Pergolan – såhär blev det

(Detta inlägget skrev jag alltså för två veckor sedan men har inte publicerat pga för mycket ångest, men nu DRAR JAG BARA AV PLÅSTRET OCH GÖR DET! Så snälla ha överseende med att inte allt är perfekt på bilderna. Tro mig alla fel i detta inlägget är det enda jag ser. Men! Nu ska jag övervinna denna skiten! xoxo) 

Halluu alla godingar! Jag har fått så mycket frågor om hur det går med målningen + bygget utav pergolan. Och i förra veckan blev vi klara, men pga snön och det konstanta regnet har jag inte fått tummen ur att fota ”efter” bilderna. Dessutom har vi ju inte börjat plantera någonting eller dylikt, så jag får sådan prestationsångest över att inte vara klara med det på bilderna. Men jag vet ju att ni VILL se bilder ”under processen” så bortse från allt runtomkring (snälla snälla) och foka bara på självaste PERGOLAN. Så slipper jag få sådan ångest haha. Aja nu kör vi!

FÖRE stylad 

Såhär såg alltså pergolan ut förra sommaren när den var stylad osv! Men nu är loungedelen såld via Blocket (köpt på Bauhaus för er som frågat det). Och nu ska ni få se hur den här hörnan såg ut i början utav den här våren 2020:

FÖRE icke stylad

Otroligt mycket deppigare hahaha. Min kille byggde ju pergolan förra sommaren, men jag blev aldrig riktigt nöjd. Placeringen är perfekt, och själva innergården blev så mycket mysigare. Och jag är så stolt och glad över att han knåpade ihop det helt själv, så jag har inte velat klaga.

Men…. Jag är ju ALLERGISK för konstiga vinklar etc. Så detta blev ”ångesthörnan” för mig. Slingorna i taket gick inte i linje med ribborna. Och murens alla vinklar ihop med att pergolan bara ”står på en fot” blev bara too much i mitt huvud. Men framförallt så fyllde inte taket något funktion! Det låter säkert bisarrt men jag har storbölat i smyg kanske 20 gånger pga ångesten kring alla dessa vinklarna hahaha. Man är ju sjuk i huvudet jag vääät.

EFTER icke stylad

Såhär ser det ut nu! Dock utan alla krukor/växter/dynor i sofforna/sidoborden mm. Men fokusera på pergolan nu! Som ni ser har vi målat den mörkmörk grå istället för samma färg som car porten. Plus att vi har lagt ribbor i hela taket. Byggarna har ju inte varit här än, men tanken är ju att vi ska bygga en grind ut mot bilarna i samma mörka ribbor + att muren på sikt och också ska bytas ut mot likadana ribbor istället för liggande plank som det är idag.

INNAN

På tal om muren så såg den ut såhär. Min kille spikade snabbt ihop den när vi flyttade in för att dölja en ful halvtrasig betongmur som är placerad därbakom.

EFTER dock ej färdigt

Nu ser den ut såhär! Våra trädgårdsarkitekter Katsura Landskap ritade dock upp något genialiskt! Nämligen att denna muren ska kläs i ribbor, och istället för att det här krönet kommer, så kommer muren nästa år att byggas vidare och sättas ihop med carporten. GENIALISKT! Då försvinner nämligen ”ångesthörnan” och de sista konstiga vinklarna haha! Är så glad för den idéen.

INNAN 

Tillbaka till pergolan. Från början funderade vi på att sätta fast vita tyglängder som tak härinne, men vi fick aldrig till någon smidig lösning. Vi har ENORMA ekar runt omkring oss, så dessutom visste vi att mycket skräp ifrån de träden skulle samlas i tyget. Så efter att Katsura Landskap hade varit här så bestämde vi oss för att klä taket i samma ribbor som kommer att finnas på övriga delar utav tomten.

EFTER

Själva ribborna är 4,5cm och har ett mellanrum på 9cm. Tanken var att mellanrummen skulle vara lika brett som själva ribborna, men det blev alldeles för tight när vi väl testade att lägga upp dem. Vi köpte dem på Byggmax och dem kostade 10kr metern. Vi behövde inte såga till dem då måtten var perfekta. Jag älskar att ribborna går ut en bit utanför pergolan också.
Detta skyddar ju inte mot regn, men skuggar faktiskt PERFEKT mycket. Och tack vare den svarta färgen så ”poppar” hela pergolan mer nu.

Näj gänget vi är verkligen så nöjda! Smala ribbor for the win! Nu läääängtar jag efter att visa er hur fint det har blivit här nu med de nya utemöblerna, växter osv också. Håll ut<33

  1. Wow! Älskart, längtar till den dag jag kan flytta till villa. Ni e så duktiga Ellinor å får verkligen till den där lyxiga känslan:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi