Hemmagjorda grötklämmisar! 4 ingredienser som alla har hemma.


Jahopp jahopp nu ska det fiskas pluspoäng igen.
I knowww määä osv. Skämt å sido. Jag får alltid så mycket frågor när jag publicerar på IG att jag lagar mat till Gugge. Kul ju!!! Tyvärr går jag inte efter något recept, men jag lovar det var plättlätt även för den mest okunnige i köket (ping! Mig själv!). 

Totalt tog det kanske?? 15?? minuter?? Vet inte riktigt men jag slängde ihop det när William satt och åt. 

DET DU BEHÖVER:

Vatten, steksmör, havregryn och ett äpple (eller päron ta det som finns hemma). Sen valde jag att toppa med chiafrön och linfrön (bra för tarmar och håller maggen mätt längre) och lite krydda för smakens skull. Det vill säga: kanel och kardemumma.

Tidigare när jag har gjort äppelkompott att lägga ovanpå gröten hemma så har den inte smakat så mycket. Men då har jag bara kokat upp den i vatten… Den här gången kom jag dock på knepet för hur man ska göra!!

SÅHÄR GJORDE JAG:

– Skala äpplet (viktigt för själva skalet är svårt att bryta ner och klumpar ihop sig i själva klämmisen annars tycker jag).

– Hacka i små bitar. Mina blev typ 1×1 cm.

– Värm upp en kastrull och lägg i smör. Vräk inte men snåla inte heller. Det ska inte vara torrt i pannan men äpplena ska inte bada i smör heller liksom haha.

– Släng ner äppelbitarna när pannan är varm och smöret bubblar.

– Låt stekas till äppelskivorna blir mjuka och får färg. Hellre att dem går lite för länge på låg värme och tar smak + blir mjuka. Än att man kör dem för kort tid.

– Medans äpplena stektes så kryddade jag med kardemumma och kanel så att allt skulle ta smak. Maxvärme på våra plattor är 15. Jag körde på typ 12?

– Häll i lite vatten. Obs inte för mycket! Jag hade 1 äpple och började med 1 dl vatten. Här ska det bara vara tillräckligt för att stavmixern ska kunna mosa alla äppelbitar. 

– När det hade blivit äppelmos av alltsammans så lät jag det puttra ner ytterliggare i kastrullen i 2min innan jag hällde i ytterligare 1-2dl vatten. Här beror det på hur många klämmisar du vill göra och hur mycket äpple du vill att det ska smaka 🙂 

– Strössla över havregryn och chiafrön. Låt koka upp så havregrynen blir mjuka. Bilden här ovan är tagen precis i detta steg.

– I med lite linfrön och sen mixa allt igen med stavmixern. Så att det ser ut som en lös gröt. 

– Sen valde jag att hälla i lite lite mer vatten och fyllde på med pulvergröt som vi hade hemma. Pytte bara. 

– Färdigt! Sen hällde jag i allting med en sked i klämmisar som vi har köpt hos TwistShake. 

Det här receptet räckte till 1 stor klämmis och 3 vanliga. Jag ville ha en tjockare konsistens så att allt inte rinner ut så fort Gugge håller i klämmisen själv. Men där är det ju bara att köra på känsla och vad man själv föredrar. Men tips! Även när man själv tycker att den är bra konsistens, gör lite lösare då (dvs häll i lite lite vatten). Eftersom att gröten klibbar ihop sig och blir tjock sen när den blir kall!

Ni får gärna komma med tips på annat götte man kan göra hemma!  Någon som sitter inne på ett bra recept på grötkakor? Hit me!!!  

(PS enda anledningen till att jag gör egen mat till Gugge är för att jag tycker att det är kul! Men självfallet slinker det ner färdig burkmat också. Har du inte orken så skit i att göra egen mat? Feel no pressure!)

  1. Härligt med inspiration! 👏🏽 Har själv en liten bebbe som börjat äta lite smått och vill också testa laga lite själv. Fryser du in dessa eller hur länge uppskattas dom hålla i kyl eller rumstemperatur? Tack! 😊

    1. Hmm ingen aning! Har aldrig gjort klämmisar innan! Men jag har dem i kylen atm. Tog med i skötväskan förut idag och la in igen när jag kom hem. Vet inte hur länge dem håller men lär gå åt innan dem blir dåliga härhemma hahaha <3

  2. Kul inlägg, älskar att gå in och läsa in blogg! Fortsätt uppdatera ofta. 😀 En önskan om ämne – husköp! Hur har er resa gått från att börja leta efter rätt hus till köp? Vad ska man tänka på? Hur tänker du om område, varför valde ni ert? Hur hittar man sitt drömhus, underhand? Lägg lappar i brevlådor eller är den vanliga öppna marknaden lättast? Känns som att mycket går underhand gällande hus? Hade vart jättekul med en liten guide med tips utifrån er husresa, du är väldigt inspirerande inom den genren!

    Tack för en grym blogg 🙂

  3. Så fin inspiration till att laga egna klämmisar! 🙂 Ett tips om man vill ha i linfrön kan kanske också kan vara att slänga i dem innan kokning och skippa att mixa dem för att minska mängden vätecyanid som riskeras. Helst ska de ju då vara kokta samt inte krossade och vad jag förstår så ska mängden linfrön för barn generellt sett gärna hållas nere av den här anledningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi