtidigt som hon viftar på svansen) så får hon bara gå fram och hälsa så slutar hon, men skällandet känner jag ändå är så onödigt. Dom enda gånger hon skäller för att vakta är när någon är på ytterdörren, ringer på eller försöker öppna när det är låst. Mina vänner ringer inte på längre utan går bara in och då springer hon bara fram och hälsar och är glad. Hur ska man få det här skällandet att sluta?

 10. Vi hade precis samma problem med våran hund. Det som hjälpte var ett sprayhalsband! Sprayen var en blandning av vatten och citron, våran hund gillade verkligen inte lukten. På halsbandet fanns även en ljudeffekt som pep till varje gång den spraya, med tiden så räckte det bara att pipa och till sist så lugnade hon ner sig när vi tog fram halsbandet. Tror kombinationen vatten + citron funkar bra eftersom det har en tydlig doft som hunden inte gillar. Kanske lite citron i sprayflaskan kan hjälpa? ☺️

 11. Hej Ellinor!

  Det här är ett problem många hundägare har och det är faktiskt ett svårt problem att träna bort. Det går!! Men det tar mycket tid och tålamod.

  Det jag vill tipsa om heter skvallerträning, det går ut på att hunden ska ”skvallra” till dig när den ser något. Istället för att skälla tränar man in ett annan önskat beteende.

  Du kan läsa mer här: https://blandrashundar.ifokus.se/articles/4d712e7eb9cb46221d0449f3-skvallertraning

  Lycka till!

 12. Hej,
  jag skulle vilja rekommendera er att ta kontakt med min styvpappa Gerard O’Shea 🙂 Han kan fantastiskt mycket om hundar då han jobbat med det i över 30 år och bedriver en kennel ihop med min mamma 🙂 Håller mycket lydnadskurser samt dömer hundutställningar i Sverige och utomlands (:

 13. Här kommer olika tips!

  1. Kontakta hundtränaren Eva Bodfäldt (som finns i Sthlm).

  2. Hunden behöver kanske aktivera hjärnan mer – tex nosework, spår, sök.

  3. Läs på om motbetingning.

  4. Tänk på timing! Vill du påverka beteendet hos din hund måste du gå in och påverka den INNAN den börjar skälla.

  5. Lär hunden att vara lugn och tyst. Börja med att kasta godis och när hunden äter, säg ett ord flera gånger som för hunden ska betyda lugn och tyst. Säg därför ett nytt ord (tex hilja som betyder tyst på finska.) Varje gång hunden äter godis – säg hilja. Gör så i kanske 1 månad, flera ggr/dag för att lära hunden ordet. Tillslut, när det går folk utanför så ska du säga ”hilja” INNAN hunden upptäcker personerna utanför och då ska det betyda lugn/tyst för hunden. Tänk verkligen på timingen, innan hundar börjar skälla så stannar de oftast till och DÄR ska man gå in och säga ”hilja” och slänga godis.

  6. Tänk också på att det är naturligt för hundar att skälla. Men testa att slänga iväg godis på golvet när det ringer på dörren, för att distrahera honom.

 14. Detta oönskade problem är nog det svåraste att bli av med och väldigt vanligt. Det är intressant att han har såpass mycket vaktinstinkt i sig trots rasen. Vår schäfer är extrem när det kommer till att skydda reviret / hemmet och jag känner igen problemet. Ni kan testa att när det plingar på dörren eller någon går förbi, gå emot honom bestämt och hårt så han blir tvungen att backa. Få han sedan att sitta ner och där ska han sitta kvar! Viktigt! Han får absolut inte springa iväg utan ska sitta kvar framför er. Fortsätter han skälla så gör ett litet schh ljud fort och högt, samtidigt som ni liksom använder ett finger på sidan på honom. Ni ska inte trycka in fingret på sidan utan mer bara markera att detta är inte okej. Samtidigt bör ni titta honom rakt i ögonen! Lite härskarteknik. Detta bör få honom att i alla fall skälla tystare eller att han bara morrar, men samtidigt så måste ni tänka att detta inte är ert fel! De flesta Hundar skäller på främmande människor och ljud, det tillhör deras natur och är ett väldigt svårt och djupt rotat beteende som är jättesvårt att helt bli av med.

 15. Hej!
  Så intressant att du tar upp detta, följer gärna vad du får får för tipps! Jag tog över Buster en Jack Russel för lite mer än tre år sedan då han var tre år,
  Han hade ingen uppfostran över huvudtaget och har tränat på allt och idag är han världens finaste hund förutom att han skäller när det ringer på dörren.. Jag tror på ett ”Kärleksfullt” ledarskap och vill inte bli arg på honom, men när han skäller.. har tränat i tre år på detta och visst det kanske blivit bättre än vad det var från start, men fortfarande inte tillräckligt bra enligt min mening. Kul det här med distraktion för det fungerar verkligen inte för oss, han är aldrig så sugen så på godis så han skulle välja det istället för dörren.
  Ska bli intressant och se hur det går och vilka rekommendationer du får!
  Vill bara säga att vi är fler som kämpar med våra hundar och vi alla vet att det är inte alltid lätt!
  Och heja dig Ellinor, du är grym!

 16. Träna träna träna! Ta hjälp av grannar, vänner och familj. Låt dem gå upprepade gånger utanför fönstret medan ni är på insidan. När Bruno börjar skälla försök att bryta hans fokus, genom att t.ex. ropa eller locka på honom . Så fort han slutar skälla så överröser du honom med beröm, gör om det många gånger och vid upprepade tillfällen. Tillslut kommer han förstå att det inte är något farligt med människor som går förbi utanför, utan att han till och med tycker det är trevligt då han förknippar det med beröm och godis. Gör samma sak när det gäller ringklockan. Det tar tid och kräver mycket träning men förhoppningsvis kan det hjälpa er familj.

  1. Haha Jaaa har faktiskt tänkt att hyra in lite kompisar som hjälp! Tack för tipset!!!! Skall testa omedelbart buns!!! Älskar konkreta tips likt dessa <3

 17. Hej! En hund är en hund, inte en varg. Men inte en människa heller. Hundar är flockdjur, i den bemärkelsen att den ser på familjen som sin flock. För att det ska bli en bra miljö inom familjen är det viktigt att hunden lär sig och trivs med att vars lägst i rang. Den ska inte försöka ”klättra högre upp på listan” genom beteende som att jucka tex ( väldigt vanligt hos valpar). Men just pga sådana beteenden kan det funka att själv vara fysisk. Inte hårdhänt! Men kke ta tag i nackskinnet? Ett konkret tips för att få Bruno att slita skälla är att försöka få honom att inte känna att han behöver vakta hela huset, det är för stort. Finns det ngn möjlighet att hitta ett ställe till Bruno som är han eget? Tex hallen, tvättstuga. För mig och min hund blev det bättre när han inte ens kunde se resten av huset! Räcker kke inte med staket?Vill avsluta med att skriva att jag tycker du gör ett så bra jobb med Bruno!

  1. I kontoret funkar det bra, där har vi inga fönster där han ser ut!! 🙂 Har testat att sätta gallret framför trappan när vi är på ovanvåningen så att han inte kommer ner. Men han ser fortfarande ut på gatan därifrån så det funkar ändå inte något vidare… Det sjuka är typ att efter jag skrev detta blogginlägget så har det gått mer framåt de senaste 2 dagarna än vad de har gjort som senaste 10 månaderna? Hahaha fattar absolut ingenting. Säger jag helt vanligt ”nej” nu så går han ifrån fönstret till mig? Det gör han ju annars, men inte just när han ”vaktar”. Så jag har blivit så chockad att jag har överöst med det absolut godaste godiset han vet hahaha. Hoppas hoppas hoppas att detta håller i sig nu bara <3 tack för tipset!!!! Och tack för peppen <3

 18. Hej Ellinor!
  Jag har en tvåårig vovven hemma som var precis likadan en lång period. Testade allt och inget funka, han ville bara leka. MEN så fick jag ett tips av en bekant som jag varmt kan rekommendera. En plåtburk med spik eller skruv i. Skakar man på burken låter det givetvis och det är ABSOLUT inte för att skrämma hunden, han kommer förhoppningsvis reagera och bli tyst och samtidigt som han blir det säger du TYST! Använd burken som en hjälpreda till att fånga hans uppmärksamhet och för att han ska förstå kommandot TYST, tillslut kommer han lära sig. Burken har gjort DUNDER i mitt liv och den ska absolut inte användas för att skrämmas.

  Heja er & Bruno!
  Se fram emot uppföljning.
  Ha en fin helg, kram

 19. Vi lärde vår golden att skälla på kommando, och säga till skarpt nej när hon skall i övrigt. Nu skäller hon aldrig, men blir superglad och tycker det är sååååå kul att skälla på kommando när vi säger ”skall”! Och då får hon massa beröm istället!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi