Ska vi flytta? För- och nackdelar

Viktig info: Alla bilder i det här inlägget har jag hittat på Pinterest, så bilderna är alltså INTE ifrån visningen eller ”vårt” hus. Vi har inga bilder ifrån visingshuset alls. Därför får ni istället se bilder som är vår AMBITION att ”vårt” hus ska se ut en dag.

Hej på er allihopa! Hoppas allt är bra med er såhär mitt i hösten. Med mig är det toppen. Förutom att livet plötsligt KANSKE har fått en helvändning…

Såhär här det. För några dagar sedan gick jag och min kille förbi ett hus, la en lapp i brevlådan som vi har gjort tidigare, och plötsligt så hade vi blivit inbjudna till en privat visning(!). Vi har ju suttit bänkade framför Hemnet sedan vi flyttade in i vårt befintliga hus. Men detta är det första huset som har gett mig fjärilar i magen(!). TROTS att själva huset kanske är det mest OTIPPADE huset någonsin för oss. Men det spelade liksom ingen roll. Jag kände mig hemma där på något sätt.

Vi drömmer om mörkare färger på väggarna och färgglada fåtöljer.

Jag har på riktigt inte kunnat sova ordentligt sen vi la ner lappen, och i skrivandes stund skakar jag utav nervositet. För vi VET INTE hur vi ska göra. Så jag tänker faktiskt att ni ska få hjälpa oss hahaha!! Så HÅLL I ER. Lite längre ner i det här inlägget kan ni läsa om våra PLUS och MINUS med huset. Men först: lite härlig inspiration för hur vi tänker oss att huset kommer att bli.


Tänk tänk tänk att bo ett hus med snickarglädje? Bara en sån sak gör en ju knäsvag.

Tänk att se ut över vattnet ifrån sitt vardagsrum? Det är ju såna goals… Att… Att… Jag vet inte vad!!! Bara att kunna ge Bruno en gräsmatta hade känts så kul!


Vi drömmer om dubbeldörrar i rött. Och en färgsättning i två nyanser av grågrönt. 

Trappan som idag är täckt utav någon form av plastmatta, skulle lika gärna kunna se ut såhär. Pricken över i:et hade varit om handtaget till trappen hade varit klätt i läder. Väggarna hade gärna fått vara mörkt gröna också.

Så länge jag kan minnas har vi pratat om att ha en lönndörr. Och i det här huset är det fullt möjligt att ha det från vardagsrummet in till kontoret och gästavdelningen. 

Tänk att ha fiskbensparkett på hela nedervåningen?! (Idag är det flera olika typer utav golv, plastmattor, orange kakel ifrån 50-talet och en (tyvärr) suuuperliten träparkett.

Jag vill ha sånt här kakel (fast större plattor) i hall eller badrum typ! Det hade min killes familj på sin gamla gård och jag ÄLSKADE det. Rutigt golv kommer nu och för alltid vara det vackraste som finns.

Nedanför huset ligger en brygga, och där ser jag framför mig hur jag skramlar med porslin medan jag dukar upp för fika. Eller ja, jag ser framför mig hur jag öppnar en flaska bubbel till en brygg-fest också för den delen!!! 

Vi skulle börja kunna inreda med mer gamla möbler. Tex ett sånt här antikt vitrinskåp. Skriker typ!

Ingen utav oss har en ambition om att göra huset supermodernt. Tvärtom. Allt som står i huset vill vi ha gammalt, men färgmässigt kan vi gärna följa trender. Det är ju bara att måla om ifall man ändrar sig med tiden ju. Men att byta ut ett badrumsgolv eller ett helt kök är ju desto svårare.

Sa jag att huset hade två fungerande kakelugnar!?

Huset är ju ifrån 1800-talet. Men någongång på 50-talet så byttes alla fönster ut, och en del av all snickarglädje togs bort. Det var ju flådigt då på den tiden. Att modernisera. Men det är ju en av alla grejer vi drömmer om att återskapa. Jag kan ingenting om vilka stukaturer eller mönster som var tidstypiska då. Men det får man väl sätta sig in i den dagen det är dags. 

OK OK här kommer listan med alla PLUS med huset i alla fall:

PLUS:
+ Sjötomt.
+ Egen brygga + egen strand.
+ Stor potential att bli vårt drömhem.
+ Stor tomt med gräsmatta och plats för orangeri, garage, gästhus mm.
+ Vackert område med sekelskiftesvillor som grannhus åt alla håll.
+ Egen brygga där vi kan ha en bastuflotte och vår båt.
+ Vi slipper bygga ett hus ifrån grunden och kan göra all ”kul” renovering istället.
+ Nuvarande ägare vill ha utflytt om flera månader.
+ Massa fruktträd och bärbuskar.
+ Känns hemma.
+ Upcoming område.
+ Förmodligen en ekonomiskt bra affär (om vi planerar att bo där en längre tid) om man kollar på hur huspriserna har stigit i området de senaste åren.
+ Bruno får mer frihet.
+ Mer idyllisk uppväxt för William.
+ Nära stall för mig och nära till skjutbana för P.
+ Sinnessjukt vacker utsikt.
+ Ingen insyn.
+ Bergvärme.
+ Nära grymma lekplatser och promenadstråk.
+ Egen gästavdelning i huset, vilket i värderar högt.
+ Det finns två superfina fungerande kakelugnar.
+ Jag får plats med ett vitrinskåp hahaha.

MINUS:
– Dyrt.
– Känner ej till förskolorna därute.
– Ligger längre ifrån stan (10 min extra ifrån avfarten än idag).
– Ligger på andra sidan Nacka än där vi egentligen har velat bo (men vi hade aldrig aldrig aldrig haft råd med en sjötomt där).
– Vi behöver ork, energi, tid och pengar för att renovera i flera månader.
– Vi kan inte göra allt på en gång, utan kommer behöva bo i renoveringskaos samt förlika oss med tanken att bo i ett hus som inte är exakt det vi drömmer om just nu.
– Dom har hittat mögel på vinden.
– Lagfart och pantbrev är sinnessjukt pricy.
– Vi behöver dra om all el, byta tak, alla fönster mm mm. Dvs inte jätteroliga utgifter.
– Garaget är fallfärdigt.
– Gäststugan är obeboelig.
– Vi vet inte den exakta omfattningen av möglet i huset.
– q1 märkt hus, vilket vi inte vet exakt vad det betyder. Kanske ej FÅR göra det vi vill osv.
– Längre till en mataffär och Take Away-ställen.
– Vi behöver dra nytt VA.
– Värmepumpen behövs bytas ut.
– Kanske känns ”ensamt” på vintern när det inte är sommaridyll längre?

Ja, som ni ser handlar mycket om minuslistan alltså om ekonomi och inställning egentligen. För allt går ju om man vill. Sen får man ta renoveringen i etapper i så fall. Juste!!! Man får gärna utvärdera sina tankar, inte bara skriva ”KÖR” eller ”skit it!!”

Eftersom att huset är supersupergammalt, och man redan nu har hittat en massa mögel, så är jag såå rädd för att köpa det och så visar det sig att huset är i ännu sämre skick än vad vi trott. Självklart kommer vi ta in en oberoende besiktningsman oavsett, men ändå. När man köper lägenhet så behöver man ju inte tänka lika mycket på saker som kan stå en dyrt. Medan det med hus är det en djungel…

När vi köpte vårt nuvarande hus, så var ju det ganska nybyggt. Men trots det så kan ju allt hända liksom. Det hade bara känts så mycket mer tryggt om säljarna hade kunnat tänka sig att använda Länsförsäkringars tjänst, LD+. Då slipper säljaren slipper betala om det visar sig att det finns dolda fel. Dvs så innebär försäkringen en trygghet även för mig som köpare(!). För om jag hittar brister kan jag vända mig direkt till Länsförsäkringar för en saklig bedömning av om det är ett fel som säljaren ansvarar för eller inte. Om det är ett fel som säljaren ansvarar för betalas också ersättning ut från försäkringen. 

Det vill jag använda mig utav när vi säljer också. Det finns alltid en risk att man säljer till några som kanske häver köpet, eller kräver en på en massa pengar i efterhand… Det går tyvärr inte att försäkra sig mot. Försäkringen täcker däremot det belopp man som säljare kan bli skyldig att betala pga dolda fel. Dessutom får man bland annat försäkringsbolagets hjälp att utreda felansvaret samt att förhandla med köparen om det skulle uppstå diskussion/tvist.

Det är tryggt för både köpare och säljare att använda sig utav LD+ alltså!!!! >>KLICKA HÄR<< för att komma till Länsfast hemsida för att läsa mer om vad man ska tänka på vid husköp. Eller husförsäljning.

Jag kan knappt sova eller äta för att tankarna snurrar så mycket… Så snälla snälla hjälp oss! Hur hade ni resonerat?! Speciellt ni som har köpt ett hus med mögel!!! Kommentera nedan.

 1. Alla fördelar är väldigt bra fördelar om det är det ni söker. Angående möglet i taket måste ni ta reda på var det kommer från. Vi har det i huset vi köpte men det var för att all ånga och kondens från ett badrum gick rakt upp utan ventilation = mögel på masoniteni undertaket. Det är åtgärdat och det känns inte fuktigt, så vi körde ändå eftersom taket ändå kommer behöva bytas så småningom. Mycket som ska göras och renovering tar oftast dubbelt så lång tid än vad man tänker och det är dyrt att leja bort allt…

  1. Väldigt sant, att alla fördelar är väldigt tunga. Och många ju hehe!!! Det är faktiskt ifrån samma sak. Men, jag såg en del svarta plankor uppe vid taket som såg helt mögliga ut (på ett annat ställe än det besikningsmannen skrivit om) samt att det i protokollet står fyra till ställen det evt är mögel på. Men man måste öppna upp och kolla. Bla grunden också. Så där är det ingen ånga som skapat möglet i så fall…. Hehe ja det är ju ett j*kla helvete. Så det beror liksom helt på hur mycket huset går för i så fall. Har vi tur kan vi renovera och SEN flytta in. Har vi riktig otur kan vi inte ens renovera första två åren pga huset går så dyrt. Men då vill vi inte flytta dit heller <3:-(

   1. Förstår det men är det ett sånt läge ni vill ha så kör. Som någon skrev finns det väldigt få havs/sjötomter och det kanske är värt ändå? Och det går att ha nånstans att bo samtidigt och vi hade en 8månaders när vi började vår renovering och det är mycket lättare ju yngre de är!

  2. Har köpt ett gammalt hus och renoverat. Vi tog beslutet lite i all hast att köpa huset och vi stod mellan att bygga ett från grunden till att köpa detta vi bor i nu och renovera. Jag hade idag velat bygga ett hus från grunden då man får exakt som man vill då. Det var mycket jag tänkte att åh vad fint det blir om vi gör så och så. Det var tex plankgolv i hela huset under all gummimatta och jag ville verkligen ha ett sånt golv, typ lite varför vi köpte detta haha. Men när vi sedan rev upp allt var det skadat på flera ställen, plankorna var sjukt tunna så man hade nästan ramlat igenom om man bara hade haft dem. Så det fick bli att vi drog upp allt golv och fick regla om (för att allt var snett) för att lägga nytt golv.
   Man tänker att det finns så himla mycket potential i ett hus men man vet aaaaldrig vad som döljer sig bakom väggar, under golv m.m. Sen var allt en kostnadsfråga för oss, vi hade bara en viss budget och fick prioritera.
   MEN, ska inte vara så negativ. Gömmer det sig inte en massa under ytan osv osv så kööööör, men det är svårt att veta. Alla plussen var ju DRÖMMEN verkligen.
   Hoppas det var okej med mitt sjukt ärliga svar, inte alltid kul att renovera hus. Och jag hade gjort det under en varmare period på året. Vi bodde hela förra våren och vintern med 8 grader i huset och fick ha stängd dörr och värmeelement i sovrummet uppe, jag var i början av en graviditet och mådde sjukt illa, fick klättra ner för en stege mitt i natten för att gå på toa, i som sagt 8 grader haha. Men som du skrev, att ni får vänja er vid tanken att ni kanske får bo i renovering ett tag och ni behöver inte riva ut hela nedervåningen samtisigt som vi gjorde hehe.
   Hoppas ni väljer rätt beslut för ER och er familj. Huset låter ju fööör DRÖMMIGT!

 2. Jag jobbar själv dom fastighetsmäklare och nu vet jag att du har samarbete med Länsförsäkringar,
  Men det finns ju massor av lösningar på det här med dolda fel och det går i princip alltid att teckna på en dolda fel försäkring på den besiktningen ni som köpare i så fall gör, oavsett besiktningsföretag. För allas trygghet liksom😊
  Och gällande huset så säger jag KÖR!! Det låter helt magiskt och hade det varit jag så hade jag ångrat mig livet ut om jag inte tog chansen till den idyllen du beskriver. Och ångrar ni er mot förmodan så är det ju ”bara” att sälja och göra något annat (såklart kostar det pengar osv osv men hus säljs alltid)
  Lycka till oavsett hur det blir!!😍

 3. Jag hade nog kört! Har ni råd så är det så många fina plus på den listan att ni nog kommer ångra er. Ta dit en besiktningsman och utvärdera igen efter den!

  Nu har ni bara ett barn som är ganska litet och ”enkelt”. Inte så mycket roddande med transporter till förskola/skola/träningar/aktiviteter osv. Om ni skaffar fler barn så kommer leva i renoveringskaos bara bli kämpigare tänker jag (har iofs inga egna barn så gissar bara). Känns som ett projekt att göra när man har få och små barn till skillnad från flera lite äldre än ni har nu. Vardagspusslet blir kanske krångligare med lite äldre barn och renoveringskaos?

  Det där låter ju som ert livsprojekt! Tänk när W tar studenten och ni har mottagningen nere på bryggan.. orkar inte vad fint!!

  1. Men åh tack!!! Haft såååå mycket tankar kring vad som är ”smartast” när det kommer till omfattande renovering och husbygge. Och landar i att jag tkr precis som du! Ju yngre dem är, desto smidigare på alla sätt. Just pga som du säger, man slipper anpassa sig efter träningar, aktiviteter och tider.

   Jaaa exakt :'( Blööööö nu bölar jag<3333 Det hade varit SÅNA GOALS :''''''''-(

 4. Dröm med sjötomt!!!Mitt råd är att kolla upp mer var Q-märkt innebär. En kompis bor i en lägenhet som är Q märkt och fick inte ens sätta upp värmeskydd/solskydd på sina fönster. Tydligen snäppet mer strängt än K-märkt så värt att undersöka mer!!

  1. ja verkligen dröm! Får se om den går i uppfyllelse bara!!!!! Om inte nu så kanske någon gång i framtiden… Alltså som jag har förstått det genom några googlingar så är just q1 en mycket mycket mild version av K-märkt?! Tack för tips!!! <3

   1. Jag har alltid tänkt såhär ang fastighetsaffärer; de viktigaste faktorerna är de som inte går att påverka mer i efterhand, tex läget. Sjötomter finns det dessutom ungefär 0 nya av eftersom vi har ett hårt strandskydd i Sverige så de som finns är de som finns och man vet inte om det blir några fler typ någonsin. Om strandtomt är något man verkligen drömmer om är det sjukt värt att köpa ett äldre hus som ligger på en sådan. Det är i princip värt att köpa något fallfärdigt och göra om Allt bara för att få tomten.

    Dock så måste man va realistisk och allt är en pengafråga, man måste ju kolla var smärtgränsen går för ens familj i hur mkt man har råd med. Och att det finns mögel är ju en varningsflagga eftersom det Kan bli väldigt dyrt om det spridit sig.

    Men som sagt, jag skulle ändå avgöra på hur mkt ni gillar läget för allt annat går att fixa.

   2. Ja, det är skillnad på q1 och Q-märkt och K-märkt, en extremt stor skillnad. Ett ”litet” q är inget hinder, du har läst rätt.

 5. Min familj har en tendens att renovera allt de kan komma på, så jag tycker att det låter som ett fantastiskt projekt att få sätta tänderna i. Du som är duktig på design och har ett öga för detaljer kommer må så bra av att få sätta din egen prägel på ett så speciellt hus.
  Och om ni är oroliga för att bo i kaoset, smäll upp ett attefallshus att bo i medan ni renoverar det viktigaste (sovrum, kök och ett badrum), då kan ni stänga till kaoset i iaf några rum medan ni tar tag i resten av huset.
  Jag tycker att gräsmatta och egen strand slår berg och pool alla dagar i veckan, tänk bara vilken uppväxt att få springa över gräsmattan barfota och sen övergår det till sand och vatten – dröm!
  Har ni de ekonomiska förutsättningarna att köpa och sedan renovera ”det viktigaste” för att det ska bli beboligt, och sedan ta resten pö om pö, så säger jag KÖR!

  1. Men ååå tack <3333 Jaaa alltså det är absolut en tanke vi har. Att fixa till gäststugan först. Eller gästavdelningen inne i huset. Meeeeen det är ju egentligen prio sist. Då tar det ju längre tid att fixa annat?! Samtidigt som det ju är viiiiidrigt att bo i renoveringskaos. Jag och P som är så känsliga för att inte ha ett tryggt, städat och ordnat hem också hahaha. Nej usch fy.... Tack snälla för tips och kommentaren<3333

 6. Nej nej nej jag tycker inte ni ska flytta. Du säger att ni älskar erat nuvarande hus så mycket, så varför då flytta? Det låter som ett jävla projekt och det är det alltid med gamla hus, plus den där Q märkningen kanske gör att ni knappt får ändra något. Känns för riskabelt. Ni har ett underbart hus som verkar lättskött i och med relativt nytt, det är inte värt att byta mot ett gammalt med massa fel och mögel. Sånna här snabba beslut blir sällan bra, vänta istället på helt rätt tillfälle då allt känns bra och du slipper tänka på för- och nackdelar. När det är rätt kommer allt kännas rätt!! Ni säger ju att det ligger i fel ände av det ni tänkt, längre från stan osv. Vänta till alla era kriterier stämmer säger jag. Lycka till!!

 7. Asså jag förstår din känsla, till hundra, verkligen!
  Men jag rekommenderar inte att leva i ett renoveringskaos med barn. Det är min opinion.. Vi har precis blivit klara med vår renovering och fick vår son i April. Det vi hade kvar efter han kom var ett rum på övervåningen. Oj har så himla mycket att skriva hade typ behövt ringa, men vi känner ju inte varann 😂
  Men kontentan nu är att vi ska flytta för att vi inte får plats och längtar efter att få bygga nytt istället.. nytt med raka väggar (nått man lär sig att älska i renoveringen) och få bestämma eluttag där man vill ha dem och framför allt att få slippa bry sig om att behöva renovera.. veta att allt fungerar o bara få fokusera på livet, doggy o familjen och inte att nått kan gå sönder (för det gör det i gamla hus) i morgon utan typ mer om 30 år.. fråga om du vill veta mer eller bolla mer!

  Kram E

 8. Detta är så svårt verkligen, men utifrån allt ni skriver. Så röstar jag nog nej. ÄLSKAR ert hus ni har nu, så nytt och fräscht allt!! Och verkligen lyxigt. Och detta huset kommer ju stå kvar och kanske finns tillgängligt i framtiden om det skulle vara så längre fram!! Men eftersom ni båda jobbar så mycket + hund + bebis så kanske ni ska avvakta? Men det är mest för att jag dör för de huset ni har idag! Men om magkänslan säger annat så säger jag KÖR! Men, förbered er på mycket jobb för att få ert drömhus!! Det blir bra oavsett vad ni gör 🙂 lycka till

 9. Renoveringsprojektet låter så spännande och verkligen en once in a lifetime opportunity 🤩 Miljön låter också idyllisk! Däremot efter en snabb googling på q1 känns det som en bra idé att kartlägga vad ni ev. skulle vilja göra på huset först och ta upp det med en kunnig innan ni bestämmer er för att köpa. Hade vart så tråkigt att köpa drömbostaden och inte kunna renovera den exakt hur man vill. Om ni inte kan få ut det ni vill eller kompromissa på renoveringen hade jag sagt don’t do it. Men om ni hittar en lösning med t.ex. en q1 kunnig arkitekt säger jag KÖÖR!
  Hoppas det hjälpte! 😊

 10. Jag säger bara KÖR!
  Om ni kan ekonomiskt och hela den biten. Orken kommer komma och gå under loppets gång men i slutändan blir detta kanske ett hus ni bor i livet ut. Huset där barnen växer upp, där kompisarna kommer hänga och där alla traditioner kommer byggas.
  Alla fördelarna övertygar mig.
  Nackdelarna är sådana som för det mesta löser sig. Någon form av mögel finns det i nästan alla hem, i de flesta badrum skapas ofta mögel (som man lätt städar bort) på grund av kondens osv. Nu säger jag givetvis inte att det är den sortens mögel, men det löser sig om ni ändå ska göra en genomgående renoveringen.

  KÖR KÖR KÖR!
  Tror det kommer bli så fantastiskt.

  Gör även en lista över fördelar och nackdelar över att vara kvar i ert befintliga hus.
  Dvs. Insyn, liten trädgård, ej avskild gästdel etc.

  Stor kram, lycka till!

 11. Jag hade börjat med att rensa listan på fördelar som inte är absolut unika med just det huset. Om de kvarvarande punkterna överväger, den ändå relativt långa, listan med nackdelar så kanske du har ditt svar där 🙂 Finns de flesta eller kanske till och med alla fördelarna att hitta i ett annat hus skulle jag letat vidare efter något som inte kräver lika omfattande renovering. Det är ju inga små saker det handlar om och oftast när man börjar vända på en sten så hittar man tio nya där under.
  Men så skulle jag aldrig klara av att bo i ett renoveringskaos heller så hade backat ur oavsett. Men det är ju olika! Oavsett hoppas jag ni landar i ett beslut som känns bra i magen för er båda!

  1. Bra tips!!!! Nejmen alltså har så svårt att se att jag skulle palla det också??? Samtidigt kanske det går om man bor på ett plan och renoverar det andr? Eller fixar ett uthus? Eller hyr ngt? Hmmm. Men superbra tips iaf!!!!!!

 12. Min erfarenhet (är fastighetsmäklare) att alla familjers beslut oftast är snabba och inte alls vad dem egentligen tänkte från början. Inte haft någon som ångrat sig hittills.
  Jag själv är en person som i princip har hela livet planerat i detalj och blir lätt nedstämd när något inte blir som man tänkt sig för att efter ett tag inse att det faktiskt blev betydligt bättre.
  Om ni kanske enbart vill bo där i max 5 år så skulle jag vänta och bo kvar.
  Jag är uppväxt i ett hus som för varje barn (5 stycken) behövde bygga ut. Alltid var det något som behövde göras. Har dock lärt mig väldigt mycket om renovering då man varit med och hjälpt till och fattat beslut.
  Säger som föregående också, upptäcker ni att det inte alls fungerar så gör det inte det. Då får man sälja och se framåt och ta lärdom av det.
  Ring kommunen och kolla vad det innebär för just er/huset med Q-märkt.
  Stort lycka till!

 13. Det verkar som ett jättehärligt hus och fantastiskt med sjötomt! Men det är inte fel att vänta. Det finns så många fler otroliga hus där ute och ni trivs ju bra där ni är nu. Mögel är inte roligt, speciellt inte för hälsan, och att både garage och gäststuga är i dåligt skick bådar inte gott. VA, el måste dessutom fixas. Det känns som det är få saker förutom kakelugnarna som funkar? Ta er inte vatten över huvudet, och om ni köper det så försäkra er om att er ekonomi och hälsa klarar sig om utgifterna blir enligt det värsta scenariot. Det är värt mycket att leva sitt liv utan att fundera på mögelangrepp och oväntade utgifter i ett för dyrt gammalt hus. Be careful what you wish for!
  Ta hand om er <3

 14. Det finns ju alltid risk att det inte blir som man tänkt. Varken med att renovera eller att bygga. Att bygga nytt kan också göra det svårt att se hur det kommer se ut när det är klart, eller bara känna in hur ett rum känn, för det finns inte ens, men åndå måste man ta typ alla beslut innan det ens finns på plats. När man väl har byggt klart kan det ju då kännas surt om man tig ett beslut som man sen ångrar. Medan man medömkan känna in och ta besluten mer i sin takt i ett hus som finns. Allt innebär utmaningar av olika slag, men jag tycker att om det här känns pirrigt i magen och rätt, då ska man lite på det. Sällan har den känslan fel. Det kan nog vara ofantligt tufft, men när drömmen är klar och det går att förverkliga alla bilder som ni ser framför er kring olika minnen ni vill skapa. Då kommer det vara värt det! Kör! <3

 15. Så härligt! Spontant känns det som att fördelarna överväger nackdelarna. Men det är såklart en subjektiv åsikt från min sida! 🙂
  Tips tips! Glöm inte att strandtomt kan innebära strandskydd vilket kan innebära striktare regler angående om/till-byggnation och även gällande gäststuga och andra ”små” byggen. Bara så ni inte missar att kika på sådant admin när man egentligen bara vill köra på! Stort lycka till, ni kommer klara allt! 🙂

 16. Vi köpte ett fullständigt renoveringsobjekt när vår son var 1 år. Idylliskt hus, på pappret, på gammal uppvuxen tomt i supermysigt villakvarter. Besiktningen visade på mögel i taknocken och vi fick med priset lite. Glada och nöjda. Sen började det regna in genom taket. Elen visade sig helt behöva bytas. Rören likaså. Golvet på nedervåningen fick bilas upp. Sen visade det sig att gamla oljepannan orsakat en vattenskada, osv, osv.
  Men vi kämpade på.
  Eftersom det var så mycket som behövde göras så tog det flera år innan vi ens nått en bra nivå. Under denna tid gick varenda timme och varenda krona till huset. Rör är dyrt. Nytt tak är svindyrt. Osv. Och NOLL tid för annat..
  Av vad jag förstår så har ni svårt att få ihop vardagen redan som den är idag, pga jobb bla?
  Tänker därför att det viktigaste att fundera på är just hur ni ska få loss den tid som krävs för ett sådant stort renoveringsobjekt? Och går någon mer i tid blir det mindre pengar till bygget…
  Vårt hus blev tillslut klart och jättefint, vi hann oxå få två barn till under dessa år.
  Men jag skulle ALDRIG göra om det, har ångrat så mycket att så mycket tid gick ”förlorad”, tid jag kunde lagt på mina barn.
  Nu är mina barn i övre tonåren – nu finns både tiden och pengarna.
  Kanske låter super-neg men är menat som ett gott råd: Vad vill ni lägga er tid på de närmsta åren?

 17. Min stora fråga är VARFÖR! Ni har har ju precis gjort om hela ert hus och gjort det så fint och perfekt. Varför vill ni flytta nu?

 18. Man brukar ju säga att huset går att ändra på men inte läget. Låter som läget är fantastiskt förutom att det ligger en liten bit längre från stan, vilket kanske inte bara behöver vara en nackdel. Och att ni har en bra magkänsla om huset tycker jag också säger mycket. Men sen kanske ni får försöka bryta ner det vad som är akut att göra och vad man kan ta senare. Tex fönster och tak kanske inte behöver bytas än på några år vilket gör att ni kanske inte behöver leva i ett renoveringskaos hela tiden? Jag skulle köra om jag var ni och lägga ett bud. Är det menat så får ni huset eller så går det för dyra pengar men då har ni iallafall försökt.

 19. Jag gillar skarpt att ni inte tänker renovera det till något toppmodernt. Skulle ha den tanken hade du fått rådet att bygga nytt hus. Framförallt för att huset är värt någon som med varsam hand renovera. Ta er inte vatten över huvudet ekonomiskt. 3 år försvinner snabbt. Se till vad ni ”offra”. Vill ni lägga all tid o pengar på boendet eller har möjlighet att leva ett friare liv med resor etc. Men känns det rätt i magen så kör. Se det som ett livsverk som ni planera bo i under lång tid. Uppoffringarna skulle jag inte kunna mäta i en investering. Jobbet är liksom inte värde i pengar utan värdet ligger i ett härligare liv.

  Varma kramar
  Madeleine

 20. Det låter som en hel del att göra och att vissa aspekter kan göra det svårt för er, men!!! Vilka möjligheter, det låter som att ni har ett drömhus framför er bara att vägen dit kanske blev lite längre än ni planerat. Tänk att få väcka liv i ett 1800-tals hus och göra sitt egna av det! Angående vintern, Tänk på mysiga korvgrillningar vid vattnet, åka skridskor och pulka. Idyll hela året runt om du frågar mig! Jag säger SATSA ni kommer inte ångra er

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi