Checklista inför förskolestarten – detta behöver ni egentligen!

Inlägget är i betalt samarbete med H&M Kids.
Hallå gänget! Även om det känns som om vi fortfarande är mitt i sommaren, så måste man ju som förälder planera för framtiden hela tiden haha. För i augusti börjar Gugge förskolan igen, vilket många utav era kids också verkar gör! Många gör även sin debut i förskolans lokaler (wie så spännande lycka till!).

När William började i våras så hade jag själv så mycket funderingar kring det här med vad vi skulle ha med oss. Då saknade jag en tydlig lista med exakt vad vi behövde ha med. För i mailet vi fick stod det så ospecificerat… Tex stod det inte antal utav allt och bara ”skor”. Så vi hade med oss tygsneakers vilket var en stor miss! För dem blev ju dyngsura direkt + nöttes sönder på en vecka hahah. Så för att ni ska slippa gå i alla våra fallgropar, så kommer nu min checklist och vad vi har köpt inför hösten:
På Williams förskola så hänger och viker man in extrakläder i hallen vid hans krok. Kom ihåg att grejer går sönder, får fläckar och tappas bort (även om man namnmärker). Så ta inte med de plagg som ni är extra rädda om. I princip allt som jag inte hittar second hand köper jag hos H&M Kids. Speciellt ”flerpack” utav saker. Som vita t-shirts, mörka leggings och strumpor.

Varje dag när vi ska hämta William så hänger en påse med smutstvätt på hans krok som vi tar med hem. Vissa fyller kanske på med extrakläder en gång i veckan, men vi fyller på när det behövs (dvs typ dagligen).

I våras köpte vi strumpor med ”pluppar” undertill för att Gugge inte gick helt stabilt än. Men det behövs inte nu. Jag ÄLSKAR ju strumpor med ränder på. Och det fanns både helvita med svarta ränder (klick!) + dessa (klick!) på inne på siten nu! Hur GÖLLIGT med veckodagen på?! Och så fina färger också.

MINA 20 BÄSTA TIPS:

1. Köp alla ytterplagg i minst en storlek för stort (beroende på hur fort er unge växer). Det är bara att vika upp! Så funkar plaggen längre. Jag gör visserligen detta i alla plagg vi köper haha.
2. Mörka leggings är bra för då syns smutsen mindre. Leggingsen som jag köpte är reglerbara i midjan också, vilket är bra för VIPS så växer ens barn bara på bredden och inte längden.
3. Leggings generellt är bra, både lätt att röra sig i/lätt att trä av för förskolepedagogerna/lätt att trä över tex regnkläder ovanpå.
4. Tryck på tröjorna är nice för då syns också fläckar mindre.
5. Jag köper dock alltid vita t-shirts ändå, för det passar alla byxor/tjocktröjor som hänger på förskolan haha.

Beanie mössa, långärmad tröja med tryck finns i flera färger, leggings flerpack, flerpack strumpor.

6. Jag vill att William ska se någorlunda representabel ut, så jag försöker alltid att köpa alla varma kläder i färger som matchar när han är utomhus haha!
7. Köp sneakers som är i skinn eller något tåligare material. Dem blir varken blöta eller förstörda direkt som tygskor.
8. Kardborreband på skorna tycker jag är snällt att ha för pedagogernas skull, så slipper dem hålla på och knyta.
9. Ta inte med den där fina stickade tröjan som har gått i generationer och som ni är extra rädda om. För kläderna kommer att försvinna/gå sönder/bli fläckiga.
10. Napphållare är asbra för då försvinner inte nappen lika lätt + lättare att urskilja.
Väst, grön collagetröja, prickigt set, mössa, flerpack strumpor

11. Tunn dunväst! Herreeeegud vad mycket användning vi har haft för våra (han förbrukade tre st under några månader trots att vi köpte större strl). Dem är perfeeeekta att dra över en tröja. Men Gugge är å andra sidan en väääääldigt varm unge.
12. Jag trodde att vi skulle få användning för hans mjukisbyxor, men icke. Dem var antingen för varma eller för pösiga att dra på under andra ytterplagg. Så det tycker jag är onödigt att köpa. Dessa som är mer raka i modellen är grymma dock!
13. Lager på lager är mycket bättre än EN tjock dunjacka tex. Dels för att hålla värmen men också för pedagogerna att reglera när vädret skiftar över dagen. Vi köpte detta fleece-setet för kallare dagar.
14. Det är alltid bra med en extramössa! Så vi har alltid två. För plötsligt är en borta när det är blåsigt utomhus och så kommer Gugge hem snorig.
15. Skippa dunjackan. Vi tog med en till förskolestarten pga iskallt ute. Men det blir ju också väldigt blött i Sverige… Vilket inte dunjackor pallar = blir iskallt snabbt. Satsa istället på skalkläder och varmare plagg under.

Leggings flerpack, strumpor flerpack, rosa t-shirt med tryck, beanie mössa & vit t-shirt flerpack.
Tycker dock att den sista outfiten blev lite väl tråkig så den hade jag kört en sån här tröja (klick!) över alt någon av dessa tishorna (klick!) som vi också beställde i flerpack.

16. Snickarbyxor med reglerbara hängslen!!! Dem är oftast tillverkade i tjockare jeanstyg = supertåliga att leka i ute utan att det blir hål i knäna som på tightsen. Vi har dessa.
17. Alla skalbyxor/galonisar/overaller ni köper, se till att dem har kardborreband undertill som går att fästa under skon! Då slipper byxan åka upp hela tiden så undviker man kyla + att det inte blir blött inpå benet.
18. Alla skor ni köper, försök att köpa några som sitter tight på foten. William kunde knappt gå utomhus i sina första vinterskor för att dem var så otympliga och klumpiga.
19. Köp ”hållare” till vantarna som ni enkelt klickar fast på vilken jacka som helst. Det står på våran to-do-list för jag vet inte hur många par vi bara har kvar EN vante utav…
20. Namnmärk VARENDA pryl ni tar med till föris. Alltså rubb som stubb!!!

Mitt stickade randiga set, tröja & shorts.

Sen är såklart mitt bästa tips: second hand! Fråga vänner om dem har något kvar ifrån förskoletiden som ni kan betala en billigare slant för eller ärva. Eller byt med varandra! Och sälj/skänk vidare plaggen som ert barn har vuxit ur. Ett plaggs livstid behöver vara längre än en person. Kolla även vilka material plaggen innehåller, massa grejer idag produceras i återvunna material. Alla dessa sakerna är SUPERBRA för miljön OCH plånkan!


Världens gulligaste regnställ ifrån H&M Kids. Det finns kvar, men andra fina nyheter är tex dessa, denna &, dessa & denna. 

Det här stället köpte vi i våras, men jag tyckte att det var för fint att ha på föris haha. Så vi körde det enbart hemma, så hade vi ett extra på förskolan. Kan man, så är det skönt att ha dubbletter av vissa ytterplagg så man slipper släpa med mellan förskolan och hemma + tvätta varje dag. Vi glömde alltid att ta med hem till en början, så då stod vi utan osv.

Fodrade sneakers (klick!) som stöter bort vatten. Inte det minsta klumpiga att gå i + lätta att dra på! Och gröna sneakers (klick!) till förskolestarten. Båda har självfallet kardborreband som jag tipsade om här ovan.

Jag är ju ett stort fan utav second hand som ni vet! Och jag föredrar att köpa plagg som inte har ett märke med en penna i. Men det är ju helt klart en smaksak. Men vi skippar därför pennorna och kör klisterklappar istället. Plättlätta att sätta på och ta av och enklare att hitta inuti själva plagget när man letar efter namnet. Dem håller i tvätten också oroa er inte!

Generella tips som inte involverar kläder: 

– Fota er unge innan eller efter första skoldagen! Såå mysigt att kolla tillbaka på.
– Ring skolan/förskolan efter ni har lämnat för att kolla läget. Det blir man lugn utav.
– Gör en kul grej av det för ert barn! Försök att inte visa er egna oro, utan lek och skratta hela vägen ifrån grinden in i lokalerna.
– Njuuuuuut av er kopp kaffe vid arbetsbordet eller med er nyfödda hemma när ert barn har börjat på förskolan. Det har det ju inte funnits tid för innan!
– Det kommer att gå bra! Oavsett om det känns skit i början. Och håller den känslan i sig – byt förskola! Det kan man alltid göra.

Outfit ifrån H&M Kids. Skor är ifrån deras pre-loved avdelning. 

Vill ni hitta fler användbara tips, tex en lektion i hur man klär lager-på-lager, spana då in den här artikeln (klick!) inne hos H&M Kids. Och har ni några andra tips, eller om ni tyckte att jag glömde något så är det fritt fram att fylla på min checklist i kommentarsfältet såklart!

Jaaaa det var allt ifrån oss! Lycka till nu med starten inför både skola och förskola önskar jag och Gugge-bugg! PUSS!

  1. Tips att stämma av med förskolan om vanliga strumpor är ok. Vi måste ha halk alt inne tofflor då dom springer så mycket och de anses som skaderisk annars

  2. TACK, detta är precis vad jag gått och oroat mig över de senaste veckorna! Vår kille börjar förskolan om några veckor, nu vet jag precis vad som ska beställas. Fy satan vad skönt <3 stort tack återigen, önskar dig en härlig dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sub archi