Träna för min hjärna – ADHD’s naturliga medicin


Bikini Melonproo | Solglasögon Rayban  

Godmörra gänget! Är ni vakna än? Hehe ni ba ”eeeeh ja klockan är 11”. Jag studsade faktiskt upp innan mitt alarm imorse, ljuset i Sverige är ju helt magiskt vackert just nu?! Sedan träffade jag min granne, och tog en långprommis/joggingtur (även kallat mysjogg) med podd i öronen och Bruno i kopplet.

Och när jag kom hem så åt jag frukost och körde snabbt igenom några benövningar med mina gummiband. Jag har lovat mig själv att försöka träna upp benen lite inför skidresan till Åre i vår, då de senaste säsongerna i Alperna helt ärligt inte har varit så rolig skidåkning… Just för att jag har varit för svag… Vilket inte alls känns kul.

Jag hann plöja igenom ett par böcker i Afrika, bland annat ”Fördel ADHD, var på skalan ligger du?” skriven utav Anders Hansen. Jag rekommenderar verkligen ALLA som själva har diagnosen/föräldrar/lärare att läsa den. Då hela boken handlar väldigt lite om miljö, utan mer om vad som är den faktiska skillnaden i HJÄRNAN på någon som har ADHD vs inte. Det har forskats väldigt mycket, och skillnaderna är i många fall enorma.

Jag har verkligen lärt mig såå mycket om mig själv, hur mina dopaminnivåer fungerar och hur jag ska göra för att förstärka mina positiva egenskaper. Men också hur jag ska hantera mina mer negativa… Samt att inga utav dem är ”hitt-på”. Vilket jag ofta intalar mig själv, att jag bara måste ”rycka upp mig”, vilket ju faktiskt inte alltid är möjligt. Jag HAR tex bla uppenbara koncentrationssvårigheter och problem med min impulsivitet och för dem äter jag medicin dagligen. Men i kapitlet som handlade om träning hajade jag till extra mycket. 

Jag har ju tränat extremt mycket tidigare i mitt liv, men de senaste åren egentligen inte alls. Visst, några pass hit och dit, men varken regelbundet eller ens varje halvår emellanåt. MEN att träna hårt i 15-30min varje dag under en längre period, skall ha samma effekt på hjärnan som 50 utav mina ADHD-tabletter. Det ska sänka alla mina negativa egenskaper (som tex koncentrationssvårigheter/impulsivitet/humörsvängningar) och förstärka mina positiva egenskaper (hyperfokusering, kreativitet, nyfikenhet). Vilken för min del, skulle förbättra min livskvalitét avsevärt.

Och jag tror faktiskt på det här. För mellan åk 9- åk 3 i gymnasiet så tränade jag som en jävla galning, och då minskade mina problem. När jag slutade på handbollen så ökade dem. Och jag märker stor skillnad bara efter ett pass paddel numera. Så jag ska VERKLIGEN, för min HJÄRNAS skull, försöka att röra på mig mer framöver. Jag är ju trots allt, en utav de personer som ÄLSKAR att träna, men som har svårt att få tummen ur. 

Men som sagt: tips tips LÄS boken ”Fördel ADHD – var på skalan ligger du?” utav Anders Hansen. Den har faktiskt förändrat min syn på mig själv, min historia och min framtid. Ni hittar den här.

    1. Ja LÄÄÄÄS den!!!!!!!!! Första kapitlet var segt i början tyckte jag iom att det är så ingrottat på hjärnan och olika DNAn. Det går att skippa den biten och enbart läsa de kapitel man gillar. Men!! Just det kapitlet gav mig nog mest förståelse också. Och gör att du förstår alla andra kapitel bättre. KRAM

  1. Hade varit så himla intressant med ett inlägg om vad man ska tänka på vid köp av lägenhet. Allt från planlösning till vad som är en ”bra förening” till… ja, du fattar. Liksom allt man bör tänka på inför köp, på visning osv ur ditt perspektiv. Kram!

  2. Åh, detta påminner mig om att jag måste ta tag i att få min kille utredd för ADHD (nej han kan verkligen inte sköta sånt själv, jag gör allt administrativt i hans liv i princip). Det var någon månad sedan det bara klickade att shit, det skulle förklara så mycket. Och så berättade jag symptomen åt honom också och som den man han är, tycker han väldigt ofta att inget är fel osv men när jag läste upp alla olika grejer svarade han ”men Gud det mesta har jag faktiskt riktigt svårt med”. Hoppas han får rätt hjälp och kan slappna av lite ibland också, för han går verkligen på högvarv heeela tiden. Det har blivit så illa att han knappt kan sova ordentligt längre.

  3. Ooooja,här på landet galer tuppen tidigt så senast sju är man på benen,läser Ystads Allehanda och dricker kaffe.Nåt sånt:)
    Jag tror att en allsidig kost och lagom antal sovtimmar är nödvändigt för god fysisk och psykisk hälsa.Träning och att ö.h.t röra på sig är absolut nödvändigt.Det rensar hjärnan att få upp pulsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi