Min ekonomi när det är tufft & vardagliga tips

I samarbete med Fundler. 

HALLÅ mina godingar! Idag tänkte jag snacka om den ekonomiska sitsen som råder i december – nämligen att många har svårt att få ihop sin ekonomi. För att man helt enkelt köper julklappar, julmat, outfit, julpynt och allt annat som ”hör julen till”…


SPARTIPS NUMMER 1 I DECEMBER:
Själv har jag faktiskt lagt undan en liten slant varje månad sedan i augusti för att slippa ha ångest i januari. Men en annan grej man kan göra med sin familj/kompisar/släkt ja vem man nu firar med – är att köra julklappleken! Det har vi gjort i några år nu och det sparar man MASSOR utav pengar av. Då köper alla ett paket var, som man sedan spelar om. Och i slutändan får alla varsitt paket.

Förutom att man sparar pengar på det här, så sparar man ju också TID, ENERGI och bidrar inte till samma konsumtionshets (som seriöst äcklar mig under december).

SPARTIPS NUMMER 2 I DECEMBER: 
Men! För pengarna jag har sparat tidigare år – så har jag handlar julpynt… Vilket betyder att jag ändå har haft lika mycket kvar på kontot i januari? Så i år tog jag SNABBT SOM RACKARN dom pengarna och la in hos Fundler. Och såhär har jag gjort varje gång vi har ställt in något som skulle ha kostat pengar.

Tex skulle vi åka till Köpenhamn i december, nu när inte det blir av så lägger jag fortfarande in dom pengarna på mitt placeringskonto. Det är pengar jag inte ”märker av” att dom försvinner, eftersom jag inte hade räknat med att kunna nyttja dom ändå. Funkar såklart lika bra om man har med matlåda istället för att köpa lunch på jobbet. Plötsligt ligger det en del slantar i kassan som man hade ”glömt bort”. Dessutom har dom växt sedan man stoppade in dom i Fundler!

Mina ”glömda pengar” har växt med 5,7% hos Fundler på bara några veckor!

Detta hände mig i förra veckan – att jag gick in i Fundlers upp och skrek rakt ut utav lycka! Där låg ju MASSA PENGAR som jag hade glömt bort?! Och bara grodde. Dom hade till och med VÄXT med 5,7% på bara några veckor. Jag har dem på låg risk för att jag tänkte plocka ut dem de närmsta året. (Men nu när jag skriver det kanske jag ska byta till högsta risk eftersom att det ändå är pengar som jag inte är i behov utav…?) Nåja – man älskar ju i alla fall när detta händer!!!

Dock är det bra att tänka på att en investering alltid är en risk, och både kan gå upp och ner i värde. Men Fundler hjälper dig att ta fram ett konto som passar ditt sparmål ju.

SPARTIPS NUMMER 3 I DECEMBER:

Önska dig bara klappar som du BEHÖVER. För då kommer du att använda dem också, istället för att behöva köpa nytt om bara något år. Detta gäller inte bara i december, utan när du fyller år också.

Jag har tillexempel en låst önskelista på Pintrest som min familj och vänner har tillgång till och som jag fyller på under årets gång, istället för att ”impuls-önska” sig saker i sista sekund när någon plötsligt frågar. Det bästa med det här är ju inte bara att det faktiskt är både ekonomiskt och hållbart – utan att man också blir otroligt NÖJD hahaha. Jag har fått både kompletterande linneservetter och fler likadana servettringar som jag redan har. Men också en soda stream efter vår inflyttningsfest. Perfekt verkligen! Då har ju varken velat byta/skicka tillbaka presenten. Eller bara lagt ner den i förrådet och sedan glömt bort den heller för den delen.

SPARTIPS NUMMER 4 I DECEMER:
Sätt ett mål med pengarna du sparar. För varje sparkonto på Fundler har jag ju olika hög/låg risk. Mina långsiktiga sparanden (tex pensionssparande) har högsta risk. För pengarna jag sparar nu i december tänkte jag lägga på en ny fåtölj till mig själv som jag drömmer om. En som jag kan ha år, efter år, efter år. Tyvärr behöver vi nog köpa nya matsalsstolar snart. Då dem vi har införskaffades för 3år sedan på en B hemsida. Och nu är dom redan superrangliga… Så går det när man inte köper kvalitét tyvärr.

SPARTIPS NUMMER 5 I DECEMBER:
Min lillebror får inga paket alls utav mig, varken på julafton eller när han fyller år. Däremot har han flera gånger fått körlektioner. Dom pengarna sätter jag in på ett placeringskonto till honom hos Fundler. Så slipper han som 17åring tänka på att placera sina sparpengar själv. Då gör jag det åt honom. Förhoppningsvis växer dem så mycket att han inte behöver betala en enda krona själv för sitt körkort. Mitt tips är alltså: lägg dina presenter till dom yngre på ett placeringskonto så att dom slipper tänka på det själva. Eller varför inte önska sig en slant istället för paket och placera själv?

Nu kommer jag inte på några fler konkreta spartips för just december månad. Förutom att köpa pynt begagnat eller göra själv. Och att dra ner på julbordet (ha bara kvar det ni tycker om och dra ner på mängden! Vi svenskar slänger ofantliga mängder mat under just jultider).

MEN JAG HAR TVÅ ANDRA GENERELLA EKONOMI TIPS:

1) Kolla in (och följ om du gillar) Fundlers Instagram-konto. Där lägger dem nämligen varje vecka upp ekonominyheter ifrån Sverige och världen. Jag har blivit SÅ MYCKET MER allmänbildad utav det här. Och har idag järnkoll när smartnissar pratar om de senaste börskriserna i Kina. Kort, lätt och viktig info att få upp i sitt flöde tycker jag.

2) Lyssna på ekonomipodden Fundamentalt. Jag tycker avsnittet med Sanna Lundell (sambo till Mikael Persbrandt) är grymt. Hon pratar om deras ekonomi, hur dom delar upp allt (iom att han tjänar mer) osv. Älskar såna här poddar!!! Där man lär sig utan att man tänker på det.

Japp, det var allt för idag det! Och har ni inte Fundlers app redan så MÅSTE ni ju såklart ladda ner den. Undra hur många kronor mina sparpengar totalt har växt hos Fundler sen jag började för flera år sedan????? Kram på er och hoppas ni diggar mitt långa samarbete med Fundler lika mycket som jag gör (började ju använda dom flera månader innan ett samarbete inleddes).

>>klicka här för att ladda ner appen <<

Riskinformation: Historisk utveckling är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Om investeringen sker i värdepapper som handlas i annan valuta än svenska kronor tillkommer en valutarisk.

 1. Verkligen jättebra tips! Jag har själv slutat upp med att önska mig en massa saker och i år önskar jag mig faktiskt bara en enda sak förutom pengar till körlektioner! Men, Sanna Lundell är väl mer känd för sitt journalistiska arbete och de tv-program som hon programlett och fått priser för, snarare än att vara sambo till Persbrandt?

  1. Vissa saker glömmer man ju bort att man kan spara pengar på. Typ julbordet och att dra ner det. Istället för att slänga massa mat och ha kvar grejer man kanske inte gillar 🙂

 2. Tyvärr tappar du trovärdighet när du lägger upp samarbeten med finans ekonomi bolag. Annars gillar jag din blogg

  1. Hej fina du! Vad menar du hehe?? Hos Fundler sparar du dina pengar, dom hjälper inte till med finansieringslösningar eller lån om det var det du menade? 🙂 Har ju jobbat med dom läääänge och ÄLSKAR dom <3 Gå i på min kategori ”ekonomi” ifall du vill veta mer om Fundler eller få fler spartips! KRAAM

 3. Av någon anledning är jag väldigt skeptisk till sånna här appar/tjänster. Hur skiljer de sig från ens vanliga bankapp? 🙂 (ingen kritik till detta samarbete utan jag har bara en allmän misstänksamhet till sånna appar haha).
  Sedan undrar jag också, hur skall man tänka när man knappt har över till att spara pengar? Tex när man går på CSN och ännu inte fått jobb. Skall man tänka många bäckar små? Är det exakt då som Fundler är till ens fördel? 🙂

  Kramar!

  1. Apropå detta! Så vore det kul om du efter vissa samarbeten gör en uppföljning om vad som du fortfarande använder (såklart kan det ju vara svårt om det sätter dig i en jobbig sits mot kund) några månader efter att du presenterat samarbeten! Många gånger känner jag att influencers lovordar en produkt några gånger och sen ser man dem aldrig använda det ingen, det är nog det min skepsis bygger på i kommentaren ovan haha. Tex när alla hyllade chromebooken men sen har man inte sett röken av den…. Men förstår som sagt att det kanske klingar illa i företagens ögon om man skulle skriva ut att man slutat använda det efter samarbetet är slut. 🙂 Men som en liten tanke bara 😀 nån slags recension efter några månader ”hur blev det med den här produkten”

 4. Uppskattar såna här inlägg mycket, verkligen! Jag som pluggar på heltid och ej har tid för extrajobb, kan dock ibland känna stress när jag läser om hur mycket och hur en bör spara osv. Har du några tankar/funderingar hur man kan tänka ekonomiskt smart som student? Utöver att käka matlådor 2 ggr/dag, ta med kaffe i termos osv osv..

  Tack för en av de bästa bloggarna med roligast innehåll! <3

  1. Denna svarta är ifrån typ Zara/Mango/H&M tror jag. Minns helt ärligt inte!! Men finns likande överallt!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi