Varför tecknar vi med William? Hans hörselnedsättning? Hur börjar man?

Hej på er gänget! Ni är många som undrar över det här med Williams teckenspråk och varför vi tecknar med honom. Så jag tänkte summera det lite kort här.

HUR LÄRDE JAG MIG?

Först och främst så tecknar vi ju för att jag och hela min familj kan det. Min bonuspappa som jag växte upp med är nämligen döv. Så vi tecknade ju alltid hemma. Men när William föddes så insåg jag att jag hade glömt mycket tecken själv, men jag förstod allt. Så då fick jag börja plugga på lite.

HUR LÄR MAN SIG TECKENSPRÅK?

Det finns massor av böcker, Youtube-klipp med mera där dem tecknar. Både för barn och vuxna. tex Bolibompa tecknar ju, så det har ju William fått titta på. Och när vi har kollat på djuren, så har jag tecknat samtidigt tex ”kossa”, ”hund” och gjort lätena samtidigt.

ERSÄTTER TECKENSPRÅK HANS TAL?

Vi kompletterar alltså bara Williams språk med tecken, vilket kallas TAKK. Det kan ni googla på om ni vill veta mer. Men att göra så förstärker bara barns språkutveckling och kommunikation, inte hämmar som många tror.

William kan ju verbalt säga ”mamma” och ”pappa” tex. Så där vill han ju inte teckna utan säger det högt istället. Så ju fler ord han lär sig att säga, desto mindre teckenspråk kommer han troligtvis att använda.

NÄR BÖRJADE VI TECKNA MED GUGGE?

Vi började teckna med William när han var typ 5-6mån? Och från att han var kanske 7-8mån så kunde han göra sig förstådd med enkla tecken. Tex om han ville ha ”mer”. Vi började alltså jätteenkelt med tecken vi tänkte att han skulle få användning för. Som tex ”äta”, ”dricka”, ”napp” osv. Sen la vi på djuren, persontecken, saker man gör och känslor.

Det fysiska kommer ju före talet för barn, därför blir det mycket enklare för dem att kommunicera via teckenspråk än att prata. Så vi började med det för både hans och våran skull. För vi har sluppit MYCKET frustration (som ju lätt blir när barn inte kan göra sig förstådda med vad dem vill eller inte).

HAR WILLIAM EN HÖRSELNEDSÄTTNING?

Vi började alltså inte att använda teckenspråk för att Gugges hörsel på något vis är nedsatt. Utan enbart för att underlätta.

TECKNAR DOM PÅ FÖRSKOLAN?

Dom använder sig tyvärr inte av teckenspråk på Williams förskola (vilket jag faktiskt trodde att alla förskolor gjorde idag?). Men jag uppdaterar dem regelbundet om vad det är han har lärt sig, så dem förstår vad han menar.

VAD ÄR PERSONTECKEN?

Vi insåg ju ganska snabbt att alfabetet kanske inte var det som Gugge skulle anamma allra först haha. Därför använder vi oss av persontecken istället.

Det finns alltså inget allmänt tecken för alla människors namn. Tex Ellinor, Bruno eller William. Utan man skapar sitt egna persontecken (utöver mamma/hund/jag alltså). Mitt persontecken tecknas med en tumme upp emot underläppen. För att jag helt enkelt sög på tummen så länge. Min lillasyster Olivia hade alltid ett hårspänne i luggen, så hennes persontecken är en tumme och ett pekfinger som kläms ihop emot luggen. Jätteenkelt alltså!

Ja det var nog allt! Hoppas ni har fått svar på det ni undrar över. Om det är något annat så är det bara att lägga en kommentar i kommentarsfältet så hörs vi mer där! 🙂 KRAM

Här tecknar han ”leka mormor” när vi var påväg till lekparken.

 1. Så bra av er! Jag jobbar i förskola och vi har tecknat mycket med alla (TAKK) och man märker hur frustrationen minskar och att de sedan ersätter med ord. Men oxå smidigt när man pratar med någon och kan göra tecknet för vänta utan att behöva avbryta samtalet. Tecknar själv med min son och han tecknade vatten tidigt. Teckenspråkalexikon är superbra med video på tecknet man söker👌🏼

  1. Ja verkligen!! Alltså det är såååååå kul att förstå ett så litet barn också! Älskart!!! Kul att ni också kör <3

 2. Hej!
  Hittade dig efter lyssnat på poden.
  Vilken otrolig gåva att kunna ge sitt barn ett så stort språk.🌹

  1. Åh vad roligt att du har hittat hit! Ja verkligen! Dock är ju teckenspråk, liksom alla andra språk, olika beroende på vilket land man bor i! 🙂

 3. Wow. Vilken fördel för både Gugge & er. Jag trodde oxå att all förskolor använde sig av TAKK. Heja er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi